Esmu prom no Dziesmu un deju svētkiem – Daugavas krastā, radubērnu kāzās. Ir agrs rīts, lec Saule, bet Daugavas otrā krastā pamazām bālē Mēness jau nedaudz padilušais vaigs. Jaunais pāris beidzot nolikts gulēt, “Lustīgais blūmīzers” uz atvadām vēl uzspēlē “Cūkas driķos” un ar to kāzudanči arī cauri.

Kāzinieku izturīgākā daļa turpina šūpoties disko ritmos, bet es tveru rokās datoriņu, ko kāds aizmirsis uz soliņa Daugavas krastā un rakstu šo tekstu, jo zinu, ka TVNET redaktori gaida mani ierodamies ar kārtējo tekstu par svētku prieku, kas nebūt nenāk no iekšām, bet no mūsu dvēseles starojuma spēka, dziesmu varas un dejas spara. Un vēl – no mīlestības.

Vakar beidzot sazvanīju divus nozīmīgus cilvēkus: folkloristu un valodnieku Austri Grasi un žurnālisti, kādreizējā LTV raidījuma “Klēts” vadītāju Ievu Freinbergu.

Austris Grasis atzīstams par vienu no slavenākajiem latviskuma kopējiem trimdā. Latvijā viņu plašāk iepazina, kad Latvijas Radio “Mikrofona dziesmu aptaujā” brāļu Grašu dziesma “Zeme, zeme, kas tā zeme?” izkonkurēja Raimonda Paula, Imanta Kalniņa un Zigmara Liepiņa gabalus.

Tomēr pats Austris par savu lielāko veikumu mūsu tautas labā uzskata nevis uzvaru dziesmu aptaujā, bet Latviešu Tautas augstskolas “Abrene” dibināšanu un darbību Francijā. Tur notika vairāki nozīmīgi notikumi, kas tai laikā nebūtu iedomājami Latvijā, kur čekas modrā acs uzmanīja katru mūsu soli. Austris, uzņēmīgs pēc dabas, ne tikai pats vadīja tautas augstskolu, bet arī izveidoja rūpalu Luāras vīna darīšanai ar zīmīgu nosaukumu “Abrenes lāsīte”.

Vīna "Abrenes lāsīte" etiķete. Uz tās attēlota "Līkumdeja" Abrenes pils pagalmā.
Vīna "Abrenes lāsīte" etiķete. Uz tās attēlota "Līkumdeja" Abrenes pils pagalmā. Foto: No personīgā arhīva

Ieva, kā tas iezīmēsies arī mūsu attālinātajā sarunā, Latvijas Universitātē studējusi sociālās zinātnes, komunikāciju un žurnālistiku. Vairāk nekā 20 gadus strādājusi Latvijas Televīzijā par raidījumu vadītāju, žurnālisti, redaktori un scenāriju autori, viņas izcilākais veikums ir ilggadīgais darbs folkloras raidījumā “Klēts”.

Šobrīd Ieva arī ir redaktore – interneta portālā “Latviesi.com”, veido raidījumus un videofilmas par latviešiem ārzemēs.

Turpinājumā – mūsu telefonsarunas konspekts.

Es: Atceros to seno dienu, kad Latvijas Universitātes fizmatu fakultātes trešā stāva gaitenī pie ziņojumu dēļa parādījās ar roku rakstīta ziņa: “Bonnas universitātes profesora Austra Graša lekcija par latviešu nerātnajām dainām notiks 13. auditorijā”.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp