Eksperti: Ielaušanās Midltones privātajā telpā nav ētiska (47)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Franču žurnāla «Closer» publicētos Lielbritānijas prinča Viljama sievas Keitas Midltones pikantos foto pašmāju mediju nozares pārzinātāji vērtē divējādi, tomēr vairākums ir vienisprātis – ielaušanās privātajā telpā, lai gūtu šādus kadrus, ir pretrunā ar ētikas normām. Turklāt tā robežojas ar sabiedrības neveselīgu interesi - Kembridžas hercogienes ikdienas gaitas medijos tiek atspoguļotas regulāri.

Streips: žurnālistika ir devalvējusies

Pieredzējušais žurnālists Kārlis Streips pauž viedokli, ka tā dēvētie paparaci ir ārprātīga sērga un, raugoties uz pasaules praksi, šie fotogrāfi ētikas normas pārkāpj regulāri. «Bet nelaime ir tāda, ka viņi nestrādātu, ja sabiedrībā nebūtu pieprasījuma pēc šādiem attēliem,» viņš saka.

Foto: LETA

«Žurnālistikas ētikā ir tāda lieta kā tiesības uz privātumu.

Ja cilvēks ir vietā, kur nav iemesla domāt, ka kāds no kalna, koka vai lidmašīnas viņu fotografēs, tad nevajag arī fotografēt.»

Atskatoties uz neseno prinča Harija kailfoto skandālu, noprotams, ka šīs fotogrāfijas, visticamāk, nopludinājusi kāda no personām, kas tobrīd atradusies šajā kompānijā. Tas nozīmē, ka slavenībām ir arī rūpīgi jāizvēlas cilvēki, ar ko viņi ir kopā, un ko viņi dara, norāda Streips.

Veinberga: šādi foto sabiedrībai neko nedod

Foto: publicitātes
«Tā ir ētikas lieta, un ētika vienmēr ir lielāka par likumiem,»

teic Veinberga. Viņa uzskata, ka atšķirībā no nesenā pirmās skolas dienas gadījuma, kad Latvijas prezidents Andris Bērziņš publiski ieradās mācību iestādē ar savu dēlu un pieprasīja, lai mediji tam nepievērš uzmanību, šoreiz notikusi nepamatota iejaukšanās personīgajā dzīvē. Kā zināms, Midltone atpūtās britu karaļnama mantotajā Provansas pilī un šīs fotogrāfijas uzņemtas ar spēcīgu objektīvu no aptuveni viena kilometra attālumā esošā publiskā ceļa.

Millers: slavenībām ir jārēķinās, ka tās vēro

Foto: LETA

«Ja sabiedrībai šie cilvēki šķiet interesanti, tad viņiem jārēķinās, ka bildes var nonākt medijos un ne vienmēr tādas, kādas viņi grib.» Millers uzsver, ka mediji nav kontrolējama institūcija. Viņaprāt, dīvaina ir Lielbritānijā pastāvošā sistēma, kad karaļnams var vienoties ar mediju uzraugu par kaut kādu materiālu nepublicēšanu.

Itāļu tenku žurnāls "Chi" arī izdevis speciālizdevumu par Kembridžas hercogienes fotogrāfijām
Itāļu tenku žurnāls "Chi" arī izdevis speciālizdevumu par Kembridžas hercogienes fotogrāfijām Foto: REUTERS/ScanPix

Latvijas pieredze

Kaut arī vietējie paparaci Streipa vērtējumā ir piezemētākā līmenī, šādi precedenti ir bijuši arī Latvijā. 2004.gadā uz žurnāla «Privātā Dzīve» vāka tika publicētas fotogrāfijas, kurās, iznākot no Dzemdību nama pēc otrā bērna piedzimšanas, redzams bijušais politiķis un uzņēmējs Jānis Naglis ar dzīvesbiedri Kristīni Dupati. Toreiz Dupate vērsās ar prasību tiesā, taču pēc vairākiem gadiem un atkārtotas pārsūdzēšanas viņa «paparaci lietu» zaudēja.

***

Jau vēstīts, ka pagājušonedēļ franču žurnāls «Closer» uz sava vāka publicējis fotogrāfiju, kurā Kembridžas hercogiene Keita Midltone atpūtas laikā Francijā mantotajā Provansas pils apkārtnē redzama sauļojamies kailām krūtīm. Izdevumā kopā redzamas 12 fotogrāfijas, un princis Viljams pret šo izdevumu vērsies tiesā, norādot uz privātās dzīves neaizskaramības pārkāpumiem.

Teorētiski par likuma pārkāpšanu žurnāla redaktoram draudētu cietumsods līdz gadam un līdz 45 000 eiro liels naudas sods. Taču tiesu prakses precedenti liecina, ka parasti piespriestie naudas sodi ir simboliski, kas tādam žurnālam kā «Closer» nekādi nekaitētu.

Komentāri (47)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu