Foto ⟩ Pasniegtas Aleksandra Čaka balvas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Matiss Andersons

3. decembrī izstāžu zālē "Rīgas mākslas telpa" norisinājās Aleksandra Čaka balvas pasniegšanas ceremonija "Aleksandram Čakam 120. Viesistaba", kur svinīgā gaisotnē tika pasniegtas Aleksandra Čaka balvas. Aplūko foto no ceremonijas!

"Žūrijas komisija, iepazīstoties un vērtējot četrpadsmit konkursam iesniegtos darbus, atzina, ka, neskatoties uz kultūras dzīvei sarežģīto laiku, 2021. gads ir nesis novatoriskas, inovatīvas un kvalitatīvas idejas Rīgas pilsētas interpretācijā dažādos mākslinieciskās izteiksmes veidos, gan arī atklājis vēl neredzētas šķautnes A. Čaka personības un daiļrades atspoguļošanā. “Spraigās diskusijās tika nolemts piešķirt trīs balvas un divas atzinības," stāsta A. Čaka muzeja direktore un žūrijas komisijas locekle Antra Medne.

Aleksandra Čaka balvu par spilgtu un ilggadīgu devumu Aleksandra Čaka dzejas uzvedumu veidošanā un dzejnieka daiļrades vērtību apliecinājumu izrādē “Čaks lauku mierā Vilsona verandā” saņēma aktieris Mārtiņš Vilsons, bet par unikālu un talantīgu pienesumu Aleksandra Čaka poēmu cikla “Mūžības skartie” tulkojumā un dzejnieka daiļrades starptautisku popularizēšanu – atdzejotāja Olga Pētersone. Savukārt māksliniece un dzejniece Heli Lāksonena balvu saņēma par spilgtu Latvijas un Somijas kultūras dialogu, veidojot sarunu dzejā un jaunus Aleksandra Čaka dzejas tulkojumus.

Mārtiņš Vilsons
Mārtiņš Vilsons Foto: Renate Zamaite

Ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Atzinības rakstu tika apbalvota mākslas zinātniece Silvija Grosa – par Rīgas jūgendstila ēku estētikas unikalitātes akcentējumu un dekoratīvās glezniecības darbnīcu vēstures pētījumiem monogrāfijā “Dekors Rīgas jūgendstila perioda arhitektūrā” – un mūziķis, producents Māris Briežkalns – par veiksmīgu Rīgas tēla interpretējumu mūzikā, izveidojot Raimonda Paula koncertprogrammu “Manai Rīgai” un instrumentālās mūzikas ierakstus “Raimonds Pauls Trio – Pastaiga pa Rīgu”.

“Pastaiga pa Rīgu”
“Pastaiga pa Rīgu” Foto: publicitātes/Jāņa Škapara foto

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka muzejs sadarbībā ar Aleksandra Čaka biedrību katru otro gadu pasniedz Aleksandra Čaka balvas divās nominācijās – par mākslinieciski augstvērtīgu, novatorisku Rīgas interpretējumu literatūrā, mūzikā, arhitektūrā, grāmatniecībā, dizainā, filmu, teātra vai vizuālajā mākslā un par nozīmīgu veikumu Aleksandra Čaka daiļrades izpētē, saglabāšanā, popularizēšanā vai tulkošanā.

Aleksandra Čaka balva pirmo reizi tika pasniegta 2001. gadā – dzejnieka simtajā dzimšanas dienā. Balvas autors ir tēlnieks Andris Vārpa. Aleksandra Čaka balvas pasniegšanas ceremonija pulcē interesentus un piesaista dzejnieka A. Čaka personības un daiļrades izzināšanai arvien jaunus cilvēkus.

Par balvas laureātiem kļuvuši daudzi ievērojami kultūras darbinieki – dzejnieki Jānis Rokpelnis un Uldis Bērziņš, aktieri Imants Skrastiņš un Artis Robežnieks, fotogrāfe Māra Brašmane, mākslinieki Aivars Vilipsons, Māris Subačs, Pāvels Šēnhofs, komponists Uldis Stabulnieks, rakstnieki Zigmunds Skujiņš, Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla, literatūras zinātnieces Silvija Radzobe, Andra Konste un Antra Medne, tulkotāji Rauls Čilačava un Aksīnija Mihailova un citi.

Aleksandra Čaka balvas pasniegšanas ceremonijas “Aleksandram Čakam 120. Viesistaba” ieraksts būs skatāms no 7. decembra izstāžu zāles “Rīgas mākslas telpa” YouTube profilā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu