Pašmāju farmācijas “Grindex” nosaukums veidots no mūsu pirmā ķīmiķa Grindeļa uzvārda. Patiesībā viņa vectēvs vēl bija Grundulis. Bet mūsu pirmais latviskās izcelsmes dabaszinātnieks, pirms diviem gadsimtiem dzīvojušais Dāvids Hieronīms Grindelis no Zaķusalas tiek uzskatīts par vienu no pirmajiem latviešiem - Eiropas mēroga zinātniekiem.

Ko viņš mums atstāja? Pietiktu pieminēt kaut divas lietas, kas vērtīgi gājušas cauri nākamajiem gadsimtiem – viņš veica Ķemeru sērūdeņu ķīmisko analīzi, kas tālāk jau deva pamatu Jūrmalas kūrortiem, un vēl ko patiešām svarīgu līdz pat mūsdienām – Grindelis izstrādāja metodi cukura ieguvei no cukurbietēm.

Vispār jau viņš daudz darījis, kā ar talantīgiem un uzņēmīgiem cilvēkiem notiek – ieskaitot to, ka vadīja pirmās plašās holēras epidēmijas ierobežošanu 1831. gadā, tobrīd būdams Rīgas apriņķa ārsts. Savos pētījumos mūsu platuma grādos ieteicis hinīna aizstājējus malārijas ārstēšanai, tāpat Grindelis ieteicis paņēmienus gaisa attīrīšanai. Pētīja viņš ķīmijas un farmācijas problēmas, tomēr aprakstīja arī Baltijas floru.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp