«Islandes nedēļas nogale» noslēgusi ciklu «Pasaule Lielajā dzintarā»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizvadītās nedēļas nogalē Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» norisinājies mūsdienu mūzikas mini-festivāls «Islandes nedēļas nogale». Četros koncertos piedalījās seši spilgtākie islandieši mākslinieki, izpildot dažādu gadsimtu islandiešu komponistu mūziku, kā arī atsevišķus Eiropas un Amerikas komponistu darbus, akcentējot kontinentu ietekmi uz salas kultūru.

Festivāla programmu pēc koncertzāles uzaicinājuma bija izveidojis islandiešu pianists un vairāku festivālu mākslinieciskais direktors Vikingurs Oulafsons (Víkingur Ólafsson), kurš dalībai Islandes nogalē bija aicinājis arī citus pasaules karjerām bagātus ziemeļu zemes tautiešus – čellisti Sainnu Torsteinsdoutiru, komponistu un diriģentu Danielu Bjarnasonu, klarnetisti Ardnginniru Aurnadoutiru, kā arī alternatīvās skatuves pārstāvjus - Skuli Sverrisonu un Oulefu Arnaldss.

«Esmu patiesi priecīgs un pagodināts būt šeit - Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars». Savā īsajā pastāvēšanas laikā tā jau ir kļuvusi atpazīstama Eiropā. Patiesībā man tā atgādina kosmosa kuģi – koncertzāle nolaidusies Liepājā kā dāvana pilsētai. Šādas vieta maina pilsētu, tā notika ar Reikjaviku, kad pirms 6 gadiem atklāja koncertzāli «Harpa», un esmu drošs, ka tā mainījusi arī Liepāju. Novēlu Jums novērtēt šo vietu un piedzīvot tajā daudz patīkamus mirkļus,» festivāla dienās atklāja Vikingurs Oulafsons, kurš Liepājā noslēdza savu vērienīgo, visa gada garumā ilgušo koncertu ceļojumu.

«Islandes nedēļas nogale» noslēgusi cikla «Pasaule Lielajā dzintarā» 2017. gada programmu un bija vērienīgākais starptautiskās sadarbības piemērs minētajā ciklā. Islandiešu mākslinieki koncertzālē uzturējās nedēļu ilgā rezidencē, sadarbojoties ar koncertzāles iemītniekiem - Liepājas Simfonisko orķestri un Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņiem. «Islandes nogale iezīmēja gan festivāla formāta nozīmību, gan klausītāju gatavību piedalīties koncertlekcijās, izzināt mūziku un uzzināt ko jaunu,» iezīmē koncertzāles «Lielais dzintars» mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Foto: Publicitātes

Festivāla dienās klausītājus no skatuves ar aizraujošu stāstījumu uzrunāja programmas veidotājs Vikingurs Oulafsons, kurš iepazīstināja ar Islandes mūzikas un mākslinieku daudzveidību, dalījās ar komponistu stāstiem par skaņdarbu rašanos, aizvedot apmeklētājus atmosfēriskā ceļojumā uz mītiem apvīto ziemeļu zemi.

«Esam ārkārtīgi gandarīti par veiksmīgo sēriju «Pasaule Lielajā dzintarā», kas jau pirmajā gadā ir attaisnojusi tās izveidošanas ideju. Sērija sniegusi daudz brīnišķīgu, atklājumu pilnu vakaru un jūtam, ka esam turējuši klausītājam doto vārdu - ar šiem projektiem nojaukt iedomātās robežas starp mākslinieku un izpildītāju, iepazīstināt ar tendencēm Eiropā un pasaulē, sniegt jaunu koncertu baudīšanas pieredzi. Liels ir gandarījums, ka gada garumā piedāvātie mākslinieki, kurus mīl pasaules koncertzālēs, iekrituši sirdī arī Latvijas publikai. Šie ir ideāli, kam ticam un ceļš, kuru iesim arī turpmāk,» atzīst Baiba Bartkeviča.

Arī 2018. gadā plānots turpināt iesākto pasaules pasākumu ciklu. Sērijā «Pasaule Lielajā dzintarā» arī turpmāk spilgti, izcili sava žanra meistari Liepājas koncertzālē sniegs vienīgo koncertu Latvijā. Cikla programmu plānots izziņot nākamā gada martā, bet jau šobrīd koncertzāles pārstāvji apstiprina, ka sērijā viesosies dažādu žanru izpildītājmākslinieki no Austrālijas, Beļģijas, Francijas, Luksemburgas, Austrijas, ASV un citām pasaules vietām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu