Ķīnas delegācija iepazīst teātri Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Ceturtdienas, 11. aprīļa, pēcpusdienā Dailes teātrī “Starptautiskā teātra institūta Latvijas centrs” rīkoja tikšanos ar teātra zvaigznēm no Ķīnas. Pirmo reizi oficiālā vizītē Latvijā viesojās Ķīnas Teātra asociācijas ģenerālsekretāre Licjuņa Gu, Ķīnas Teātra asociācijas viceprezidents, Šanhajas Literātu asociācijas direktors, dramaturgs Huaidžeņs Luo, Fudžijanas Tautas mākslas centra viceprezidents, teātra režisors Daljans Čens un Starptautiskā teātra institūta Ķīnas centra ģenerālsekretārs Lins Vans.

Pasākuma apmeklētāju vidū bija Latvijas teātru un kultūras pārstāvji, tostarp namatēvs – Dailes teātra direktors Andris Vītols, Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins, dzejniece Māra Zālīte, Latvijas Nacionālās operas un baleta valdes priekšsēdētāja padomnieks mākslinieciskajos jautājumos un opernama diriģents Andris Veismanis, Latvijas Leļļu teātra valdes loceklis Vilnis Beķeris, kā arī pārstāvji no Jaunā Rīgas teātra, Nacionālā teātra, Daugavpils teātra, neatkarīgā teātra “Dirty Deal Teatro” un citi. Pēcpusdienu vadīja Dailes teātra prīma Rēzija Kalniņa

Māra Zālīte
Māra Zālīte Foto: publicitātes

Pasākuma organizatore un STI Latvijas centra prezidente Brigita Siliņa akcentēja Starptautiskā teātra institūta īpašās attiecības ar Ķīnu, jo Ķīna šobrīd ir ļoti ieinteresēta un atvērta starptautiskiem kontaktiem:

“Esam vairākkārt viesojušies Ķīnā, apmeklējuši lielākos, nozīmīgākos teātra festivālus dažādās pilsētās, iepazinušies ar Ķīnas operas un teātra pasauli. Tā ļoti atšķiras no teātra skolas Latvijā, un mūsu dažādība var bagātināt un iedvesmot teātra profesionāļus un skatītājus.”

Turpinājumā uzstājās Ķīnas Kultūras centra pārstāvis Latvijā Jangs Songs un uzsvēra, ka “Rietumu cilvēki maz zina par ķīniešu tradicionālo drāmu un operu gan valodas barjeras, gan citu faktoru dēļ, tāpēc īpaši svarīgi ir veicināt kultūras apmaiņu un komunikāciju starp teātra cilvēkiem no abām valstīm”. 

Ķīnas delegācijai tika arī sniegta iespēja apmeklēt vairākas izrādes – Latvijas Nacionālā teātra izrādi “Arī vaļiem ir bail”, kā arī divus Dailes teātra jauniestudējumus: “Kareņins” un “Kalpones”. Ķīnas Teātra asociācijas ģenerālsekretāre Licjuņa Gu dalījās savos novērojumos: “Mums bija iespēja redzēt, cik ļoti latviešiem patīk teātris, un ceru, ka šīs tikšanās rezultātā atvedīsim uz šejieni kādu ķīniešu izrādi un ka Latvijas skatītājam tā patiks un šķitīs interesanta.”

Savukārt Šanhajas Literātu asociācijas direktors, ievērojamais Ķīnas dramaturgs Huaidžeņs Luo izteica pateicību STI Latvijas centram un uzsvēra, ka šis ir vēsturisks notikums, jo pirmo reizi Ķīnas teātra pārstāvjiem ir noorganizēta šāda līmeņa tikšanās ar Latvijas profesionāļiem.

Aplūko foto.

Par biedrību “Starptautiskā teātra institūta Latvijas centrs”

Starptautiskā teātra institūta Latvijas centrs pārstāv Latviju Starptautiskajā teātra institūtā jeb “International Theatre Institute” (ITI UNESCO) kopš 1992. gada. STI Latvijas centrs regulāri sniedz informāciju par norisēm Latvijas teātrī partneriem vairāk nekā 100 valstīs Eiropā, Āzijā, Āfrikā, Amerikā, Austrālijā, kā arī sadarbojas ar visiem profesionālajiem teātriem Latvijā. Starptautiskā teātra institūta Latvijas centra galvenais mērķis ir integrēt Latvijas teātri pasaules norisēs. Darbības virzieni – sadarbība ar festivāliem, profesionālā tālākapmācība, zinātniskais un informācijas apmaiņas darbs pasaules skatuves mākslā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu