Latvieši iziet pasaulē: Skandināvijā iecienītas latviešu celtas koka konstrukciju mājas (3)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Pēdējos gados aizvien biežāk arhitektūrā figurē jēdziens "ilgtspējība", kura sevī ietver ekoloģisku materiālu izmantošanu un dabai draudzīgu risinājumu lietošanu būvniecībā. Latviešu uzņēmums "Skonto Prefab" ārzemju tirgū ir guvis atzinību tieši realizēto koka projektu dēļ.

“Skonto Prefab” ir viens no Latvijas lielākajiem dzelzsbetona konstrukciju eksportētājiem, taču pēdējos gados, kopā ar tā meitas sabiedrību “Cross Timber Systems”, uzņēmums ir saņēmis arvien vairāk pieprasījumu tieši pēc CLT jeb koka konstrukcijām. 

Foto: Publicitātes foto

"Arvien vairāk novērojam interesi pēc CLT jeb industriāli ražotiem vairāku slāņu masīvkoka paneļiem, kas sastāv no plaknē salīmētiem perpendikulāri novietotiem dēļiem," portālam TVNET atklāj “Skonto Prefab” izpilddirektors Mārtiņš Ķeņģis. Uzņēmuma pārstāvis skaidro, ka CLT masīvkoka paneļus izmanto pārsegumu, sienu un jumta konstrukcijām daudzstāvu būvniecībā. Šādas koka konstrukcijas izmanto ne tikai privātmājām un daudzdzīvokļu ēkām, bet arī komerciālu un industriālu celtņu būvniecībā.

Koka konstrukcijas pagaidām visbiežāk izmanto Skandināvijā, kur pēdējos gados ir aktualizējusies ilgtspējības tendence, proti, "zaļā arhitektūra".

Tur no šā materiāla tiek būvētas daudzstāvu ēkas un pat augstceltnes.

Foto: Publicitātes foto

CLT materiālu izmanto, jo tas ir patīkamāks, draudzīgāks videi, atstāj mazāku CO2 nospiedumu. Tāpat šī materiāla konstrukcijas ir arī vieglākas, līdz ar to arī efektīvāk transportējamas un arī montāžas ātrums ir lielāks.  Turklāt koks ir viens no resursiem, kas ir plaši pieejams Latvijā. “Skonto Prefab” CLT konstrukcijās izmanto tikai PEFC sertificētu koksni.

Var teikt, ka CLT ir šodienas zaļā būvniecība.

Eksperti prognozē, ka koka ēkas ir arhitektūras nākotne - šis materiāls ir dabiska un ilgtspējīga izejviela, kas aug ātrāk, nekā tiek izmantota. Ēka, kas ir uzbūvēta no masīvkoka, gadsimtiem ilgi uzglabā oglekli.  Savukārt izjauktas koka ēkas neatstāj nevērtīgu atkritumu daudzumu, bet drīzāk izmantojamu koksni. Atsevišķus elementus var izmantot atkārtoti, savukārt koksnes atliekas – kā enerģijas avotu.

Šobrīd, piemēram, Lielbritānijā jau 15% līdz 28% no jauna uzceltajās ēkās tiek izmantotas koka karkasu konstrukcijas.

Turklāt CLT masīvkoka elementi ir ugunsizturīgāki, nekā parasti tiek pieņemts. Pakļaujot ugunij, koks kā būvmateriāls piedāvā unikālas īpašības (pirolīzes īpašības un spēja veidot ogles slāni), kas nozīmē, ka CLT elementiem ir augsts ugunsizturības līmenis.

“Skonto Prefab” ir eksportējuši savus pakalpojumus un produktus jau uz 19 valstīm. Kopumā uzņēmums ir realizējis vairāk nekā 250 CLT un 200 dzelzsbetona projektus. Produkciju galvenokārt eksportē uz Skandināvijas valstīm, Vāciju un Lielbritāniju.

Dzīvojamā ēku kompleksa būvniecība Zviedrijā
Dzīvojamā ēku kompleksa būvniecība Zviedrijā Foto: Publicitātes foto

“GRÅALEN” projekts Zviedrijā

Viens no projektiem, pie kuriem “Skonto Prefab” darbinieki šobrīd aktīvi strādā, ir dzīvojamo ēku komplekss “Gråalen”. Tas atrodas Zviedrijas pilsētā “Norrtälje”, aptuveni 80 kilometrus no Stokholmas. Trīs kvartālos paredzēti 400 dzīvokļi.

Ņemot vērā, ka nesošās konstrukcijas un fasādes galvenokārt tiks būvētas no koka, šis būs lielākais koka ēku projekts Ziemeļeiropā.

Šobrīd ir sākta pirmā kārta ar astoņām ēkām, kurās būs 143 dzīvokļi. Četras ēkas tiek būvētas no saliekamā dzelzsbetona elementiem, savukārt atlikušās četras no koka konstrukcijām – CLT un līmētām koka sijām. Latviešu uzņēmums šajā projektā veic gan projektēšanu, gan ražošanu, gan arī piegādi un montāžu saliekamā dzelzsbetona, metāla un koka konstrukcijām.

Komentāri (3)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu