Valmieras vasaras teātra festivāla tēma būs brīvdomība

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Valmieras vasaras teātra festivāls
Valmieras vasaras teātra festivāls Foto: publicitātes

Šogad Valmieras vasaras teātra festivālam izvēlēta tēma "Brīvdomība", informēja festivāla organizatoru pārstāve Lija Lauze.

Valmieras vasaras teātra festivāls šogad notiks četras dienas, no 4. augusta līdz 7. augustam, kā arī vairāki festivāla darbi piedzīvos viesizrādes ārpus Valmieras. Skatītājiem organizatori piedāvās deviņus iestudējumus, no kuriem seši būs jaundarbi, sākot ar izrādēm bērniem un beidzot ar laikmetīgās mākslas, operas un kustību iestudējumiem, bet trīs - iepriekšējo gadu skatītāju iecienītas un arī "Spēlmaņu nakts" balvas ieguvušas izrādes. Festivāla programmu un biļetes plānots izziņot maijā.

Festivāla fokusā būs brīvdomības tematika, izceļot brīvības un domāšanas, bet ne tikai, nozīmību šajā smagajā laikā, kad Krievija ik dienas pastrādā kara noziegumus Ukrainā, laikā, kad informācijas telpā notiekošais šķeļ sabiedrību, un iespēja izteikties brīvi un būt brīviem visdažādākajās nozīmēs ir īpaši aktuāla, norāda Lauze.

Brīvdomība izrāžu kontekstā tiks apskatīta kā iespēja būt patstāvīgam savās domās un darbībās un atraisīt sevī radošo potenciālu. Festivāla direktors Reinis Suhanovs akcentē, ka cilvēki dzīvo laikā, kad tiešsaistē var sekot tam, kā apvienojas nācija, lai cīnītos par iespēju būt brīviem un lemt savu nākotni.

"Cilvēki ir situācijā, kad skaidri jānostājas brīvības pusē,"

uzsver Suhanovs.

Reinis Suhanovs
Reinis Suhanovs Foto: Juris Ross

Viens no festivāla lielākajiem notikumiem būs lielformāta koncerts Valmieras estrādē ar pūtēju orķestra "Rīga" un vairāku simtu koristu piedalīšanos, kas aktualizēs pirms 20-30 gadiem radīto "alternatīvā un nekomerciālā" žanra mūziku. Sešu mūsdienu komponistu - Jēkaba Nīmaņa, Emīla Zilberta, Platona Buravicka, Sabīnes Ķezberes, Oskara Herliņa un Edgara Mākena - aranžijās kopkora un pūtēju orķestra izpildījumā izskanēs teju 20 Latvijas "underground" mūzikas pārstāvju darbi, piemēram, "Pest of a Child", "Hospitāļu iela", "Trobels", "Non Skid", "Bērnības milicija" un daudzu citu.

Šogad vairāki festivāla iestudējumi dosies arī tūrē pa Latviju, skatītājiem piedāvājot divus festivāla laikā tapušos darbus. Jaundarbs "Hamoka komūna" Sabīnes Ozoliņas režijā maijā un jūnijā viesosies Valmieras novada pašvaldībās, bet izrādi par futbolu "Uzvara ir mirklis" pēc festivāla varēs noskatīties arī Rīgā, Liepājā un Gulbenē.

Valmieras vasaras teātra festivālu Valmieras teātris sadarbībā ar novada pašvaldību un atbalstītājiem rīko septīto gadu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu