Skopjes ekscentriskā pasta nodaļa - ēka, kas iemieso pilsētas nemierīgo vēsturi (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Wikimedia Commons

Pēc postošās zemestrīces 1963. gadā Skopje tika nodēvēta par "pilsētu, kas cēlusies no pelniem". Tomēr rekonstrukcijas projekti, kas sekoja traģēdijai, neatstāja iespaidu uz vietējiem iedzīvotājiem, kuri ticēja, ka pilsētas kultūra un vēsture ir pazaudēta.

Japāņu arhitekts Kenzo Tange, kurš vadīja Skopjes rekonstrukciju, uzskatīja pilsētu par savu eksperimentālo modernisma šedevru audeklu. Tā rezultātā to iedvesmoja arhitektūra no visas pasaules, pārveidojot pilsētas ielas par vēsturiska, brutāla un vienkārši neparasta pilsētas dizaina gobelēnu. Viena no šīm ievērojamajām ēkām ir Centrālā pasta nodaļa - ekscentriska ēka, kas līdzinās nocietinātai betona pilij ar smailēm ieskautu centrālo kupolu.

Foto: Wikimedia Commons

Modernisma ēka, kuru projektēja Ziemeļmaķedonijas arhitekts Janko Konstantinovs, bija nerimstoši avangardiska un futūristiska. Struktūras būvniecība tika sadalīta divās daļās. Tornis, ko iedvesmoja tuvumā esošais cietoksnis Vardaras upes otrā krastā, tika uzcelts 1974. gadā, bet galvenās ēkas centrālais apļveida elements, kas tiek dēvēts par brutālisma ziedu vai kukaini, tika pabeigts 1982. gadā. Zem kupola, ēkā bija redzami maķedoniešu mākslinieka Borko Lažeski kubisma sienas gleznojumi, kas attēloja zemestrīces šausmas un pilsētas atdzimšanu.

Foto: Wikimedia Commons

Postošā ugunsgrēkā 2013. gadā tika sabojāti gan sienas gleznojumi, gan kupols, atstājot ēku nepateicīgā stāvoklī - bez jumta un neaizsargātu no dabas stihijām. Kamēr vietējie un starptautiskie dabas aizsardzības speciālisti cenšas cīnīties par ēkas saglabāšanu, Skopjes pasta nodaļas nākotne joprojām ir neskaidra.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu