Pirmo reizi Latvijā notiks siera svētki .

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmo reizi Latvijā notiks siera svētki, kuros pulcēsies Latvijas siera gardēži un ražotāji no visas Latvijas, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatore, "Siera kluba" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

"Tautasdziesmās alus un sieri minēti līdzās. Jau vairāk nekā desmit gadus Latvijā notiek alus svētki, bet sieriem līdz šim svētku nebija," atzīmē Davidanova. Tāpēc "Siera klubs" šogad 24.augustā Preiļos rīko Latvijas novadu siera dienu. Siera svētki 24.augustā sāksies plkst.9 no rīta ar svētku dalībniekiem veltītu dievkalpojumu, no plkst.10 līdz 12 paredzēta Latgales novada koru un ansambļu sadziedāšanās un sveiciens siera ražotājiem. Svētku atklāšana paredzēta plkst.12 -12.30 pēc kuras notiks gājiens pa Raiņa bulvāri, kas šajā dienā būs nodēvēts par Siera ielu. Gājienā uz pilsētas estrādi piedalīsies siera ražotāji, viesi, pūtēju orķestris un šajā laikā paredzēti dažādi konkursi un citi atrakcijas. Siera dienas ietvaros paredzētas arī siera rituļa ripināšanas sacensības, kurās savu dalību pieteikuši kopumā 11 Latvijas siera ražotāji: AS "Preiļu siers", AS "Talsu piensaimnieks", AS "Jaunpils pienotava", SIA "Dzilna", SIA "Mālpils pienotava", AS "Vidzemes piens", AS "Beverīna", AS "Smiltenes piens", AS "Cesvaines piens", AS "Neretas pienotava". Šajās sacensībās piedalīsies arī zemnieku saimniecība "Līvi", kura ražo sieru no kazu piena. Siera rituļa ripināšanas sacensību mērķis ir popularizēt sieru un tā ražotājus. Šajās sacensībās siera ražotāji demonstrēs vienu siera rituli, kas būs jāripina no uzkalniņa aptuveni 20 metru attālumā. Sacensību komisija vērtēs siera rituļa ripošanas ātrumu un stabilitāti. Šīs sacensības paredzētas plkst.16. Pēc "Siera kluba" valdes priekšsēdētājas teiktā, arī Zviedrijā ik gadu notiek siera svētki, kuru laikā tiek ripināts siera ritulis, kas ir pat cilvēka augumā. Arī Amerikā notiek siera svētki, kas ilgts nedēļu. Siera dienas dalībniekiem svētku laikā dziedās Andris Daņiļenko, Gunārs Kalniņš, grupa "Los Amigos". Ainas no "Sirdsmīļās Monikas" izpildīs siera dienas vadītāji Mirdza Martinsone un Jānis Reinis. Pasākumā laikā svētku dalībniekiem būs iespēja izgaršot Latvijā ražotos sierus, kā arī nobaudīt alu. Zaļumballē, kas paredzēta plkst.22, spēlēs grupa "Bruģis".

Nepalaid garām!

Uz augšu