Literatūras gada balvas darbu vērtēšana notiks divās kārtās

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Lita Krone/LETA

Noslēdzoties darbu iesniegšanai Latvijas Literatūras gada balvai (LaLiGaBa), ekspertu komisija ir lēmusi tos vērtēt divās kārtās, vispirms paziņojot pirmās kārtas sarakstu, no kura marta beigās tiks izvirzīti fināla nominanti, informē balvas pārstāvis Kaspars Bērziņš.

LaLiGaBa ekspertu komisijā šogad darbojas dzejniece Ērika Bērziņa, rakstniece Andra Manfelde, tulkotājs Raimonds Jaks, dzejniece un publiciste Liāna Langa, dzejnieks un literatūrkritiķis Ivars Šteinbergs un literatūrzinātniece un literatūrkritiķe Agija Ābiķe-Kondrāte.

Balvai izdevēji 2021. gadā ir iesnieguši 106 grāmatas - 39 tulkojumus, 21 prozas darbu, 15 dzejas krājumus, 21 bērnu literatūras darbu, savukārt desmit darbi iesniegti balvai debijas nominācijā.

LaLiGaBa apbalvošanas ceremoniju varēs vērot 1. maijā Latvijas Televīzijas pārraidē. Atsevišķi tiks paziņoti speciālbalvas un balvas par mūža ieguldījumu laureāti, savukārt lasītāju balva tiks noteikta publiskā balsojumā sadarbībā ar sabiedrisko mediju portālu "Lsm.lv". Pirms apbalvošanas ceremonijas tradicionāli notiks fināla nominantu dzejas un prozas lasījumi.

Pirmajā kārtā nominācijā "Tulkojumi" izvirzīti Arkādija Dragomoščenko "Elēģijas" Arvja Viguļa tulkojumā, Česlava Miloša "Dāvana" Ingmāras Balodes tulkojumā, Danila Harmsa "Dzeja" Eināra Pelša tulkojumā, Ērika Lindegrēna "Vīrs bez ceļa" Zigurda Elsberga tulkojumā, Ismaila Kadare "Mirušo armijas ģenerālis" Dena Dimiņa tulkojumā, Jakuba Katalpa "Vācieši", Jāņa Krastiņa tulkojumā, Kristiana Krahta "Mirušie" Dimiņa tulkojumā, Oušena Vonga "Uz zemes īsu brīdi brīnišķi" Ievas Lešinkas tulkojumā, Roberta Valzera "Laupītājs" Dimiņa tulkojumā, Sigita Paruļska "Tumsa un partneri" Daces Meieres tulkojumā, Undīnes Radzevičūtes "Zivis un pūķi" Meieres tulkojumā.

Nominācija "Proza" izvirzīts Andris Akmentiņš ar "Meklējot Ezeriņu", Anna Auziņa ar "Mājoklis. Terēzes dienasgrāmata", Ilze Jansone ar "Laika rēķins", Inga Žolude ar "Vendenes lotospuķe", Kristīne Želve ar "Grosvaldi", Lauris Gundars ar "Svešam kļūt", Māris Bērziņš ar "Nākotnes kalējs" un Svens Kuzmins ar "Dizažio".

“Meklējot Ezeriņu”
“Meklējot Ezeriņu” Foto: dienasgramata.lv

Nominācijā "Dzeja" izvirzīts Andris Ogriņš ar "Kā būtu ja tevis nebūtu epikūr", Andris Zeibots ar "Plīva", Arvis Viguls ar "Blusu cirks", Elīna Bākule-Veira ar "Tas ods meklē mani kopš 1981. gada", Henriks Elias Zēgners ar "Paradīze", Inese Zandere ar "Mantojumi", Krišjānis Zeļģis ar "Pieaugušie" un Ruta Štelmahere ar "Kalps".

Savukārt nominācijā "Bērnu literatūra" izvirzīta Daina Ozoliņa ar "Pandēmijas detektīvi", Zandere ar "Divas Almas" un "Puika ar suni. Stāsts par nosargātu noslēpumu" otro burtnīcu "Bunkurs", Laura Vinogradova ar "Tētis un suns", Lote Vilma Vītiņa ar "Ūdenstornis" un Luīze Pastore ar "Laimes bērni".

Nominācija "Debija" izvirzīti Anna Belkovska ar "Veranda", Džena Andersone ar "Dadži", Edvards Kuks ar "Vadi", Elīna Kokareviča ar "Rēgi", Evita Hofmane ar "Durvis" un Iveta Troalika ar darbu "Tūlīt paliks labāk".

Dženas Andersones pirmā grāmata "Dadži"
Dženas Andersones pirmā grāmata "Dadži" Foto: publicitātes

LaLiGaBa ir gada nozīmīgākais notikums literatūras nozarē Latvijā. Tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par gada izcilākajiem Latvijas rakstniecībā publicētajiem darbiem.

Balvu organizē Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība, atbalsta Kultūras ministrija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu