Apbalvos laikmetīgās keramikas konkursa “Martinsona balva 2023” uzvarētājus

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Kristīnes Niedrājas darbs "Liet ūdeni"
Kristīnes Niedrājas darbs "Liet ūdeni" Foto: Publicitātes foto

Piektdien, 8. septembrī, plkst. 16:00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks šīgada Latvijas keramikas biennāles centrālais pasākums – starptautiskās konkursa izstādes “Martinsona balva 2023” atklāšana un apbalvošanas ceremonija, kurā tiks paziņoti uzvarētāji, sadalot kopējo balvu fondu – 20 000 eiro. Konkursā šogad saņemti 685 izcilu darbu pieteikumi no 71 valsti pārstāvošiem māksliniekiem, tostarp 68 pieteikumi no Latvijas keramiķiem, kas ir līdz šim lielākais pieteikumu skaits balvas vēsturē.

No 685 pieteikumiem pirmajai konkursa kārtai žūrija izvēlējās 22 darbus no Latvijas un 42 starptautisko mākslinieku darbus, pārstāvot 28 valstis, tai skaitā, Ķīnu, Taizemi, Čīli, Japānu, Austrāliju un citas pasaules valstis. Pēc konkursa pirmās kārtas tika izvēlēti darbi, kas piedalās izstādē, un tos varēs apskatīt Rotko centrā. Pēc otrās konkursa kārtas tiek izvēlēti trīs “Martinsona balvas” uzvarētāji bronzas, sudraba un zelta godalgu kategorijās nacionālā un starptautiskā līmenī, sadalot kopējo balvu fondu – 20 000 eiro.

Marta Radica (Ungārija). "Cave-creek"
Marta Radica (Ungārija). "Cave-creek" Foto: Publicitātes foto

Uz pirmo atlases kārtu darbi žūrijai tika nosūtīti anonīmi, proti, žūrijai bija pieejami tikai darbu attēli, nosaukumi, izmantotās tehnikas, izmēri un autora valsts, tādējādi vērtēšanas centrā izvirzot pašus darbus un vērtējot mākslinieku vizuāli tehnisko sniegumu.

Diāna Boitmane. "Iekšējās metamorfozes"
Diāna Boitmane. "Iekšējās metamorfozes" Foto: Publicitātes foto

Turpina viens no biennāles kuratoriem, Rotko centra ekspozīciju un izstāžu kurators Aivars Baranovskis: “Žūrijas pamatkritērijs ir vizuāli tehniskais risinājums, proti, vai mākslinieks ir spējis sasniegt vizuālo efektu. Šis efekts savukārt balstās arī tajā, cik labi ir iespējams nolasīt mākslinieka idejisko vēstījumu.

Tehniskais risinājums ir ārkārtīgi svarīgs keramikas mākslā, savukārt spēja un varēšana ideju iekļaut materiālā paspilgtina darba idejisko pusi. Materiāls šajā izstādē tik tiešām ir primārs.

Katrs no māksliniekiem ir savas jomas profesionālis, un žūrija izvērtēja, vai darbs tehniski un mākslinieciski atbilst visiem kritērijiem, lai tiktu iekļauts šāda līmeņa izstādē, kas keramikas mākslā ir augsts apliecinājums arī pasaules mērogā.”

Lorija Balāža (Francija). "Eventful Relationship"
Lorija Balāža (Francija). "Eventful Relationship" Foto: Publicitātes foto

Baranovskis atklāj, ka 7. septembrī konkursa otrajā kārtā žūrijas pārstāvji vērtēja darbus klātienē, Rotko centrā: “Gan pirmās, gan otrās kārtas balsojumos žūrija viens otra balsojumus nezina, tādējādi šis būs matemātiski balstīts vērtējums. “Martinsona balvas” konkursa žūrijai ir liela starptautiskā pieredze keramikas pētniecībā, izstāžu kūrēšanā, un viņi ir plaši pazīstami pasaules eksperti šajā mākslas jomā.”

Agnese Sunepa. "rEvolution"
Agnese Sunepa. "rEvolution" Foto: Publicitātes foto

“Martinsona balva 2023” žūrijas sastāvā ir Latvijas Keramikas biennāles kurators, mākslinieks Valentīns Petjko, mākslinieks, pasniedzējs, “Martinsona Balva 2021” uzvarētājs Nacionālajā kategorijā Dainis Pundurs, māksliniece, kuratore, “Martinsona Balva 2021” uzvarētāja Starptautiskajā kategorijā Agne Šemberaite (Lietuva), starptautiskā keramikas žurnāla Ceramics Now galvenais redaktors Vasi Hirdo (Rumānija), mākslas zinātniece, Faencas Starptautiskā keramikas muzeja direktore Klaudia Kasali (Itālija), māksliniece, Starptautiskās keramikas akadēmijas Ženēvā biedre un bijusī valdes locekle Ilona Romule (Latvija), Aveiru Keramikas mākslas biennāles pārstāve Andreia Vale Lourenco (Portugāle) un mākslas institūcijas Ceramic Art Andenne mākslinieciskā vadītāja Gēla Kornuta (Beļģija).

Arina Antonova (Šveice). "Heavy Blue Recuer"
Arina Antonova (Šveice). "Heavy Blue Recuer" Foto: Publicitātes foto

Atklāšanas programma 8. septembrī:

Galerijā 4METRI, plkst. 14:00, notiks Unas Guras un Elīnas Titānes dubultizstādes “4+3” atklāšana.

Martinsona mājā, Nikolaja ielā 1, plkst. 15:00, notiks Daiņa Pundura performance/instalācija ”Vizualizējot gravitāciju”. Turpat notiks arī Daugavpils cietokšņa 7. bastiona kazemātu Laikmetīgās keramikas krātuves atklāšana un Pētera Martinsona memoriāla kataloga atvēršana.

Rotko centrā, Mihaila ielā 1, plkst. 16:00, notiks “Martinsona Balva” apbalvošanas ceremonija.

Latvijas Keramikas biennāles ietvaros vēl notiks sekojoši pasākumi:

Portugāļu laikmetīgās keramikas izstāde “Kopsolī” Rīgas Mākslas telpā.
Portugāļu laikmetīgās keramikas izstāde “Kopsolī” Rīgas Mākslas telpā. Foto: Publicitātes foto

Līdz 30. septembrim – Sanitas Ābelītes personālizstāde “Terra” un portugāļu laikmetīgās keramikas izstāde “Kopsolī” Rīgas Mākslas telpā.

Līdz 15. oktobrim – starptautiskā keramikas simpozija “KUR” izstāde Rīgas Porcelāna muzejā.

8. septembrī – Agnes Šemberaites (Lietuva) personālizstādes atklāšana Rotko centrā, Daugavpils cietoksnī.

4. oktobrī – Korejas laikmetīgās keramikas izstādes “Pašterapija” atklāšana Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgā.

28. oktobrī – Baltijas valstu laikmetīgās keramikas izstādes “Baltic Current” atklāšana Aveiro pilsētas muzejā, Portugālē.

Ar detalizētu pasākumu programmu var iepazīties Rotko centra mājaslapā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu