Račs pikts uz amata brāļiem: "Mazākais, ko jūs varat darīt, ir netēlot, ka viss ir labi" (14)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Mūziķis un dziesmu vārdu autors Guntars Račs.
Mūziķis un dziesmu vārdu autors Guntars Račs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Dzejnieks un mūziķis Guntars Račs vietnē "Facebook" uzrunājis sava amata brāļus, aicinot skaļi paust to, kā Covid-19 krīze skārusi radošā lauciņa pārstāvjus. 

Račs paudis viedokli, ka mūziķi par koncertēšanu varot aizmirst, jo, "ja arī ārkārtas situācija beigsies ātrāk, pulcēšanās ierobežojumi saglabāsies". 

Runājot par pabalsta saņemšanu, viņš secinājis: "Ja gribētu pieteikties uz pabalstu, man būtu jāpārtrauc strādāt un zaudējumi pašam un uzņēmumiem tad būtu vēl lielāki. Tā sakot, kulies pats. Es arī kuļos un nevienam pabalstus neprasu."

Taču visvairāk viņu kaitina radošo cilvēku paustais publiskajā telpā. "Mani sāk kaitināt radošo cilvēku optimistiskais tonis TV raidījumos, intervijās un pārdomās. Cik jauka iespēja radoši strādāt utt., bla, bla... Tā var runāt tikai tie, kas savu radošo darbu neuztver kā profesiju, kā iespēju pelnīt iztikas līdzekļus, vai arī tie, kuriem ir vēl kāds pamatdarbs kādā valsts uzņēmumā vai pārtikas vai zāļu ražošanā, kur, kā es noprotu, apgrozījums pieaug. Vai arī tie, kam uz acīm ir rozā brilles. Bet mums nekāda pamata optimismam nav," skarbs ir Račs.

Viņš, runājot ar citiem mūziķiem, atklājis, ka saņemtie pabalsti svārstās no 32 līdz 170 eiro, taču pie tā nevaino valdību, bet gan pašus mūziķus: "Es esmu par to, lai radošie cilvēki skaidri pauž savu pozīciju. Savādāk mūs nesadzirdēs un teiks - vakar dzirdēju interviju ar to un to, un viņš teica, ka forši, tagad varot radoši strādāt... Savādāk mēs visi - pazīstami, nepazīstami utt.,

šobrīd esam ielu muzikantu statusā, kurus uzskata par tādiem, kas muzicē sava prieka pēc.

Nē, mēs strādājam. Gan tie, kas uz "Arēnas Rīga" skatuves, gan tie, kas kāzās un banketos."

Ieraksta beigās Račs vēršas pie kolēģiem: "Iemesls, kāpēc es šo uzrakstīju, ir vienkāršs. Ja jūs paši godīgi nestāstīsiet par to, kā ir patiesībā, neviens arī nesadzirdēs jūsu vaidus.

Saglabājiet savu pašcieņu un pastāviet par savām tiesībām,

organizējieties grupās, paudiet viedokli... Neviens, patiešām neviens to jūsu vietā nedarīs."

"Mazākais, ko jūs varat darīt, ir netēlot, ka viss ir labi un šis ir radošs un jauks laiks. Paldies. Āmen. P.S. Bet ja nu šis laiks jums patiesi ir jaunu iespēju laiks un jūtaties labi, un tā var gadīties, piedošanu," - tā Račs.

Atgādinām, ka Ministru kabinets ir pagarinājis Covid-19 pandēmijas dēļ Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 12. maijam.

Tiesa, Veselības ministrijas galvenais infektoloģijas speciālists Uga Dumpis intervijā portālam TVNET uz jautājumu, kā varētu izskatīties mūsu dzīve pēc sešiem mēnešiem un ar kādu ierobežojumu iespējamu atcelšanu var rēķināties, sacīja: "Tas ir noteikti atkarīgs no epidemioloģiskās situācijas. No tā, cik labi mēs tiksim galā ar infekciju. Es ceru, ka mums būs kaut kādas iespējas, piemēram, tikties ar draugiem vai sportot. Domāju, ka noteikti mums nebūs lielu, masu pasākumu. Ir pierādīts, ka lieli, masu pasākumi, piemēram, rokkoncerti vai futbola spēles, noteikti ir milzīgs infekcijas risks. Es neticu, ka mēs varam nonākt līdz lieliem masu pasākumiem. Iespējams, kaut kādas aktivitātes ar maskām, kaut kādi kultūras pasākumi. Tas ir ļoti atkarīgs no situācijas ne tikai Latvijā, bet arī ārpus Latvijas."

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu