FOTO ⟩ Aizvadīta mūzikas un mentālās veselības festivāla "OGLE 2022" pirmā diena

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp

Piektdien, 8. jūlijā, Siguldas pils kvartālā aizritējusi pirmā no divām mentālās veselības un mūzikas festivāla “OGLE 2022” dienām.

Norisinājušās vairākas diskusijas ar nozares ekspertiem par tādām tēmām kā psihoemocionālā brīvība, vecāku mentālā stabilitāte, ar mērķi – sabiedrībā vairot un normalizēt to, ka par mentālās veselības problēmām ir jārunā. To, kā noskaidroja festivālā, ir iespējams darīt gan daloties pieredzē, gan baudot laiku tādu mūziķu pavadījumā kā “Garu pagrabs”, “Oghre”, “Čipsis un Dullais” “I Mean Love” un Arturs Skutelis. Šodien festivāls turpinās ar nozares speciālistu diskusijām, nodarbībām un mūziku.

Festivāla "Ogles" sarunu klāsts tika atklāts ar psihiatres Lienes Sīles lekciju par psihoemocionālo brīvību, pēc kuras sekoja psihiatra Gunāra Trimdas lekcija par to, kā ikdienā veidot uz uzturēt labas attiecības ar apkārtējajiem. Piedaloties biedrības “Tēvi” pārstāvim, pieaugušo izglītotājam Laurim Bokišam, logopēdei un mammai Agnei Bergai, portāla “MammaMammai” izveidotājai Jekaterinai Zilpausai, ārstam-psihoterapeitam Ernestam Pūliņam-Cinim un bērnu un pieaugošo psihiatram Gunāram Trimdam aizvadīta diskusija par vecāku psihoemocionālo stabilitāti un abu – mammas un tēta iesaisti audzināšanas procesā.

“Bērni Latvijā ir pelnījuši iesaistītus un mīlošus tēvus. Daudziem no mums tas diemžēl ir trūcis, kas vēlāk, veidojot savas ģimenes, traucē tēviem uzņemties rūpes ģimenē, bet mammām – to ļaut darīt. Tēva loma ir jāstiprina, reizē to normalizējot nevis uzsvērt kā kaut ko unikālu. Tēvi spēj parūpēties un gādāt par bērnu, tomēr joprojām “dzīvs” ir stereotips par to, ka vīrieši ar bērniem “tikt galā nevar”. Aicinu ikvienu tēti iesaistīties bērna vajadzību apmierināšanā jau no mazotnes, savukārt, mātēm to ļaut mēģināt un uzticēties. Savstarpējais kontakts un mīlestība veicina zīdaiņa smadzeņu attīstību, un to nodrošināt var arī tēti,” uzsver biedrības “Tēvi” pārstāvis Lauris Bokišs.

“Jau kopš festivāla "Ogle" pirmsākumiem vēlamies vairot sabiedrības izpratni par to, cik daudziem no mums nākas saskarties ar dažādām grūtībām, kas viennozīmīgi ietekmē mūsu emocionālo labsajūtu,” uzsver festivāla organizatore Alise Cepurīte. “Šogad daudz lielāks fokuss veltīts praktiskajām nodarbībām, tomēr arī diskusijas un lekcijas tiek aizvadītas nepiespiestā gaisotnē, daloties ar pieredzi, tāpēc esmu pārliecināta, ka pievienoto vērtību no festivāla pirmās dienas spēja ikviens. Šodien to turpināsim!”

Šodien festivālā “OGLE 2022” gaidāmas gan praktiskās nodarbības, gan diskusijas. Pirmajā dienas pusē, plkst. 11:00 norisināsies terapeitiskā joga un plkst. 14:00 apzinātā elpošana. No plkst. 10:00 uzsāksies arī lekcijas un diskusijas – no rīta gaidāma lekcija par ērti izmantojamiem pašpalīdzības rīkiem, saskaroties ar mentālām grūtībām. Tam sekos lekcija "Piedzīvot karu: no šoka līdz pārvarēšanai", kuru vadīs klīniskā psiholoģe Jana Štagere (Yana Shtager) no Ukrainas. Krīzes centra “Skalbes” pārstāvji vadīs sarunu "Pašnāvības. Nogalini stigmu!", tāpat paredzēta diskusija par pieredzes stāstiem, apmeklējot terapijas, kuru vadīs psihoterapeits Ernests Pūliņš-Cinis. Festivāla sarunu un diskusiju bloku noslēgs WHO filma "I had a black dog" par to kā atpazīt depresiju un "Comedy Latvia" stāvizrāde "Par tādām lietām nejoko."

No plkst. 18.30 – muzikālā programma ar tādiem mūziķiem kā “Stop Acting”, “The Dead Monarchs”, “Indygo”, “MUUD” un ansis, kā arī DJ 24K un Chris Vader.

Festivāla pirmajā dienā apmeklētājiem bija iespēja līdzdarboties mākslas un deju terapijas nodarbībās, savukārt festivāla otrajā dienā būs iespēja piedalīties drāmas terapijā un deju rituālā. Izbaudīt meditāciju kokles pavadībā ar koklētāju Zani Sniķeri iespējams abās no festivāla dienām. Apmeklētājiem ir iespēja satikt speciālistus no krīžu konsultāciju centra "Skalbes", saņemt "viens pret viens" konsultāciju ar sertificētiem speciālistiem, satikt pārstāvjus no tādām organizācijām kā "Veselības ministrija", Latvijas Sarkanā Krusta Jaunatne, "Telpa vīriem". Festivāla ietvaros iespējams iegūt tetovējumu pret ziedojumu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu