Dailes teātra Mazajā zālē top “Krietnā puiša rituāla nokaušana”

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Marko Rass

27. septembrī Mazajā zālē pirmizrādi piedzīvos britu režisores Eimijas Milbērnas jauniestudējums ”Krietnā puiša rituāla nokaušana”. Režisori Eimiju Milbērnu skatītāji jau iepazinuši, savu meistarību angļu humora komēdijas žanrā viņa jau apliecinājusi divos Dailes teātra dižpārdokļos – “Izrāde, kas saiet sviestā” un melnajā komēdijā “Īru miroņgalva”.

Jaunā iestudējuma “Krietnā puiša rituāla nokaušana” pamatā ir mūsdienu dramaturga Denisa Kellija luga, kas nemitīgi uzdod jautājumus par to, kādi motīvi liek mums dzīties pēc panākumiem un ko esam gatavi upurēt, lai iegūtu to, ko iekārojam.

Lauris Dzelzītis un režisore Eimija Milbērna 
Lauris Dzelzītis un režisore Eimija Milbērna Foto: Marko Rass

Lugas galvenais varonis ir jauns vīrietis vārdā Georgs Mastromass, kuram lemts kļūt par vienu no bagātākajiem un ietekmīgākajiem cilvēkiem zemes virsū. Viņš dzīvo pasaulē, kur cilvēkus iedala uzvarētājos un zaudētājos. Dzīve galvenajam varonim nemitīgi piespēlē liktenīgas izvēles, un ikreiz viņš pieņem morāli pareizo lēmumu.

Lauris Dzelzītis (Georgs Mastromass)
Lauris Dzelzītis (Georgs Mastromass) Foto: Marko Rass

Vai viņš tā rīkojas labestības vai tomēr gļēvulības vadīts? Vai viņš patiesi ir krietns puisis vai vienkārši gļēvulis, kurš grib izskatīties krietns? Kā Georgs rīkosies savas dzīves svarīgākās izvēles priekšā?

Eimija Milbērna un Džons Malkovičs Dailes teātra sezonas atklāšanas preses konferencē 5. septembrī 
Eimija Milbērna un Džons Malkovičs Dailes teātra sezonas atklāšanas preses konferencē 5. septembrī Foto: Marko Rass

Izrādes režisore Eimija Milbērna stāsta: “Lugā ir kāda būtiska remarka, kas ir uzveduma scenogrāfijas un tematiskā uzstādījuma pamatā. Tajā teikts: “Un melnais caurums viņā nesadzīst. Nekad.”

Georgs ir tēls, kas tikai ņem un ņem sev visu, ko iekāro, izsūkdams labestību no it visa, kam ir nepalaimējies nonākt viņa ietekmes lokā. Viņš alkatīgi rij un galu galā pats krīt par upuri šim aprijošajam alkatības spēkam.

Bet viņš ir arī sabiedrībā valdošās sāncensības, varas un naudas kāres iznīcinošā valdzinājuma upuris, un nav pilnībā vainojams pie savām izvēlēm. Rīkoties pareizi sabiedrībā, kāda tā pastāv šodien, diemžēl ir grūti. Tas prasa drosmi. Manuprāt, to šī luga cenšas mums pavēstīt – labestība ir drosme. Tā ir lugas gaišā nots.”

Artis Robežnieks M lomā
Artis Robežnieks M lomā Foto: Marko Rass

Šīs Denisa Kellija lugas pirmizrāde notika Londonas The Royal Court Theatre 2013. gadā un tūlīt izpelnījās lielu kritiķu un skatītāju ievērību.

Dailes teātra “Krietnā puiša rituāla nokaušana” iestudējumā galveno, Georga Mastromasa, lomu atveido divi aktieri – Lauris Dzelzītis un Juris Bartkevičs.

Lauris Dzelzītis un Juris Barktevičs Georga Mastromasa lomā
Lauris Dzelzītis un Juris Barktevičs Georga Mastromasa lomā Foto: Marko Rass

Lomās: Artis Robežnieks, Lauris Subatnieks, Gints Grāvelis, Niklāvs Kurpnieks; uz vienas skatuves šajā izrādē satikušās arī aktrises Marta Lovisa Jančevska un Zane Jančevska.

Zane Jančevska A lomā 
Zane Jančevska A lomā Foto: Marko Rass

Radošā komanda: režisore – Eimija Milbērna (Amy Milburn); scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Sesija Kalfa (Ceci Calf); gaismu mākslinieks – Pīters Smols (Peter Small); režisores asistents – Juris Jonelis; komponists – Timofejs Pastukhovs (kura mūzika šobrīd pavada arī iestudējuma "Leopoldštate" darbību); horeogrāfe – Anna Abalikhina.

Marta Lovisa Jančevska Luīzas lomā
Marta Lovisa Jančevska Luīzas lomā Foto: Marko Rass

Lugu no angļu valodas tulkojusi – Kintija Rodžersa; producente – Kristīne Mūrmane; izrādes vadītāja – Gunta Jurēvica.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu