FOTO Sirdspukstu intervāli un bīstamā krāsns – "Skroderdienas Silmačos" sāk ceļojumu pa brīvdabas estrādēm

TVNET
Jaunu siržu kvēlais tuvums: Zane Aļļēna (Ieviņa) un Meinards Liepiņš (Rūdis).
Jaunu siržu kvēlais tuvums: Zane Aļļēna (Ieviņa) un Meinards Liepiņš (Rūdis). Foto: Uldis Vilks

Klāt vasaras dzīvespriecīgākā tradīcija – saulgriežus sagaidīt ar Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienām Silmačos". Sestdien, 15. jūnijā, Cēsu Pils parka estrādē ceļu pie skatītājiem sāka brīvdabas jubilejas izrāde Imanta Strada režijā, un līdz pat Jāņu vakaram pašmāju labākie aktieri no Latvijas lielākajiem teātriem turpinās iepriecināt skatītājus brīvdabas estrādēs un koncertzālēs citur Latvijā.

Cēsu Pils parkā valdīja īsta “Silmaču” atmosfēra. Izrādi apmeklēja gan ģimenes ar bērniem, kuri “Skroderdienas” piedzīvoja pirmo reizi, gan sirmgalvji, kuri gadu gaitā redzētās izrādes vairs nevar saskaitīt. Rūdolfa Blaumaņa 1901. gadā uzrakstītajai lugai ir ļoti īpaša loma arī aktrises Leldes Dreimanes atmiņās.

“Pirmās “Skroderdienas” redzēju jau agrā bērnībā. Atceros milzīgo prieku un enerģiju, ar kādu spēlēja aktieri. Nebija neviena vienaldzīgā – ne zālē, ne uz skatuves. Ar šādu degsmi esmu lepna spēlēt “Skroderdienās” un nezaudēt nevienu sekundi, kuru pavadīt Blaumaņa leģendārajā lugā. Tā man ir tik mīļa un pazīstama kā mammas šūpuļdziesma! Es nevaru un negribu iztēloties saulgriežu laiku bez šīs izrādes. Manuprāt, tādējādi mēs stiprinām savu nacionālo identitāti,” lugas popularitāti skaidro aktrise, kura jubilejas iestudējumā atveido Zāru.

Spriež aktieris Ģirts Ķesteris, kurš šogad Blaumaņa cienīgas kaislības izspēlē Dūdara lomā: “Kad mani kā puiku pirmo reizi aizveda uz "Skroderdienām", jautāju mammai: “Kāpēc tas Dūdars tāds klibs?” Toreiz tā arī paliku bez izsmeļoša skaidrojuma. Gadiem ejot un pašam pieklibojot uz skatuves kā Dūdaram, vēl arvien nesaprotu, kas tad tur īsti bija par ķibeli. Skaidrs ir tikai viens – tas nu gan nav šķērslis, lai iekarotu Antonijas sirdi.” 

Lugas pirmizrādē 1902. gadā Dūdara lomu spēlēja aktieris un režisors Aleksis Mierlauks. Tā nu Rūdolfs Blaumanis esot iecerējis skroderu meistara tēlam būt klibam tāpēc, ka savainota kāja bijusi arī Aleksim Mierlaukam.

“Skroderdienas ir Līgo vakara priekšvēstnesis. Tā ir kaisme, smeldze, nebēdnība, dullums un kārtīga enerģijas bumba pirms gaidāmajiem svētkiem. Tas ir un būs fenomens!” pēc pirmizrādēs pārdomās dalās Antonijas atveidotāja Kristīne Nevarauska.

Jubilejas izrāde tapusi režisora Imanta Strada režijā. Un šovasar Skroderdienas stāstu vēl var paspēt izdzīvot:

17. jūnijā Ādažu Kultūras centrā

18. jūnijā VEF Kultūras pilī

20. jūnijā Valmieras estrādē

21. jūnijā Saulkrastu brīvdabas estrādē

22. jūnijā Sauleskalna estrādē Talsos.

Biļetes uz iestudējumu meklējamas pievienotajā saitē

Lomās darbojas: Kristīne Nevarauska (Antonija), Ģirts Ķesteris (Dūdars), Madara Melne Tomsone (Elīna), Ivo Martinsons (Aleksis), Artis Jančevskis (Kārlēns), Imants Strads (Pindaks), Zane Aļļēna (Ieviņa), Meinards Liepiņš (Rūdis), Marģers Eglinskis (Ābrams Vulfsons), Ģirts Liuziniks (Joske), Lelde Dreimane (Zāra Goldbauma), Ieva Puķe (Pindacīša), Elīna Vāne (Bebene) un Māra Mennika (Tomuļu māte).

Nepalaid garām!

Uz augšu