No Krievijas emigrējusī aktrise Čulpana Hamatova, kura 2022. gadā pievienojās Jaunā Rīgas teātra aktieru trupai, nu darbojas kā frīlancere un gatavojas divām pirmizrādēm citur - plašu ažiotāžu izraisījušajā režisora Dmitrija Krimova lugā "Ārprātīgo piezīmes", kas nenotiks vis Latvijas Nacionālajā teātrī, bet LED Unit Hallē, kā arī izrādei Dailes teātrī pie holandiešu viesrežisores. Sarunā ar TVNET+ Čulpana atzīstas mīlestībā Latvijai, taču vienlaikus atzīmē, ka iemācīties latviešu valodu nemaz nav tik viegli.

TVNET+ uzrunāja Hamatovu pēc preses konferences, kas notika saistībā ar režisora Dmitrija Krimova lugu "Ārprātīgo piezīmes". Atgādinām, ka viesizrādes sākotnēji bija iecerētas izrādīšanai Latvijas Nacionālajā teātrī, taču, izskanot teātra lēmumam iznomāt savu skatuvi izrādes rīkotājiem, no sabiedrības puses nāca liela neizpratne. 

Nacionālā teātra direktors Māris Vītols paziņojumā akcentēja: "Nacionālā teātra skatuve nav piemērota vieta krievu valodā iestudētām viesizrādēm laikā, kad Krievija Ukrainā turpina asiņainā Putina režīma izraisīto karu."

Nu izrāde pārcelta uz LED Unit Halli, Rīgā, un būs skatāma no 18. līdz 21. septembrim. Tajā piedalīsies aktieri Čulpana Hamatova un Maksims Suhanovs, kuri pirms teju 30 gadiem filmējušies kopā Valērija Todorovska filmā "Kurlo zeme".

Foto: preses konference izrādei "Ārprātīgo piezīmes"

Hamatova sarunā ar TVNET+ uzsver, ka ir cilvēks, kurš aizstāvēs Latviju visos strīdos un debatēs: “Es būšu tai pateicīga visu savu atlikušo mūžu, jo manas dzīves šausmīgākajā periodā - sliktāka nav bijis - es nokļuvu šeit, un man apkārt bija cilvēki, no kuriem daudzi bija vietējie latvieši. Es vienmēr atcerēšos to atbalstu un palīdzību, ko saņēmu."

Taču aktrisi biedē šķelšanās, kas parādījusies Latvijā.