Nacionālajā bibliotēkā notiks saruna "Parks kā protestu kultūras augsne"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Partijas "Latvija pirmajā vietā" un "Stabilitātei!" rīkotais protests pie Rīgas pils par 14. Saeimas atlaišanu. 2023. gada 16. jūnijs.
Partijas "Latvija pirmajā vietā" un "Stabilitātei!" rīkotais protests pie Rīgas pils par 14. Saeimas atlaišanu. 2023. gada 16. jūnijs. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien, 30. novembrī plkst. 18:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) izstādē "No Arkādijas līdz Marsam" (1. stāvā) notiks saruna "Parks kā protestu kultūras augsne". Sarunu varēs vērot arī tiešraidē LNB Facebook lapā un YouTube kanālā. Dalība bez maksas.

Pilsētas parki un dārzi ir gan vieta protestu norisēm, gan dažkārt arī pats protestu iemesls. Sarunā aicināti piedalīties aktīvisti un kultūras jomas pārstāvji, kuru pieredzē ir protestu organizēšana, kā arī sarežģītu ekoloģijas un vides jautājumu risināšana mākslas valodā.

Sarunu vadīs kultūras žurnālists Edgars Raginskis, sarunas dalībnieki – režisors Valters Sīlis, vides aktīviste un Rīgas domes deputāte Selīna Vancāne, kā arī jaunatnes organizācijas "Protests" valdes sekretāre Katrīna Kalnbērza.

Izstādes "No Arkādijas līdz Marsam" iekārtojums.
Izstādes "No Arkādijas līdz Marsam" iekārtojums. Foto: Digitālā bibliotēka

Izstāde "No Arkādijas līdz Marsam" pievēršas Rīgas parku vēsturei un ietver arī materiālus, kas akcentē protestu klātbūtni parkos, starp tiem ir 1905. gada dārznieku streika vēstule no Valsts Vēstures arhīva, fotogrāfa Ulda Brieža fotogrāfijas no protesta mītiņa Arkādijas parkā pret metro būvniecību, Vērmanes parka soliņš, kas nesankcionēti ticis pārkrāsots gan praida, gan Latvijas karoga krāsās. Cauri laikiem parādīts arī Uzvaras parks, sākot ar Georga Kūfalta zīmēto parka plānojumu 1908. gadā līdz pat Uzvaras pieminekļa jeb okupeļa demontāžas brīdim, ko video darbā fiksējis fotogrāfs Andrejs Strokins.

Foto: Publicitātes foto

Izstādes ietvaros LNB izdevusi grāmatu "No Arkādijas līdz Marsam", kurā iekļaut izstādes materiāli – unikāli parku vēsturiskie plāni no LNB Reto grāmatu un rokrakstu krājuma, kā arī pilsētas zaļās zonas fotogrāfijas no dažādām atmiņas institūcijām. To papildina četru autoru – Kristas Burānes, Ilutas Dauškanes, Gundegas Laiviņas un Venta Vīnberga – speciāli grāmatai tapušās esejas.

Saruna "Parks kā protestu kultūras augsne" noslēdz gan izstādi "No Arkādijas līdz Marsam", kas skatāma līdz 2. decembrim, gan izstādes pavadošo sarunu ciklu. Iepriekšējās sarunas skatāmas video ierakstos: saruna "Mazdārziņš pilsētā – vēsture vai mūsdienas?" sarunu festivālā "Lampa" un saruna "Dabas labsajūta pilsētā" Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Foto: Publicitātes foto

Izstādi "No Arkādijas līdz Marsam" un tās sarunu ciklu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. Izstāde sagatavota valsts pētījumu programmas "Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai 2020–2022" ietvaros.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu