Latvijas Nacionālais teātris nosaka moratoriju krievu valodā iestudētām viesizrādēm uz teātra skatuvēm (2)

TVNET
Latvijas Nacionālais teātris.
Latvijas Nacionālais teātris. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Nacionālais teātris atteiksies no noslēgtā nomas līguma ar viesizrāžu "Ārprātīgo piezīmes" organizatoriem, pirmdien, 17. jūnijā izplatītā paziņojumā norādījis teātra direktors Māris Vītols. Viesizrādes Dmitrija Krimova režijā bija gaidāmas septembrī.

Latvijas Nacionālais teātris atzinis, ka, iznomājot telpas teātra aģentūras "Entracte International" organizētajām viesizrādēm "Ārprātīgo piezīmes", nav pienācīgi izvērtēta šī nomas pasākuma simboliskā un morālā nozīme Krievijas agresijas pret Ukrainu kontekstā.

"Nacionālā teātra skatuve nav piemērota vieta krievu valodā iestudētām viesizrādēm laikā, kad Krievija Ukrainā turpina asiņainā Putina režīma izraisīto karu," paziņojumā medijiem norāda teātra direktors Māris Vītols.

Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols. 
Latvijas Nacionālā teātra direktors Māris Vītols. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas Nacionālais teātris ir pieņēmis lēmumu atteikties no noslēgtā nomas līguma ar viesizrāžu "Ārprātīgo piezīmes" organizatoriem. Tāpat teātris informē, ka līdz Ukrainas kara beigām nosaka moratoriju krievu valodā iestudētām viesizrādēm uz Latvijas Nacionālā teātra skatuvēm.

"Ar šādu lēmumu teātris nekādā veidā nevēršas pret profesionālajiem teātra māksliniekiem, kuri pēc kara sākuma aizbraukuši no Krievijas, un ciena viņu izvēli pamest un nosodīt noziedzīgo Putina režīmu," uzsvēra Vītols.

Aktrise Čulpana Hamatova.
Aktrise Čulpana Hamatova. Foto: Instagram

Producentu kompānija "Art Forte" bija noslēgusi līgumu ar Latvijas Nacionālo teātri, lai septembra vidū teātra telpās izrādītu Dmitrija Krimova jaunāko iestudējumu "Ārprātīgo piezīmes", kurā galvenās lomas atveidotu krievu aktieri Čulpana Hamatova un Maksims Suhanovs. Izrādes norise bija paredzēta krievu valodā un tā būtu stāstījusi par Krievijas trimdas mākslinieku centieniem saprast savu vietu pasaulē pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā.

Nacionālā teātra lēmums iznomāt savu skatuvi šai izrādei izsauca sabiedrības neizpratni.

Paziņojums, ka teātris tomēr atsakās no noslēgtā nomas līguma izplatīts pēc tam, kad šo gadījumu analizēja LTV raidījums "Kultūršoks".

Nepalaid garām!

Uz augšu