Video ⟩ Jānis Streičs atklāj filmas "Mans draugs – nenopietns cilvēks" smalkākās nianses (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Streičs
Jānis Streičs Foto: Ekrānuzņēmums

TVNET sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju" piedāvā kino cienītājiem režisora Dzintara Dreiberga veidotu video stāstu sēriju, kurā Latvijas kino vecmeistars Jānis Streičs dalās atmiņās par 1975. gada filmu "Mans draugs – nenopietns cilvēks" un padomju laika kino veidošanas aizkulisēm. 

To specifika nav daudz dzirdēta iepriekš un izskaidro filmas nianses no mūsdienu skatpunkta.

"Mans draugs – nenopietns cilvēks" ir viena no Dzintara Dreiberga visu laiku mīļākajām filmām, kas nezaudē savu asprātību un aktualitāti – tās valoda strādāja gan toreiz, gan tagad un asociējas arī ar šodienas izvēlēm. Jānis Streičs video stāstu sērijā ir gatavs dalīties sava amata noslēpumos – kā to var dabūt gatavu.

Jāņa Streiča stāstījumā ir daudz aizrautības un tikai viņam piemītošas valodas. Ar aktīvu vecmeistara iesaisti, ir tapuši trīs īsāki un trīs izvērstāki video, ko ar prieku noklausīsies jebkurš Latvijas kino cienītājs, kino entuziasts un profesionālis.

1. Stāstā par aktieru izvēli Jānis Streičs dalās ar atlases procesa izšķirošiem mirkļiem – izrādās, ka režisors Jāņa Paukštello un Ēvalda Valtera vietā sākotnēji bija iecerējis pavisam citus aktierus.

Stāstā par darbu ar bērniem un improvizāciju viņš atklāj, kādus paņēmienus pielietojis, lai sastrādātos ar katru personību, vai tā būtu ietekmīga teātra aktrise, vai mazs bērns. Aktieru atlases procesā tika meklēts viens bērns, bet filmas mazie varoņi – brāļi Liepiņi – abi tikuši pie lomām, jo "uzpirkuši" filmas veidotāju komandu ar savu dabiskumu.

2. Savukārt stāstā par valodu un humoru Jānis Streičs atklāj, ka smieklīgas epizodes nav plānojis, jo tās rodas skatītāju zemapziņā, no patiesības. Tāpat arī režisors zina stāstīt, kur slēpjas vaina, kādēļ aktieri filmās nedabīgi runā.

3. Video sērija veidota ar Vācijas Federālās Ārlietu ministrijas un Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva atbalstu. Raidījuma producenti ir AVANTIS un KULTFILMA. Pilna video sērija skatāma LMT Viedtelevīzijā, lietotnē LMT Straume un internetā, kur pieejami arī trīs plašāki materiāli par filmu "Mans draugs – nenopietns cilvēks". Tie stāsta par sagatavošanos filmēšanai un filmas izveides procesu, filmas montāžu, ieskaņošanu un cenzūru PSRS.  

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu