Gada labākā filma tagad tavā televizorā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Parazīts"
"Parazīts" Foto: publicitātes

Pie televīzijas skatītājiem nonākusi pasaules kinokritiķu cildinātā dienvidkorejiešu režisora - par korejiešu Tarantīno dēvētā Džūnho Bona (Bong Joon-ho) filma "Parazīts", kas pērn triumfēja vairākos kinematogrāfijas nozares festivālos. Filma šobrīd skatāma "LMT Viedtelevīzijā".

Prestižajā Kannu kinofestivālā tā saņēma "Zelta palmas zaru", bet ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā ieguva gada labākās filmas titulu un citus apbalvojumus, apsteidzot tādas gada favorītfilmas kā "Džokers", "1917" un "Reiz Holivudā".

Bong Joon-ho
Bong Joon-ho Foto: Wikipedia

Teju simts gadu "Oskara" balvas pastāvēšanas vēsturē tā bija pirmā reize, kad gada labākās filmas statusu iegūst darbs, kas nav veidots angļu valodā. Kopumā šo gadu laika "Oskara" apbalvojuma kategorijas "Labākā filma" nominētas tikai desmit filmas, kas nav uzņemtas angliski.

Pat “Oskara” žūrijas ekspertiem filma "Parazīts" bija jāskatās korejiešu valodā ar subtitriem angļu valodā.

Filma atklāj stāstu par divu ģimeņu attiecībām. Slavena arhitekta projektētā namā pārticībā un labklājībā dzīvojoša ģimene, pašiem to nenojaušot, savā namā uzņem nabadzīgas, taču vienlaikus ļoti nekaunīgas ģimenes pārstāvjus, kas mitinās nolaistā puspagraba miteklī un apņēmīgi cenšas pārvarēt trūkuma un neveiksmju piesātinātu ikdienu. Sākotnēji dizaina namā, uzdodoties par angļu valodas privātskolotāju, darbu sāk nabadzīgās ģimenes dēls; izmantojot viltību, jauneklis dažādos amatos pie elitārās ģimenes iesaista savus ģimenes locekļus ar mērķi gūt vieglu naudu, taču šis plāns izdodas tikai līdz brīdim, kad viss iziet ārpus plānotā un notiek negaidīti pavērsieni.

“Parazīts”
“Parazīts” Foto: publicitātes

Notikumiem attīstoties, filmas žanrs mainās, vienlaikus saglabājot izsmalcinātu režisora rokrakstu, ko atzinīgi novērtējuši kinokritiķi. Tiek cildināta režisora spēja radoši apvienot  gan melnā humora, gan spriedzes kino un sociālās drāmas elementus.

Vienlaikus šis kinodarbs atklāj pēdējos gados aktualizēto problemātiku par arvien pieaugošo nabadzīgo un bagāto nevienlīdzību. Režisors Džūnho Bons akcentē, ka mūsdienu polarizētajā sabiedrībā kastu sistēma jeb šķiru hierarhija tiek liekulīgi apslēpta, tomēr realitātē starp tām pastāv stingras robežas, kas krasi nošķir sabiedrību pēc atšķirīgiem ienākumu līmeņiem.

"Parazīts"
"Parazīts" Foto: publicitātes

Filmas pirmizrāde notika 2019. gada maijā Kannu kinofestivālā, kur ieguva Zelta palmas zaru. Vēlāk tā izrādīta arī citos kinofestivālos un starptautiskos konkursos visā pasaulē, gūstot kinokritiķu atzinību un saņemot 198 dažādas godalgas. Savukārt "Oskara" apbalvošanas ceremonijā filma  kopumā saņēma četras balvas – par labāko režiju, labāko oriģinālo scenāriju, kā labākā starptautiskā mākslas filma, kā arī ieguva visprestižāko godalgu kā gada filma.

Ar vairāk nekā 165 miljonu dolāru ieņēmumiem šī ir visu laiku ienesīgākā Dienvidkorejas filma tās valsts vēsturē.

Filmas "Parazīts" reklāmas rullītis.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu