UNESCO dalībvalstu kultūras ministri: Nepieciešams ilgtermiņa plāns dzīvei pēc krīzes

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Pagājušās nedēļas ceturtdienā UNESCO rīkotajā virtuālā sanāksmē tikās 130 valstu kultūras ministri, lai dalītos līdzšinējā pieredzē par Covid-19 ietekmi dažādās kultūras jomās, tostarp, kultūras mantojuma saglabāšanā un radošajās industrijās. Tāpat ministri formulēja kopīgus risinājumus īstermiņā un ilgtermiņā nacionālā, reģionālā un globālā līmenī. Sanāksmē piedalījās arī Latvijas kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Jābūt ilgtermiņa risinājumam

Kā informēja UNESCO Latvijas Nacionālā komisijas (LNK) komunikācijas konsultante Kitija Balcare, laikā, kad 90% UNESCO Pasaules mantojuma vietu nav pieejamas, kultūras institūcijas 128 pasaules valstīs ir slēgtas un daļu tradīciju ikdienā īstenot pašreiz nav iespējams, UNESCO meklē risinājumus kultūras sektora krīzes pārvarēšanai un kultūras pieejamības veicināšanai.

UNESCO ģenerāldirektore Odrija Azulē, uzrunājot virtuālās sanāksmes dalībniekus, uzsvēra, ka jādara viss iespējamais, lai palīdzētu kultūras industrijām pārdzīvot krīzes laiku, tai skaitā, veidojot kopīgas iniciatīvas.

Paužot Latvijas viedokli, Puntulis norādīja, ka stratēģijai jābūt ilgtermiņa risinājumam. Pēc ministra sacītā, nedrīkst pieļaut, ka veselības krīze kļūst par cilvēcisko vērtību krīzi. Pat ja vēl nav redzamas pašreizējās krīzes beigas, ir aktīvi jāplāno stratēģija šim laikam nākotnē, lai kultūra no krīzes spētu izkļūt stiprāka un dzīvīgāka nekā iepriekš.

Sanāksmē vairākkārt tika uzsvērta ar kultūru saistīto profesionāļu pašreizējā kritiskā situācija - radošo profesionāļu kā pašnodarbināto un mazo uzņēmumu īpašnieku, sezonālo kultūras darbinieku un dažādu kultūras pasākumu organizatoru dīkstāve un darbavietas zaudēšana vai tās risks.

Tūrisma sektors - īpaša riska grupa 

Īpaša riska grupa ir tūrisma sektora darbinieki un valstis, kurās tūrisms veido lielu ekonomiskās sistēmas daļu. Tādēļ vairākas valstis dalījās ar savu pieredzi mākslinieku un kultūras nozaru darbinieku pabalstu sistēmas ieviešanā.

Vairāku valstu kultūras ministri atsaucās uz savu valstu māksliniekiem, kas ar mākslas darbiem aktīvi līdzdarbojas sabiedrības informēšanā par ar Covid-19 krīzi saistītām sabiedrībai svarīgām tēmām, tai skaitā, darbojas UNESCO uzsāktajā "ResiliArt" kustībā.

Zviedrijas kultūras ministre Amanda Linda norādīja, ka Zviedrija dara visu, lai aizstāvētu atvērtu un demokrātisku sabiedrību, kurā mākslinieki var strādāt taisnīgos un drošos apstākļos, kā arī aizsargātu un veicinātu māksliniecisko brīvību, un aicināja pārējām UNESCO dalībvalstīm rīkoties līdzīgi.

UNESCO dalībvalstu kultūras ministri atzina, ka nav iespējams pilnībā izplānot situāciju pēc krīzes, taču ir skaidrs, ka Covid-19 ievieš izmaiņas arī kultūras mehānismos, piemēram, saistībā ar kultūras mantojuma ilgtspēju - digitalizācijas procesos.

Pozitīvi piemēri

Vairāki kultūras ministri izcēla projektus, kas patlaban tiek ieviesti praksē. Piemēram, Vācijas pārstāvji vēstīja par projektiem, kas veicina Vācijas UNESCO Pasaules mantojuma vietu pieejamību virtuālajā vidē, bet nākotnē tos varētu ieviest arī pārējās pasaules valstīs. Tāpat vairākas valstis minēja savu muzeju, mākslas galeriju un bibliotēku satura plašo pieejamību un mākslas izglītības iespējošanu virtuālajā vidē.

Ministri secināja, ka ir nepieciešams ilgtermiņa plāns kultūras sektora attīstībai pēc krīzes, jo, kā uzsvēra Apvienoto Arābu Emirātu kultūras ministre Nora bint Muhameda - lai gan kultūras digitalizācija ir svarīga, lielu daļu kultūras digitalizēt nav iespējams, un to piedzīvot var tikai caur cilvēcisko saskarsmi, un arī šī kultūras daļa sabiedrībai būs vitāli nepieciešama pēc sociālās distancēšanās beigām.

Kultūras ministru sanāksme un ieteikumi, kas radīsies tās rezultātā, ir apliecinājums tam, ka ir rodami jauni veidi savstarpējā dialoga veidošanai un pieredzes apmaiņai. Savukārt tas iet roku rokā ar UNESCO darbības mērķiem - veicināt miera kultūru un starpkultūru dialogu, kas jo īpaši nepieciešams šīs krīzes efektīvai pārvarēšanai, skaidroja UNESCO LNK pārstāve.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu