Par godu 18. novembrim Latvijā gan klātienē, gan attālināti norisināsies kultūras pasākumi (2)

Foto: Aigars Jansons
TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp

Atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 103.gadadienu, šodien valsts galvaspilsētā nenotiks lieli publiski pasākumi.

Taču, ņemot vērā mājsēdes noslēgšanos, valsts svētku koncertus ar iemīļotu skatuves mākslinieku dalību Rīgas kultūras iestādēs varēs vērot gan klātienē, gan tiešsaistē.

Kā informēja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā, Rīgā vairākas kultūras iestādes piedāvās koncertus apmeklēt klātienē "zaļajā režīmā", uzrādot Covid-19 sertifikātu.

Klātienē apmeklētāji gaidīti koncertā "Tu esi Latvija", kas notiks VEF Kultūras pilī. Svētku koncertā uzstāsies Orķestris "Rīga", diriģents Valdis Butāns, solisti Gunta Gelgote, Ieva Parša, Rihards Mačanovskis un akardeonists Artūrs Noviks.

Klausītāji aicināti apmeklēt arī jaunatklāto Mežaparka Lielās estrādes Kokaru zāli, kur kopīgā koncertā "Novadu sadziedāšanās Mežaparkā" tiksies Latvijas vēsturisko novadu atpazīstamas folkloras kopas.

Savukārt Rīgas latviešu biedrības namā aicināti visi interesenti, kas vēlas baudīt aktiera Mārtiņa Vilsona, komponista Jāņa Lūsēna un flautistes Evijas Mundeciemas māksliniecisko sniegumu pasākumā "Mūžības skartie".

Kultūras pils "Ziemeļblāzma" apmeklētāji svētku vakarā varēs izbaudīt grupas "Melo-M" uzstāšanos.

Svētku noskaņa varēs ienākt arī katrā mājā, jo iedzīvotājiem būs iespēja dzirdēt vairākus koncertus tiešsaistē.

Plānoti arī muzikāli un vizuāli priekšnesumi Rīgas apkaimēs.

Muzikāls priekšnesums pilsētvidē ar pūšaminstrumentu kvinteta "Brass. Edu" piedalīšanos pārsteigs vairāku apkaimju iedzīvotājus.

Kultūras pilī "Ziemeļblāzma" gaidāma izstāde "Supervaronis", savukārt kultūras centra "Ritums" izstāžu zāles logos - audiovizuālā instalācija "Brīvības putenī".

Valsts svētku koncertus atbalsta Rīgas pašvaldība.

Jau ziņots, ka Rīgā iedzīvotāji aicināti valsts svētkus pavadīt veselībai drošā veidā - ģimenes lokā savās mājās, baudot kultūru tīmeklī, apmeklējot koncertus "zaļajā režīmā" vai pastaigās pa pilsētu tuvinieku lokā, aplūkojot svētku noformējumu Rīgas pilsētvidē. Šogad pilsētas noformējumā ierasto sarkanbaltsarkano karogu izvietojumu papildina laikmetīgā māksla un gaismas instalācijas ar tautasdziesmu spēka vārdiem.

Sešās Latvijas vietās notiks Valsts prezidenta kancelejas rīkoti svētku koncerti "zaļajā režīmā"

Latvijas Republikas proklamēšanas 103.gadadienā - šodien, 18.novembrī, Valsts prezidenta kanceleja sadarbībā ar VSIA "Latvijas koncerti" rīko svētku koncertus Latvijas novados - Kandavā, Saulkrastos, Viļakā, Viesītē, Slampē un Rīgā.

Kā aģentūru LETA informēja "Latvijas koncertu" pārstāvis Kristians Drāke, koncertus Latvijas reģionos varēs apmeklēt tā sauktajā "zaļajā režīmā", ievērojot valstī noteiktos piesardzības pasākumus.

Šodien Rīgas pilī notiks režisora Reiņa Suhanova veidots koncerts "Mēs esam tev līdzās". Koncertā piedalīsies Rīgas kamerkoris "Ave Sol" un diriģents Andris Veismanis, Reinis Jaunais, Evelīna Jēkabsone, Jānis Šipkēvics, grupas "Carnival Youth" un "Tautumeitas", "Goran Gora", Gints Smukais, "DJ Monsta", Mihails Čuļpajevs, Mārtiņš Zilberts, stāstnieks Raimonds Celms. Scenārija autors Mārtiņš Meiers.

Koncertā kopā ar mūziķiem būs redzami arī seši jaunieši - Valsts prezidenta kancelejas konkursa "Es - Latvijas nākotnes veidotājs" laureāti, kuri, iztēlojoties sevi Valsts prezidenta amatā, teiks svētku uzrunu Latvijas Republikas proklamēšanas dienā: Emma Roze Bekiča, Rūdolfs Indrēvics, Terēze Stepiņa, Nikola Princova, Alberts Smilktens, Edvards Kristiāns Kozlovs. Koncerta noslēgumā ap plkst.19.20 izskanēs Valsts prezidenta Egila Levita svētku uzruna.

Koncerta ieraksts no Rīgas pils būs skatāms "LTV1" un portālā "visiemltv.lv" plkst.18, kā arī klausāms Latvijas Radio kanālos "LR1" un "LR3" plkst. 18.30.

Savukārt Kandavas Kultūras namā šodien plkst.17.30 uzstāsies komponists un pianists Kārlis Lācis kopā ar aktieriem Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Kasparu Znotiņu. Koncertā izskanēs mūzika no Lāča studijas albuma "Mežā", kā arī mūzika no teātra izrādēm "Marija Stjuarte" un "Romeo un Džuljeta". Pasākumā izskanēs arī Aivara Neibarta, Viljama Šekspīra, Marta Pujāta, Arta Ostupa un Ivara Šteinberga dzeja.

Viļakas Valsts ģimnāzijas sporta zālē šodien plkst.18 svētku koncertu ieskandinās vokālā grupa "Framest", kas izpildīs dziesmas no maestro Raimonda Paula un Zigmāra Liepiņa daiļrades.

Saulkrastu Kultūras namā "Zvejniekciems" plkst.17 pie kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" diriģenta pults stāsies Ainārs Rubiķis. Uz skatuves viņiem pievienosies arī vairāki solisti, tostarp soprāns Evija Martinsone un vijolspēles talants Daniils Buljevs.

Koncertā skanēs Georga Pelēča "Plaukstošais jasmīns" un Pētera Butāna "Brīvdienu mūzika", Selgas Mences "Bērnības zeme" un viņas kādreizējā studenta Jēkaba Jančevska "Florences valsis", kā arī skaņdarbi no Jāzepa Vītola un Emīla Dārziņa daiļrades, tostarp "Melanholiskais valsis".

Viesītes Kultūras pilī plkst.16 skanēs latviešu komponista Jāņa Lūsēna dziesmas aranžējumos bigbendam, ko radījis Latvijas Radio bigbenda vadītājs Kārlis Vanags. Koncertā dziedās Zigfrīds Muktupāvels un Aija Vītoliņa. Viņus pavadīs Latvijas Radio bigbends un pats komponists pie taustiņinstrumentiem.

Slampes Kultūras pilī plkst.17.30 ar programmu "Diena aust" uzstāsies Latvijas Radio koris. Programmā "Diena aust" izraudzītie darbi simboliski met tiltu gan uz Latvijas Radio kora pirmsākumiem, atgādinot par 2020.gadā nenotikušo 80.dzimšanas dienas svinību reizi, gan arī izgaismo Latvijas mūzikas kultūras rītausmā tapušās dziesmas, kas kļuvušas par neatņemamu latviešu kormūzikas pamatu.

Apmeklējot pasākumus, jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kas apliecina, ka apmeklētājs, tai skaitā bērns, ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo sešu mēnešu laikā. Apmeklējot pasākumu, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments.

Rīgas Domā notiks valsts svētku dievkalpojums konfesiju vadītājiem un valsts augstākajām amatpersonām

Šodien, Latvijas proklamēšanas 103.gadadienā, Rīgas Domā notiks dievkalpojums, kurā aicināti piedalīties baznīcu vadītāji un atsevišķas valsts augstākās amatpersonas, aģentūra LETA uzzināja Latvijas evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

Dievkalpojuma sākums ir plkst.9, un to tiešraidē ikviens varēs skatīties LTV1, kā arī klausīties Latvijas Radio 1.

Arhibīskaps Jānis Vanags ir aicinājis svētku dievkalpojumā piedalīties citu tradicionālo konfesiju vadītājus un augstākās valsts amatpersonas, un svinēt to ekumēniskā sadraudzībā.

Paredzēts, ka svētku dievkalpojumā piedalīsies Valsts prezidents Egils Levits, kurš arī teiks aizlūgumu dievkalpojuma noslēgumā. Piedalīties dievkalpojumā aicināts arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) un citi Saeimas Prezidija locekļi.

Paredzēts, ka šajā reizē valsts svētku dievkalpojumā sprediķos Romas katoļu baznīcas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Latvijas Republikas proklamēšanas dienu reģionos aicina svinēt individuāli un svētku sarīkojumos

Šodien, Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, iedzīvotāji reģionos aicināti svinēt svētkus individuāli, apskatot apdzīvotajās vietās izvietotās instalācijas, kā arī svinīgos pasākumos klātienē, kas tiks translēti tiešraidē, liecina pašvaldību publiskotā informācija.

Jelgavā plkst.18 no pilsētas centra savu svētku maršrutu sāks ar valsts karogiem rotātais "Patriotiskais ekspresis". Ekspresis, brauciena laikā neapstājoties, dosies uz Pārlielupi, Puķu, Satiksmes, 4. līnijas, Vīgriežu, Neretas ielu dzīvojamajiem rajoniem un Ozolpili.

Rēzekniešus visas dienas garumā aicināti individuāli nest ziedus un sveces pie pieminekļa "Vienoti Latvijai". Tāpat iespējams piedalīties skrējienā "Ieelpo Rēzekni" vai ekskursijā "Septiņas brīvības pieturas Rēzeknē".

Dobelē no plkst.18 līdz 22 varēs vērot audiovizuālu instalāciju "Gaismas vārdi Latvijai". Tā būs redzama no Dobeles Livonijas ordeņa pilsdrupu apkārtnes, kā arī pie Dobeles Atbrīvošanas pieminekļa, kur iedzīvotāji varēs nolikt sveces un ziedus, atzīmējot Latvijas Valsts proklamēšanas dienu. Dobelē joprojām būs apskatāmas arī latvju rakstu zīmes, kas veidotas sajūtu pastaigu cikla "Senču spēks" ietvaros.

Balvu kultūras un atpūtas centrā plkst.19 notiks svinīgs pasākums "Es - zieds Latvijas dārzā", kurā uzstāsies dziedātājs Normunds Rutulis un viņa pavadošā grupa. Pasākumā notiks Atzinības rakstu pasniegšana. Pasākums būs vērojams tiešraidē Balvu Kultūras un atpūtas centra "Facebook" lapā.

Ventspilī vairākās vietās pilsētā būs apskatāmas gaismu un video instalācijas, kurās atspoguļoti Latvijas valsts simboli. Plkst.16 koncertzālē "Latvija" notiks svinīgais valsts svētku koncerts. Lielajā laukumā uz ekrāna būs vērojama koncerta translācija. Savukārt pēc koncerta visa vakara garumā uz ekrāna tiks demonstrēti Ventspilī zināmu personību video stāsti par emocionālākajiem mirkļiem.

Līdz ar tumsas iestāšanos debesīs virs zinātnes centra "Vizium" uzmirdzēs gaismu un lāzeru stari, kuri stāstīs Latvijas zemes stāstu, caurvijot Latvijas karoga krāsas un dabas ainavu dažādību, veidojot gaismu perfromanci.

Liepājā, atzīmējot Latvijas valsts svētkus, Rožu laukums, Jāņa Čakstes laukums un Lāčplēša dārzs Karostā būs uzposti ar īpašiem izgaismojumiem, kas šovakar būs apskatāms no plkst.16 līdz 23.

Sadarbībā ar Liepājas muzeja vēsturnieci Innu Gīli izstrādāts vēsturisko notikumu apskats digitālā formātā. Ar tā palīdzību liepājnieki varēs ieskatīties Latvijas dzimšanas un valsts dibināšanas laikā. Svētku dienās vēsturisko notikumu apskati būs pieejami Kultūras pārvaldes "Facebook" kontā.

Tāpat šodien plkst.18 Latvijas Reģionālās televīzijas kanālā "ReTV", koncertzāles mājaslapā "www.lielaisdzintars.lv", kā arī "Lielā dzintara" "Youtube" un "Facebook" kanālos būs skatāms diriģenta Māra Sirmā veidotā valsts svētku koncerta "Latvijai 103" video ieraksts no koncertzāles "Lielais dzintars".

Kuldīgas novadā valsts svētkus atzīmēs ar tiešsaistes koncertu un vairāku vecpilsētas ēku izgaismošanu Latvijas karoga krāsās.

Svētku koncertu plkst.19 varēs skatīties tiešsaistē Kuldīgas un Skrundas TV "Youtube" un "Facebook" kontā. Koncerts sāksies ar Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas Ingas Bērziņas ("Kuldīgas novadam") sveicienu iedzīvotājiem.

Saldū var apmeklēt Oskara Kalpaka laukumu, kur par godu valsts svētkiem ar krāšņām gaismām izgaismotas ēkas un laukums.

Siguldas novadā būs iespēja kļūt par īpaša virtuāla salūta dalībnieku, apmeklēt svētku koncertus, doties apskatīt svētku māksliniecisko noformējumu novadā, kā arī piedalīties sportiskākās aktivitātēs.

Šodien tiks radīts īpašs, interaktīvs svētku noformējums uz kultūras centra "Siguldas devons" fasādes. Tā laikā no plkst.17 līdz 21 būs iespēja attālināti un individuāli katram savā viedierīcē uz "Siguldas devona" fasādes radīt krāsainu svētku salūtu Latvijai.

Valmierā šodien varēs doties Latvijas kontūras skrējienā un gājienā. 12,5 kilometrus garā maršruta sākums un finišs būs Valmieras rātslaukumā, starta laiks - pēc brīvas izvēles. Ceļš vedīs pa ielām, kas nosauktas Valmierai un Latvijai nozīmīgu personību vārdā, gar iemīļotām apskates vietām un ēkām, kam īpaša nozīme valmieriešu un pilsētas viesu dzīvē.

Cēsīs, iestājoties tumsai līdz plkst.23 cēsniekiem būs iespēja vērot multimediālu performanci "Visi ceļi guņiem pilni". Performances maršruts vīsies Cēsu vecpilsētā - no Vienības laukuma pa Rīgas ielu līdz Rožu laukumam, pēc tam pa Torņa ielu līdz Jaunās pils Lademahera tornim un tam nebūs noteiktas sākuma un beigu vietas.

Svinot Latvijas valsts ģerboņa 100 gadus, Cēsu muzejā atvērta valsts ģerboņa vēsturei veltīta izstāde "Latvijas valsts ģerbonim - 100". Šodien no plkst.14 līdz plkst.18 būs iespēja satikties ar izstādes "Latvijas valsts ģerbonim - 100" un Latvijas karoga vēsturei veltītās ekspozīcijas autoru vēsturnieku Tāli Pumpuriņu un uzdot sev interesējošos jautājumus.

Tāpat šodien plkst.14 Alūksnes Kultūras centra Lielajā zālē pasniegs pašvaldības apbalvojumu "Sudraba zīle". Arī Preiļu novada kultūras centrā šovakar plkst.19 notiks svētku sarīkojums "Audiet mani karogā".

Savukārt Daugavpilī, Vienības namā, šovakar plkst.18 ar koncertu "Skaistā, dažādā Latvija" uzstāsies mūziķis Kārlis Kazāks.

Rīgas Latviešu biedrības namā izskanēs koncerts "Mūžības skartie"

Atzīmējot latviešu dzejnieka Aleksandra Čaka 120.dzimšanas dienu un Latvijas Republikas proklamēšanas 103.gadadienu, Rīgas Latviešu biedrības namā šodien plkst.12 notiks koncerts-stāsts "Mūžības skartie".

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas Latviešu biedrības pārstāve Oksana Svikle, 18.novembra Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai veltītajam sarīkojumam pasākuma organizatori izvēlējušies vadmotīvu "personas brīvība", kas izpaužas autora Čaka poēmu ciklā "Mūžības skartie".

Svikle atzīmēja, ka, balstoties Čaka poēmu ciklā "Mūžības skartie", savu stāstu par brīvības cīņām ir radījuši aktieris Mārtiņš Vilsons, bet komponists Jānis Lūsēns ietērpis stāstu mūzikā. Uz skatuves Vilsonam un Lūsēnam pievienosies Latvijas Nacionālās operas un baleta simfoniskā orķestra mūziķe, flautiste, multiinstrumentāliste Evija Mundeciema. Sarīkojumu ar svinīgu svētku uzrunu atklās Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis.

Rīgas Latviešu biedrības pārstāve atzīmēja, ka Čaka poēmu cikls "Mūžības skartie" ir viens no latviešu literatūras klasikas stūrakmeņiem un pamatoti ierakstīts Latvijas Kultūras kanonā. Tas ir viens no ievērojamākajiem dzejnieka darbiem. Tajā ir attēloti latviešu strēlnieki Rīgas aizstāvēšanas kaujās un Krievijas Pilsoņu karā.

Apmeklēt sarīkojumu varēs, uzrādot derīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas faktu apliecinošu sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Bērniem no 12 gadu vecuma jāuzrāda vakcinācijas, pārslimošanas vai testēšanas sertifikāts vai laboratorijas izziņa par pēdējo 72 stundu laikā veiktu skrīninga testu.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu