Šovs būs! Iepazīsties ar "īstajām latvju saimniecēm"

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: LTV/Lauris Vīksne

Jaunajā sezonā Latvijas Televīzija sarūpējusi īpašu pārsteigumu populārā raidījuma “Īstās latvju saimnieces” cienītājiem – jau no 27. augusta raidījums atgriezīsies pie skatītājiem ar jaunu sezonu. 

Tajā septiņas īstas saimnieces no visas Latvijas rādīs savu kulināro meistarību un pārsteigs ar viesmīlību, lai cīnītos par pārējo dāmu atzinību un iegūtu šova galveno balvu – 1000 EUR.

Šajā sezonā skatītājus pārsteigs trīs kurzemnieces, divas vidzemnieces un pa vienai saimniecei no Zemgales un Latgales. Raidījuma veidotāji priecājas, ka šoreiz, atšķirībā no iepriekšējām reizēm, filmēšana noritējusi vasarā – saimniecēm tas ļāvis izpausties gan ar sezonālajiem produktiem savās receptēs, gan piedāvājot savām viešņām aizraujošas izklaides iespējas brīvā dabā.

Kurzemniece Gunita Pričina

Foto: LTV/Lauris Vīksne

Gunita saimnieko Rucavas novada “Alejās”, kur 2013. gadā izveidoja maizes ceptuvi. Maizi viņa gatavo no dabīgā ierauga un cep malkas krāsnī. Gunita savu maizi ved uz dažādiem tirdziņiem, pieved pastāvīgajiem klientiem mājās vai norunātajā laikā gaida pircējus savā busiņā Nīcas centrā. Pircēji brauc arī pie Gunitas uz mājām. Sētā bieži dzirdama lietuviešu valoda, jo viņas maizi iecienījuši netālu esošās Lietuvas pierobežas iedzīvotāji. Gunitas diena sākas maizes ceptuvē pusčetros no rīta. Kad LTV1 sākas „Rīta Panorāma”, maizes klaipi jau ir krāsnī un Gunita klāj brokastu galdu. Pēc tam svaigi ceptie maizes kukulīši tiek vesti uz tirgu. „Alejās” Gunita dzīvo kopā ar meitu Paulu un vīru Jāni, kā arī kaķeni Pūku un franču buldogu Eilu. Netālu dzīvo mamma Lilija, kura vajadzības gadījumā vienmēr ir gatava steigties palīgā. Abi dēli devušies savā dzīvē, bet arvien mammai ir uzticami palīgi. Raidījuma „Īstās latvju saimnieces” 5. sezonas 1. raidījumā Gunita pārējām sešām saimniecēm pasniegs desmit veidu maizi ar Rucavas balto sviestu, uz oglēm ceptu siļķi ar rāceņiem un biezpienu un maizes zupu ar putukrējumu un brūkleņu ievārījumu. Viesībās piedalīsies arī Rucavas etnogrāfiskais ansamblis un Rucavas lauku kapela.

Kurzemniece Sanita Fišere

Foto: LTV/Lauris Vīksne

Sanita dzīvo suitu novadā, saimnieko netālu no Alsungas esošajās “Dižgāļu” mājās un nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību. Audzē gaļas liellopus, aitas, burkānus un kartupeļus. Mājām ir sena vēsture, un to lielākā vērtība ir labi saglabājies manteļskurstenis. Saimniecei ir aktīva sabiedriskā dzīve – viņa piedalās pagasta rīkotajos pasākumos un rīko tos arī savā sētā. Lai celtu godā suitu sklandraušu galveno sastāvdaļu – burkānus, pavasarī un rudenī rīko burkānu svētkus. Lepojas ar suitu tradīcijām un piederību savam novadam. Tādēļ ir likumsakarīgi, ka pārējās raidījuma dalībnieces Sanita vispirms iepazīstinās ar suitu sievu aso mēli, ar suitu novada un tradīciju vēsturi un kulināro mantojumu – sklandraušiem un skābputru. Bet viesību laikā Sanita galdā cels gaileņu zupu, jēra gaļas kupātus un bubertu ar zemeņu mērci.

Zemgaliete Marika Grīslīte

Foto: LTV/Lauris Vīksne

Marika ir Īles pagasta māju “Bemberi” saimniece. Tur viņa uzņem lauku ceļotājus, cep maizi (kā senāk – ar dabīgo ieraugu), auž plecu lakatus, segas, galdautus, pirts dvieļus un tautiskos brunčus un ada zeķes un cimdus. Tālu aiz novada robežām ir zināmi Marikas gardie un sātīgie riekstu cepumi jeb „Šoferīšu cepumi”. Ziemassvētkos viņa cep piparkūkas un rīko meistarklases. Marika ir četru meitu – mazās Fanijas, Diānas un dvīņu Meganas un Megijas – mamma. Darbojas biedrībā „Zebrus draugi”. Ciemojoties pie Marikas, pārējām raidījuma dalībniecēm būs iespēja iepazīt netālu no Marikas mājām esošo Īles nacionālo partizānu bunkuru un uzkāpt Spārnu pilskalnā, bet galdā Marika cels aknu veltnīšus bekona mundierī, jēra gaļas un dārzeņu sautējumu un bezē ruleti ar vasaras ogām.

Vidzemniece Dace Reiziņa

Foto: LTV/Lauris Vīksne

Dace kopā ar vīru Arti, meitu Beatrisi un dēlu Rolandu dzīvo Pārgaujas novada Stalbes pagasta „Dimdās”. Kamēr vīrs nodarbojas ar graudkopību un rūpējas par nelielo aitu ganāmpulku, Dace nododas savai sirdslietai – zefīriem. Viņa tos gatavo no dabīgām ogām un sulām. Dace ir mājražotāja un ar savu produkciju „Mājas zefīrs” sastopama tirdziņos, visbiežāk Straupes lauku labumu tirdziņā Straupes Zirgu pastā. Tur viņa neformāli kronēta par Straupes zefīru karalieni. Pārējās sešas saimnieces Dace pārsteigs ar jēra pautiem, vedīs ekskursijā pa Lielstraupes pili un cienās ar Gaujas pietekā Braslā noķertu foreli, grilētu jēra karbonādi un pašas izdomātu saldo, kas taps kā drosmīgs eksperiments viesību priekšvakarā.

Latgaliete Sandra Viša

Foto: LTV/Lauris Vīksne

Sandra dzīvo Rēzeknes novada Čornajas pagastā Rāznas ezera krastā, kur dzīvesbiedrs Ēriks 90. gados atguva vectēva zemi. Sākumā nodarbojušies ar lauksaimniecību, tagad – ar lauku tūrismu. Rāznas krastā izveidots atpūtas komplekss „Rāznas Ezerkrasti”, kur viesiem ir iespēja ne tikai aktīvi vai laiski atpūsties, bet arī nobaudīt Latgales kulinārā mantojuma ēdienus. Mājās atgriezušies arī visi trīs jau pieaugušie bērni – Santa, Daiga un Jānis. Paralēli Sandra vada arī divus bērnudārzus – Kaunatas pirmsskolas izglītības iestādi „Zvaniņš” un Čornajas pirmsskolas izglītības iestādi „Brīnumzeme”. Tāpat viņa vada folkloras kopu „Rāzna” un bērnu folkloras kopu „Rāznaviņa”. Sandra pārējās sešas saimnieces vedīs uz Kandžas muzeju Kaunatā, vizinās pa Rāznas ezeru, cienās ar Rāznas zivju zupu un pasniegs tradicionālos Latgales ēdienus – guļbešņīkus un asuškas.

Vidzemniece Brigita Puriņa

Foto: LTV/Lauris Vīksne

Brigita kopā ar vīru Santi dzīvo „Rūjās” un saimnieko Straupes lauku labumu tirdziņa virtuvē Straupes Zirgu pastā. Brigita ir viena no kustības „Slow Food Straupe” dibinātājām. Viņa ir gastronomijas vēstures un ēšanas kultūras entuziaste, viesmīlības speciāliste, pasniegusi arī Biznesa augstskolā „Turība”. Bieži viesi “Rūju” sakoptajā sētā ir bērni – meita Agnese un dēls Kārlis ar ģimenēm. Raidījumā Brigita savām viešņām pasniegs vasaras salātus ar svaigo kazas sieru un Braslas foreli ar skostiņiem un sezonas veltēm, bet saldajā pārsteigs ar senu Kurzemes recepti – „Schmalunz” vaniļas mērcē.

Kurzemniece Ieva Krūmiņa

Foto: LTV/Lauris Vīksne

Ieva kopā ar savu kuplo ģimeni – vīru Raivi un četriem bērniem – dēliem Kārli Andreju, Mārci Robertu, Robertu Svenu un meitu Danielu – dzīvo Laidzes pagasta mājās „Pērkoņi”. Ģimene nodarbojas ar lauku tūrismu un uzņem ceļotājus Ārlavas pagasta kempingā „Dunduriņi”. Ieva sagaida viesus, bērni palīdz gan istabiņu, gan teritorijas uzkopšanas darbos. Vīrs ir tehnikas pavēlnieks un viesu runasvīrs. Ieva netālajos Talsos interesentiem māca arī zviedru valodu. Sezonas noslēdzošajā raidījumā Ieva pārējām saimniecēm pasniegs grilētu kamambēru un vēžus, lēni sutinātu cūkgaļas pavēderi un gaisīgo vasaras ogu desertu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu