Šodienas redaktors:
Krista Garanča

Vai tu abonētu digitālo nemirstību?

Foto: Amazon/ MGM Studios

​Kā būtu dzīvot mūžīgi? Kā būtu, ja nemirstību varētu abonēt? Tehnoloģiju, tostarp mākslīgā intelekta attīstība dod jaunus spārnus cilvēces senajam sapnim par mūžīgu dzīvi. Tomēr digitālā nemirstība sev nes līdzi arī zināmas ēnas puses, kas nav tikai kaitinoši atjauninājumi tieši nepiemērotākajā brīdī, – nemirstība “mākonī” nenozīmē, ka vari izbēgt no ikdienas likstām. Ieskatīties nākotnē, kur digitālā nemirstība ir ikdienišķa parādība, ļauj seriāls “Augšupielāde” (“Upload”, 2020–pašlaik), kura pirmās divas sezonas pieejamas LMT Viedtelevīzijā.

2033. gadā programmētāja Neitana Brauna (atveido Robijs Amels) gājiens uz veikalu beidzas ar pievienošanos “Klubam 27”, tas ir, divdesmit septiņus gadus veco vīrieti notriec pašbraucošais auto. Par laimi, viņa mīļotā sieviete Ingrīda (Allegra Edvardsa) ir gana turīga un var atļauties draugam iegādāties digitālo pēcnāves dzīvi, augšupielādējot Neitana apziņu “mākonī”.

Digitālā nemirstība var šķist kā pasaku zeme – vari mūžīgi dzīvot savā mīļākajā gadalaikā, pārtikt vienīgi no sava iecienītākā ēdiena un dienas aizvadīt vienās izklaidēs kopā ar citiem augšupielādētajiem.

Tomēr Neitanam nākas saskarties ar Ingrīdas uzstājīgo vēlmi kontrolēt mīļoto arī pēcnāves dzīvē, ka arī netaisnību, ko pieredz augšupielādētie ar zemāku nemirstības abonementu. Laimīgā kārtā Neitans sirdi var izkratīt iejūtīgajai klientu konsultantei Norai (Endija Allo), kura, šķiet, viņu saprot daudz labāk, nekā paša draudzene jebkad to spējusi. Vienlaikus Neitanam sāk rasties aizdomas, ka, iespējams, viņa nāve nav bijusi tik nejauša, kā varētu šķist.

Augšupielādēto Neitanu atveido kanādiešu aktieris Robijs Amels, kurš piedalījies tādās komēdijās kā “Ducis ir lētāk 2” (rež. Adams Šenkmens, 2005), “Tusnīte” (rež. Ari Sandels, 2015) un “Deviņas dzīvības” (rež. Berijs Sonnenfelds, 2016). Vienlaikus aktieris sevi pierādījis arī fantāzijas un zinātniskās fantastikas lauciņos, piedaloties seriālos “Zibsnis” (2014–2023), “Raganis” (2019–pašlaik) un seriāla “X faili” turpinājumā (2016–2018). Bagātīgā pieredze Robiju Amelu sagatavojusi lomai seriālā “Augšupielāde”, kur savijusies gan zinātniskā fantastika, gan asprātīga komēdija par mūsdienu sabiedrības attiecībām ar tehnoloģijām.

Seriāla “Augšupielāde” autors ir Gregs Danielss, kurš var lepoties ar darbu pie tādiem skatītāju iemīļotiem komēdijseriāliem kā “Ofiss” (“The Office”, 2005–2013), “Parki un atpūtas zonas” (“Parks and Recreation”, 2009–2015), “Mindijas projekts” (“The Mindy Project”, 2012–2017). Kā scenārists viņš strādājis pie tādiem leģendāriem seriāliem kā “Seinfelds” (“Seinfeld”, 1989–1998) un “Simpsoni” (“The Simpsons”, 1989–pašlaik).

Vai digitālās pēcnāves dzīves abonements ir iespēja, ko varam gaidīt jau nākamajā desmitgadē? Drīz pēc seriāla “Augšupielāde” pirmās sezonas iznākšanas ar šādu jautājumu pie vairākiem futurologiem vērsās saintriģēti amerikāņu žurnālisti. Zinātnieki seriālu slavēja par asprātību un izdomu, taču atzina, ka, visticamāk, pēc desmit gadiem nevarēsim kopā ar augšupielādētajiem baudīt 3D printētas vakariņas, kā to dara seriāla varoņi. Vienlaikus nākotnes pētnieki atzīmēja, ka 2033. gadā virtuālās realitātes brilles un pašbraucošās automašīnas, iespējams, izskatītos krietni savādāk nekā seriālā rādītās, kas ir diezgan līdzīgas tehnoloģijām, ko izmantojam jau patlaban.

Tomēr futurologu pareģojumi nevienu neatturēs no fantazēšanas par digitālo paradīzi. Kamēr zinātnieki strādā vaiga sviedros, lai nākotnē varam baudīt mūžīgu dzīvi uz “mākoņa” maliņas, laiks iepazīties ar asprātīgo vīziju par šo nākotni – seriālu “Augšupielāde”, kas pieejams LMT Viedtelevīzijā!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Nepalaid garām!

Uz augšu