Koris "Latvija" gatavojas koncertiem Hamburgā un Liepājā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Valsts akadēmiskais koris "Latvija" šodien dosies uz Elbas filharmoniju, lai kopā ar Hamburgas Valsts filharmonijas orķestri un diriģentu Kentu Nagano 2.  un 3. aprīlī atskaņotu Igora Stravinska opusu "Kāziņas".

Komponista balets dziesmu formā jeb kantāte "Les Noces" ("Kāziņas") 1923. gadā tapusi ciešā sadarbībā ar Sergeja Djagiļeva baleta trupu "Ballets Russes", portretējot krievu zemnieku kāzu tradīcijas četrās ainās. Libretu jeb senkrievu tekstus izraudzījies un sakārtojis pats komponists, partitūrā adaptējot Kijivā iepazītās un krievu filologa Pjotra Kirejevska sakārtotās slāvisko rituālu tautasdziesmas.

Lai arī sākotnēji Stravinskis darba atskaņojumam tika iecerējis ap 150 orķestrantu apjomīgu orķestri, ar katru nākamo versiju instrumentu sastāvs mazinājās, līdz fināla partitūrā "Kāziņas" iecerētas četrām klavierēm un četriem pianistiem, sešiem perkusionistiem, četriem solistiem un jauktajam korim.

Elbas filharmonija (labajā sānā)
Elbas filharmonija (labajā sānā) Foto: Shutterstock

Līdz ar Hamburgas Valsts filharmonijas orķestra mūziķiem - četriem pianistiem un sešiem perkusionistiem, Stravinska "Kāziņu" atskaņojumā piedalīsies solistu kvartets: soprāns Katerīna Tretjakova, kas dzimusi Krievijā, bet kordiriģēšanu un vokālo mākslu studējusi Viļņā un Zalcburgā, mecosoprāns Judīte Kutaši no Rumānijas, kuras balss regulāri skan Eiropas lielākajos opernamos, kā arī Sanktpēterburgā dzimušais tenors Sergejs Skorokhodovs, kura repertuārā patlaban ir Riharda Vāgnera un Džakomo Pučīni mūzika, un baltkrievu izcelsmes bass Aleksandrs Roslavetss, kurš no 2016.gada ir Hamburgas Valsts operas solists.

Foto: Publicitātes foto

Pēc pilnībā izpārdotajiem koncertiem Hamburgā koris "Latvija" Zaļajā ceturtdienā, 6. aprīlī, piedalīsies latviešu komponista Kārļa Lāča Lieldienu laika simfonijas "Krusta ceļš" atskaņojumā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" diriģenta Māra Sirmā vadībā. Kopā ar solisti Jolantu Strikaiti un pašu komponistu pie klavierēm ar šo opusu tiks ieskandināti Lieldienu nedēļas notikumi pilsētā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu