Dziedātāja Liene Šomase sniedz ieteikumus vainagu pīšanai

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publiciātes foto

Dziedātāja Liene Šomase katrā Līgo svētku rītā dodas pļavā lasīt puķes un vēlāk no tām pin vainagu. Māksliniece ir droša, ka vainags ir vajadzīgs ikvienai sievietei un tas jāuzpin pašas rokām.

«Esmu pārliecināta, ka katrai meitenei pašai ir jāpin savs Jāņu vainags, to cenšos iemācīt arī savai meitai. Katrai pašai ir jādodas pļavā, jāsalasa liels ziedu pušķis un pašai, iepinot labas domas un mērķus. Lai sanāktu skaists vainags, vienmēr jācenšas iepīt tajā 7 dažādas zālīte,» nosaka Liene.

Foto: Publiciātes foto

Pati vainaga izveidē māksliniece izmanto peonijas, rudzupuķes un ozollapas, kas sniedz stingrumu vainagam. Vainags tiek siets, izmantojot diegu, taču nesen Liene uzzināja, ka, vislabāk esot pīt, izmantojot ziedu kātus, ko šogad arī plāno pamēģināt.

Kā vienu no knifiņiem, lai vainags ilgāk saglabājas svaigs, pirms liek to galvā, vienmēr kādu laiku dziedātāja to patur ledaini aukstā ūdenī. Šomase ir novērojusi, ka tad tas ilgāk paliek svaigs.

«Jāņu vainags ir kas vairāk nekā svētku dekors, tāpēc katru gadu Jāņu vakarā metu vainagu ozolā. Ticējums vēsta, ka, cik reizes vainags nokritīs zemē, pēc tik gadiem izies pie vīra. Tā gadu no gada zīlēju arī es. Tiktāl vainags ir kritis zemē kādas padsmit reizes, līdz sasniedza ozola zaru, lūkosim, vai šogad kas mainījies,» stāsta mūziķe un bērnu un jauniešu radošās studijas vadītāja Liene Šomase.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu