FOTO Iniciatīvas grupa preses konferencē informē par Mežotnes pils turpmāko likteni

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Didzis Grodzs

Otrdien, 16.aprīlī, Mežotnes pils Kupola zālē notika vairāku sabiedrībā zināmu cilvēku iniciatīvas grupas rīkotā preses konference, kurā mediju pārstāvji un citi interesenti tika tika iepazīstināti ar aicinājumu Mežotnes pili paturēt valsts īpašumā, tai kļūstot par Rundāles pils muzeja filiāli.

Preses konferencē piedalījās bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, Mazās Mežotnes pils īpašniece Regīna Deičmane, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis, Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse, mūziķis un Mūzikas un mākslas centra "Ceplis" īpašnieks Igo, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis, Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes vadītājs Juris Dambis, "Valsts nekustamo īpašumu" (VNī) valdes loceklis Andris Vārna, kā arī Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Agnese Lāce.

Zināms, ka 24.aprīlī ir plānota nākamā tikšanās, kurā piedalīsies visas ieinteresētās puses, lai turpinātu sarunas par tālākajiem scenārijiem, kā saglabāt Mežotnes pili pieejamu sabiedrībai.

Tāpat Iniciatīvas grupa ir nosūtījusi Atklāto vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, aicinot Mežotnes pili atstāt valsts īpašumā un izveidot tajā muzeju.

Mežotnes pils pārveidošana par Rundāles pils muzeja filiāli varētu izmaksāt ap 300 000 eiro gadā, šādas aplēses aģentūrai LETA izteica Mežotnes pils iniciatīvas grupas pārstāve, Mazās Mežotnes pils īpašniece un Pētera Vaska fonda vadītāja Regīna Deičmane.

Deičmane uzsvēra, ka Mežotnes pils iniciatīvas grupa veikusi aptuvenās aplēses. Ja patlaban pils uzturēšanai un apsaimniekošanai gadā tiek tērēti 100 000 eiro, tad pils pārveidošanai par Rundāles pils muzeja filiāli papildu būtu vajadzīgi 200 000 eiro, kas tiktu izlietoti kolekcijas atjaunošanai, izveidei un darbinieku atalgojumam.

"Kopējās aplēses vienam gadam nav nemaz tikt lielas, salīdzinājumā ar citiem risinājumiem, kas ir sarežģītāki un dārgāki. Ja Mežotnes pili pievieno muzejam, nav jāveido atsevišķa muzeja struktūra. Tas ir valsts prestiža un labas pārvaldības jautājums. Mūsu valsts nav tik nabaga, lai to nevarētu atļauties,"

uzskata Regīna Deičmane.

Mežotnes pils iniciatīvas grupas pārstāve uzsvēra, ka pils ir restaurēta un atrodas ļoti labā stāvoklī, turklāt restaurācija veikta par nodokļu maksātāju naudu. Viņas ieskatā, "pilī mazliet ir jānoslauka putekļi" un tā var atvērt savas durvis apmeklētājiem. Regīna Deičmane ir pārliecināti, ka ir nostabilizēti visi priekšnoteikumi, lai pils kļūtu par muzeju.

"Apvienojot vairākus iniciatīvas atbalstītājus grupā un diskutējot, mēs sapratām, ka valstij vislētākais, racionālākais un loģiskākais variants ir pievienot pili kā Rundāles pils muzeja filiāli. Tas nozīmē arī teritorijas attīstību, tūrismu, darba vietas. Par iniciatīvu iestājas arī iedzīvotāji, kuru atbalsts ir ievērojams,"

norādīja Deičmane.

Iniciatīvas grupa ir nosūtījusi atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, aicinot Mežotnes pils ansambli atstāt valsts īpašumā un attīstīt tajā muzeju. Vēstuli parakstījuši bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis, Rundāles pils muzeja direktore Laura Lūse, mūziķis Igo, Bauskas novada domes priekšsēdētājs Aivars Okmanis un vairāki citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Mežotnes pils jau vairākus gadus stāv tukša – "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ir rīkojusi vairākas nomas tiesību izsoles, taču par pili nav bijusi nomnieku interese.

Tā kā nomas tiesību izsole divreiz noslēgusies bez rezultātiem, izsludināta jauna izsole. Nomas tiesību izsoles sākuma maksa ir 1441,42 eiro mēnesī. Papildu maksājumi ietver apsaimniekošanu, nekustamā īpašuma nodokli, apdrošināšanu un zemes nomu. Līguma darbības termiņš plānots 30 gadi. Nomas tiesību izsoles nodrošinājuma nauda ir 10 000 eiro.

Mežotnes pils komplekss ietver pili, administratīvo ēku, sporta zāli un citus teritorijas elementus. Nomniekam būs pienākums saglabāt tajā esošo kustamo mantu, ieskaitot interjera priekšmetus un mēbeles.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu