Uz lielā ekrāna sāk demonstrēt Latvijas/Lietuvas kopražojumu - partizānu filmu "Mijkrēslī"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
"Mijkrēslī"
"Mijkrēslī" Foto: publicitātes

Svētdien, 18. oktobrī, Rīgas Starptautiskajā kino festivālā ("Riga IFF") Latvijas pirmizrādi piedzīvoja lietuviešu režisora Šarūna Barta filma “Mijkrēslī”. Filmas pirmizrāde notiks kinoteātrī "Splendid Palace".

Šarūna Barta filma “Mijkrēslī” veidota kā filmu studijas “Mistrus Media” kopprodukcija ar Lietuvu, Franciju, Protugāli un Čehiju. Filmas stāsts aptver Otrā pasaules kara beigu notikumus un pretošanos padomju okupācijai pēckara Lietuvā. 2020. gada aprīlī filma tika iekļauta Starptautiskā Kannu kinofestivāla oficiālajā programmā un Sansebastjanas Starptautiskā kinofestivāla programmā.

Šarūns Barts ir viens no starptautiski pazīstamākajiem Lietuvas kinorežisoriem, Lietuvas Nacionālās kultūras un mākslas balvas laureāts un vairākkārtējs Lietuvas filmu nozares apbalvojuma ieguvējs. 

Viņa jaunākā filma "Mijkrēslī" ir piecu valstu kopražojums - tās veidošanā sadarbojušās Lietuvas studija Kinema, Latvijas studija Mistrus Media, Portugāles, Čehijas un Serbijas studijas, filmas kopprodukciju atbalstījis Nacionālais kino centrs un Eiropas Padomes fonds Eurimages.

Filma stāsta par pēckara notikumiem Lietuvā padomju okupācijas režīma pirmajos gados un mežabrāļu pretošanās kustību.

Filmas darbība notiek 1948. gadā, kad karš ir beidzies, bet Lietuva pārvērsta drupās. 

Deviņpadsmit gadu vecais Unte ir viens no nacionālajiem partizāniem, kas pretojas padomju okupācijai. Spēku samērs ir nevienlīdzīgs, taču šai izmisīgajā cīņā izšķirsies visas tautas nākotne. Laikā, kad jauni cilvēki parasti sāk iepazīt dzīvi, Unte iepazīst vardarbību un nodevību. Robeža starp to, kur beidzas viņa jauneklīgā degsme un sākas cīņas mērķis, ir izplūdusi, viņš atdod sevi visu, kaut gan tas nozīmē zaudēt jaunības nevainību. 

Foto: Latvijas kopražojums - partizānu filma "Mijkrēslī".

“Filmā ir atainots viena no traģiskākajiem un sarežģītākajiem Baltijas valstu vēstures notikumiem – laika posms pēc Otrā pasaules kara, kad Baltijas valstīs turpinājās PSRS okupācijas režīms. Neraugoties uz to, daudzi Baltijas valstu iedzīvotāji pretojās okupantiem. Nacionālo partizānu kustība bija īpaši izplatīta Lietuvā, kas Lietuvas teritorijā faktiski nozīmēja karadarbību. Filmā ietverti ļoti reālistiski gadījumi, kas varēja notikt ne tikai Lietuvā, bet arī jebkurā Latvijas pagastā,” tā par filmu “Mijkrēslī” stāsta vēsturnieks un Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš.

Filmas reklāmas rullītis.

"Mijkrēšļa" treileris from Mistrus Media on Vimeo.

Tuvākie seansi plānoti 19., 20., 21. un 22. oktobrī kinoteātrī “K. Suns” un 21. oktobrī Vidzemes koncertzālē, savukārt novembrī to sāks izrādīt kinoteātrī “Splendid Palace”. Filmu plānots izrādīt arī Rojas, Cesvaines, Zaļenieku, Madlienas kultūras namos, bet novembrī – Daugmales, Baložu, Penkules, Lēdmanes, Doles un Ādažu kultūras namā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu