Iet uz visaugstākajiem mērķiem. "TTT Rīga" leģenda top iedzīvināta filmā

Foto: Raimonds Birkenfelds
Toms Treibergs
, TVNET Kultūras redaktors
CopyDraugiem X Whatsapp

Topošā filma “Tīklā. TTT leģendas dzimšana” vēstī par 20. gadsimta izcilāko sieviešu basketbola komandu, kurai līdz šim līdzīgas nav visā pasaulē. Komanda “TTT” iekļauta Ginesa rekordu grāmatā, jo 12 reizes pēc kārtas izcīnīja PSRS čempionāta zelta medaļas un 18 reizes uzvarēja Eiropas čempionvienību kausā, kas mūsdienās būtu pielīdzināma FIBA Eirolīgai.

Filmu veido studija KULTFILMA: režisors un producents Dzintars Dreibergs, galvenais operators Valdis Celmiņš, Emmy un Grammy balvu ieguvēja, komponiste Lolita Ritmanis, filmas māksliniece ir Laura Dišlere, producentes – Arta Ģiga un Inga Praņevska, starptautiskā producente – Marta Romanova-Jēkabsone.

Piektdien, 22. septembrī, noslēdzot vasaras filmēšanas periodu, Rīgas 9. vidusskolā tika uzņemta vēsturiska epizode – "TTT" zāles atklāšana, kas notika 1958. gada novembra sākumā un tiek uzskatīta par leģendārās komandas dzimšanas vietu un laiku.

“TTT Rīga” nebūtu iedomājama bez Aleksandra Zālīša (viens no “TTT Rīga” sieviešu basketbola komandas dibinātājiem, kuru filmā atveido Ivars Auziņš). Tieši viņš uzņēmās iniciatīvu un bez Maskavas ziņas komandas vajadzībām vienu no Tramvaju un trolejbusu tresta cehiem izbūvēja par sporta zāli.

Ar Ivaru Auziņu filmēšanas pusdienu pārtraukumā pārrunājām viņa lomas nozīmīgumu.

Vai jūs piekristu, ka jūsu loma ir būt par vizionāru? Jo šāda apņēmība konkrētajā laikposmā – katram, kurš kaut ko uzdrīkstējās darīt un risināt publiski, vajadzēja rēķināties ar milzīgu spiedienu kā tikai pirmo no totalitāra režīma izpausmēm...

Ivars Auziņš: "Jā, es pat dzīvē esmu mazliet vizionārs. Arī savos uzņēmumos. Es saprotu Aleksandru Zālīti. Tas ir raksturs, kurā ir kolosālas īpašības, kuras es apbrīnoju. Spēja redzēt plus ļoti liela enerģija. Arī spīts. Tādi cilvēki arī virza to vēsturi un tāpēc mēs par viņiem šobrīd uzņemam filmu."

Kā veicās ar savstarpējās “ķīmijas samaisīšanu” starp jums un kolēģiem uz laukuma?

"Pazīstu Agnesi Budovsku, Artūru Skrastiņu – jau daudzdesmit gadus... Es labi saprotu, ļoti cienu un ticu Dzintaram Dreibergam. Aktierim tas ir tas pamatu pamatakmens. Domāju, ka saprotu, ko viņš ir iedomājies un grib redzēt. Dzintars māk ātri pateikt un noraksturot. Vakar tikai saņēmu lomu!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu