Baumanes režisētā filma "Mans laulību projekts" iekļauta "Oskara" balvas pretendentu sarakstā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts – starptautiskajā kinofestivālā RIGA IFF
Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts – starptautiskajā kinofestivālā RIGA IFF Foto: Ekrānuzņēmums no video

ASV Kinoakadēmija publiskojusi 33 filmu sarakstu, kas pretendē uz "Oskara" balvas nominācijām pilnmetrāžas animācijas filmu kategorijā, un starp tām ir arī režisores Signes Baumanes filma "Mans laulību projekts", informēja Nacionālā kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmu "Mans laulību projekts" savās programmās iekļāvuši vairāk nekā 100 festivāli visā pasaulē, filma apceļojusi vairāku Eiropas valstu kinoteātrus, bet kopš oktobra sākuma nonākusi uz ASV un Kanādas kinoekrāniem.

Šāgada oktobra sākumā ar seansiem Ņujorkā tika uzsākta filmas "Mans laulību projekts" izrādīšana Ziemeļamerikā, tālāk filma ceļoja uz Losandželosu, Sanfrancisko, Sietlu, Toronto un citur. Patlaban filma izrādīta 33 Ziemeļamerikas kontinenta pilsētās. Daudzās no tām ar skatītājiem tikties ieradās arī režisore Baumane, lai pēc seansiem atbildētu uz interesentu jautājumiem.

Foto: Ar Signes Baumanes filmas “Mans laulību projekts” nacionālo pirmizrādi sākas jau devītais Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF)

Baumane strādā pie sava jaunākā projekta - pilnmetrāžas filmas "Karmiskais mezgls", kas top studijā "Lokomotīve". Tā būs noslēdzošā, trešā daļa pilnmetrāžas animācijas filmu triloģijā, kurā pirmā daļa ir "Akmeņi manās kabatās" un otrā - "Mans laulību projekts".

Baumanes filma "Mans laulību projekts" pēc pasaules pirmizrādes prestižajā Tribekas filmu festivālā, Ņujorkā, izrādīta jau vairāk nekā 100 festivālu programmās visā pasaulē, bet visas Eiropas animācijas konkurencē kļuva par vienu no pieciem pilnmetrāžas darbiem, kas 2022.gadā tika izvirzīti prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai kategorijā "Labākā animācijas filma".

Pasaules kino festivālos "Mans laulību projekts" saņēmis jau 24 balvas - gan žūrijas īpašo atzinību prestižajā Ansī festivālā Francijā, gan labākās animācijas pilnmetrāžas balvu Viborgas festivālā Dānijā, "Grand Prix" Zagrebas Animācijas festivālā, Traionas filmu festivālā ASV, Friedrihštates animācijas festivālā Norvēģijā. Tāpat filma saņēmusi virkni balvu dažādās kategorijās Rumānijā, Japānā, Dienvidkorejā, Ēģiptē un citviet.

Šāgada Štutgartes starptautiskais animācijas filmu festivāls Vācijā atzina Baumani par vienu no svarīgākajām sievietēm animācijas industrijā un piešķīra festivāla īpašo balvu "Honorary Trickstar" par izcilu radošo un māksliniecisko sniegumu.

Latvijā "Mans laulību projekts" Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" pasniegšanas ceremonijā tika atzīts par 2022.gada labāko animācijas filmu, savukārt Baumane saņēma balvas kā labākā animācijas filmas režisore un labākā animācijas filmas māksliniece.

2022.gada beigās "Mans laulību projekts" tika izrādīts Spānijas kinoteātros, patlaban Spānijā un Itālijā tas skatāms tiešsaistes platformās, savukārt šovasar filma izrādīta 22 Francijas pilsētās, tostarp arī lielākajos Parīzes kinoteātros. Mans laulību projekts straumēšanai pieejams arī populārajā televīzijas kanālā "HBO Central Europe".

Šogad ASV Kinoakadēmijas publiskotais "Oskara" balvas nominācijas pretendentu saraksts iekļauj 33 filmas, tostarp arī "Sony", "Pixar" un citu pasaules lielāko animācijas studiju veidotās filmas. Nākamā gada 23.janvārī tiks nosauktas piecas filmas, kas saņems "Oskara" balvas nomināciju kategorijā "Labākā animācijas filma".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu