Indijas Augstākā tiesa liek kinoteātros pirms filmām atskaņot valsts himnu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Indijas kinoteātriem pirms katras filmas izrādīšanas ir jāatskaņo valsts himna, trešdien lēmusi Indijas Augstākā tiesa. Tiesas rīkojums nāk brīdī, kad valstī tiek diskutēts par hinduistu nacionālistu partijas Indijas Tautas partija (BJP) valdīšanas laikā piedzīvoto agresīvā nacionālisma pieaugumu.

Oktobrī Goa štatā valsts rietumos kāds aktīvists ratiņkrēslā piedzīvoja uzbrukumu, jo nebija piecēlies himnas atskaņošanas laikā.

Tiesa nolēma, ka ikvienam kinoteātrī ir jāpieceļas himnas atskaņošanas brīdī, turklāt uz ekrānā jāizrāda valsts karogs, norādīja lietā iesaistītais advokāts Abhinavs Srivastava.

«Pienācis laiks cilvēkiem izjust un izrādīt cieņu valsts himnai, konstitucionālā patriotisma simbolam,» telekanāls NDTV citēja tiesnešu teikto.

Himnas atskaņošanas laikā visām kinoteātra izejām jābūt slēgtām.

60.gados Indijas kinoteātriem obligāti pēc filmu izrādīšanas bija jāatskaņo himna, tomēr ar laiku vairumā štatu šī prakse tika atmesta.

Indijas mediji pērn ziņoja, ka no kinoteātra ticis izraidīts kāds musulmaņu pāris, kas nav vēlējies piecelties himnas laikā.

Indijas sabiedrība ir sašķelta attiecībā uz tiesas lēmumu, dažiem sociālajos medijos norādot, ka kinoteātris ir atpūtas, ne patriotisma izrādīšanas vieta.

Tikmēr BJP apsveica Augstākās tiesas lēmumu.

Spriedums ir «atgādinājums cilvēkiem, ka mums ir jābūt mūsu mīlestībai un mūsu pienākumam pret mūsu valsts institūcijām un mūsu valsts simboliem,» paziņoja BJP pārstāvis Nalins Kohli.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu