Konkursam "Zelta ābele 2019" 44 izdevēji pieteikuši 137 grāmatas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Šogad grāmatu mākslas konkursam "Zelta ābele 2019" 44 izdevēji pieteikuši 137 grāmatas, informē Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas pārstāve Līva Ostupe.

Ekspertu komisija lēma, ka pieci nominanti jāizvirza tādās kategorijās kā dzeja, proza, dokumentālā literatūra, uzziņu literatūra, zinātniskā literatūra, māksla, dzeja bērniem un jauniešiem, proza bērniem un jauniešiem.

Grāmatu mākslas konkursā "Zelta ābele 2019" kategorijā "Dzeja" nominēta Heli Lāksonenas "Soul. Burkans. Undens", dzejas grāmata "Monta Kroma. Re:", Ilmāra Šlāpina "Es nemāku, komatus", Toma Treiberga "Biezoknis", senspāņu varoņeps "Dziesma par manu Sidu".

Kategorijā "Proza" izvirzīti tādi darbi kā Dzintara Soduma "Post scriptum", Kārļa Ķezbera "Takšelis Makšelis", Noras Ikstenas "Mīlestība", Federiko Garsijas Lorkas "Lugas", Noras Ikstenas un Aivara Vilipsōna "Suņa dzīve".

Par uzvaru kategorijā "Dokumentālie izdevumi" sacentīsies tādi darbi kā Agritas Ozolas "Sibīrijā tapušas vēstules uz bērza tāss", Valda Āboliņa "Avangards, meilārts, jaunais kreisums un kultūras sakari aukstā kara laikā", Asnates Smelteres "Piecdesmit gadi Rīgas modē", Sandras Eglītes "Ziemeļzeme Svālbara", kā arī Latvijas Universitātes fonda un idejas autores Lailas Kundziņas "Filantropijas stāsti".

Kategorijai "Zinātniekā literatūra" izvirzīta Kristīnes Zaļumas "Neredzamā bibliotēka. Latvijas Nacionālās bibliotēkas 14 vēsturiskās kolekcijas", Pārslas Pētersones un Jāņa Stepiņa "Kārļu muiža. Laiki un likteņi", Lūcija Annēja Senekas "Vēstules Lucīlijam par ētiku", Bernāra Sordē "Homo-Natura alteritas. Filozofija un māksla 2015-2018", kā arī Silvijas Grosas darbs "Dekors Rīgas jūgendstila perioda arhitektūrā".

Kategorijai "Dzeja bērniem un jauniešiem" nominēti tādi darbi kā Lotes Vilmas Vītiņas "Dzejnieks un smarža", Ineses Paklones "Es picas brālēnu cepu", Ineses Zanderes "Bērns, kas neiekrita", Jura Kronberga "Laika bikses", Ievas Samauskas "Pavasaris lapsas alā".

Kategorijā "Proza bērniem un jauniešiem" izvirzīts pēc Edmunda Jansona animācijas filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" motīviem tapušais darbs "Runājošie suņi", Anetes Meleces "Kiosks", Viestura Ķerus "Meža meitene Maija", Rasas Bugavičutes-Pēces "Puika, kurš redzēja tumsā", Frīdas Nilsones "Ledusjūras pirāti".

Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele 2019" balvu par mūža ieguldījumu grāmatniecībā piešķirta Smiltenes grāmatnīcas ilggadējai darbiniecei un vadītājai Aijai Reņģei.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas pārstāvji grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" laureātus un speciālbalvu ieguvējus paziņos Latvijas Radio tiešraidē 26.martā plkst.11.05.

Konkursa žūrijas loceklis Agris Dzilna paziņos uzvarētājus astoņās kategorijās, kā arī "Gada mākslinieku" un speciālbalvu ieguvējus.

Grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" pamatā ir ideja par grāmatu kā daudzu nozaru speciālistu veidotu mākslas darbu, kas atklāj grāmatas satura un formas māksliniecisko veselumu, norādīja Ostupe, uzsverot, ka grāmatas noformējums atspoguļo sava laika māksliniecisko izpratni, poligrāfijas un papīra ražotāju iespējas grāmatas satura pilnīgākai atklāsmei.

Konkursa mērķis ir veicināt grāmatizdošanas profesionālā un mākslinieciskā līmeņa izaugsmi un attīstīt lasītāju izpratni par grāmatu mākslu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu