Publiskās pirtis: ceļojums pagātnē jeb lietas, kas pastāvēs!

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Publiskās pirtis... Jā, tās patiešām vēl Rīgā pastāv, turklāt vēl tik dažādas un katra ar savu šarmu! Te var rast ne vien vieglu garu, bet īstu ceļojumu laikā un krāšņu kolorītu. TVNET piedāvā nelielu ieskatu trīs pavisam atšķirīgās publiskajās pirtīs.

 
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Baltā pirts - pirts ar vēsturi!

«Baltā pirts» atrodas Rīgas centrā, Tallinas ielā, starp A. Čaka un J. Asara ielu (vai vēl tiešāk, starp Zvaigžņu un Vārnu ielu). Pirts kā uzņēmums te centrā darbojas jau teju desmit gadus, taču šīs ēkas kā pirts vēsture aizsniedzas jau 1908. gadā. Reinis Lapiņš, kalējs no Ropažiem, 1850. gadā pārnāca uz dzīvi Rīgā, lai sāktu pirmo ģimenes biznesu un pilsētas dzīvē ieviestu pirts tradīciju. 1900. gada sākumā viņa dēls Hugo Lapiņš atstāja Latviju un devās jauna biznesa iespēju meklējumos. Viņš nonāca Nikaragvā, Managvā, strādāja kā tirgus aģents un sāka kafijas grauzdēšanu un eksportēšanu uz Eiropu. Viņa darbība vainagojās panākumiem, un pēc sešiem gadiem ar uzkrātajiem līdzekļiem viņš atgriezās Rīgā, lai sāktu divu pirts kompleksu būvniecību. Otrā ēka Tallinas ielā 71 kopš 1908. gada ir zināma kā Baltā pirts. Baltā pirts ir pārdzīvojusi divus pasaules karus un četras pastāvošās valdības. Pašreizējais pirts saimnieks ir vēsturiskā pirts izveidotāja Hugo Lapiņa mazmazdēls. Tā ka pirts ar vēsturi un stāstu!

Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

«Baltajā pirtī» ir iespējams izbaudīt:

  • Tradicionālo ar malku kurināto lauku pirti (ar gara uzmešanu un pēršanos ar slotām);
  • Turku pirti un atvēsinošu baseinu (sieviešu pirts baseinā pieejama kaskāde);
  • Vannas;
  • Pirtnieka pakalpojumus;
  • Sāls skrubjus, pirts medus, zāļu slotiņas.

Pirts strādā katru dienu 08:00 - 20:00, brīvdienās līdz pat 21:00. Pirts ir ļoti apmeklēta, šeit nācēji iegādājas pat abonementus. Jauki, ka tepat ir iespēja arī sarunāt masāžas vai prātu nomierināt meditācijas nodarbībās. «Baltā pirts» kā publiskā pirts rada jaunu skatu uz šāda veida iestādēm - tās var būt stilīgas!

Cenas pieaugušajiem 13 - 15 eiro.

Foto: Jānis Škapars/TVNET
 
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Mārtiņielas pirts: ceļojums vēsturē...

Mārtiņielas pirts atrodas Mārtiņa ielā 12, Rīgā. Pirts strādā pirmdienās, bet tikai līdz 18:00 (kas nav īsti ērti strādājošiem cilvēkiem), bet piektdien - svētdien līdz 21:00. Te nu gan var ķert seno laiku romantiku, jau ieejot ģērbtuvēs un redzot pie sienas piespraustos avīžu izgriezumus. Bet kā gan citādi, ja bijis raksts par šo pirti! Ģērbtuvēs ir arī savs galds pārzinei, kas acīmredzot izsniedz atslēgas.

Bet vai tiešām tam jābūt telpā, kur cilvēki atkailinās, - jautājums paliek!
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Ģērbtuves skapīši izceļas ar savu īpatnēji zilzaļo krāsu, kas liek domāt par sterilitāti, kāda valda ārstniecības iestādēs, bet

flīžu grīda viennozīmīgi kliedz: hei, es te esmu visvecākā, cieniet mani!

Pati pirts telpa un mazgāšanās zona ir tīra, bet interjers gan mazliet mulsina. Pēršanās telpa kā jau slapjajā pirtī, bet pati ieeja tajā nekad neļaus iedomāties, ka tās ir durvis uz pirti - šķīstītavu...

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Uzgaidāmajās telpās gan saimnieko īsts vēstures atlants: uz grīdas ir padomju laiku liecības, griesti un dīvāns kā jau deviņdesmitajos... Patiesībā tā būtu laba spēle - atrodi telpā kaut vienu lietu no tagadnes!

Foto: Jānis Škapars/TVNET
Tu nezini, izbaudīt «Likteņa ironijas» šarmu vai tomēr uz šo visu skeptiski skatīties ar 21. gs. aci un apmeklēt kā muzeju!

Tomēr cenas te ir viszemākās, pieaugušajiem - 9 eiro. Bērniem līdz skolas vecumam tikai 1 eiro.

 
Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

Sauna «Aleksandra»: noslēpumaina kā sieviete

Precīzāk šo vietu dēvēt būtu - sauna/atpūtas centrs. «Aleksandra» atrodas Rīgas centrā - Stabu ielā 49/2, un tās darba laiks ir gluži kā zinātniskā fantastika - 24 h un katru nedēļas dienu! Tomēr uzreiz atrast šo iestādi ir visai grūti, jo ieeja no sētas puses un nekādas izkārtnes īpaši nav redzamas. Saunas foajē koši sarkanās sienas jau ir šīs vietas vizītkarte - te laiks paies karsti!

Foto: Kaspars Meinerts / TVNET

Patiesībā šis atpūtas centrs ir veidots pārdomāti - te piedāvā ne tikai ieiet saunā pa 22 eiro, bet arī izbaudīt peldi baseinā un džakuzi. Interesanti, ka atpūtas zonā var arī aiziet atlaisties gultā, atsevišķā istabā. Tomēr laikam jau pēc šīs iespējas tiek jautāts, jo te arī tiek organizētas ballītes un klāj viesību galdus.

Foto: Kaspars Meinerts / TVNET
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu