«Liels un mazs» izdod Vērdiņa dzejoļu krājumu bērniem «Tētis»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Bērnu grāmatu izdevniecībā «Liels un mazs» laists klajā Kārļa Vērdiņa jaunais dzejas krājums «Tētis», kas ir krājums jaunākā un vidējā skolas vecuma bērniem, informē izdevniecības «Liels un mazs» kopvede Kristīne Dzene.

Jaunajā dzejoļu krājumā, kā jau liecina tā virsraksts, īpaši svarīgs tēls ir tētis, kuru daudzos dzejoļos ķer tradicionāli izsmējīgas bultas - kroga varonis ar «alus zobiem», tukšu solījumu bārstītājs, agresīvs autobraucējs. Tikpat tradicionāli pretsvars viņam varētu būt mīļā un pareizā māmiņa, taču Vērdiņš spēlē pēc citiem noteikumiem - visi šie stereotipi, groteski pārspīlēti, pārvēršas smieklos, tādējādi tiek pārvarēti un pat aizstāti ar aizkustinošu siltumu un savstarpēju uzticēšanos.

Ar smaidu autors izspēlē «mainīto lomu» spēli - mīļais tētis mājās audzina dēlu, bet māmiņa ir tā, kas iet pelnīt naudu.

Daļa krājuma dzejoļu tapuši, dzejniekam atsaucoties uz sociālu pieprasījumu pēc viņa prasmes uzrunāt bērnus tā, lai viņi būtu ar mieru to sadzirdēt - tādi ir cikli «Tētis - šoferis» un traumām veltītie «Bīstamie prieki».

Foto: publicitātes

Grāmatas ilustrācijas, ko veidojis mākslinieks Reinis Pētersons, pārsteidz ar neparastu un asprātīgu krāsaino zīmuļu izmantojumu - nevis zīmēšanai, bet krāsainu skaidu un zīmuļgalu kompozīcijām.

Vērdiņš, kurš 2007. gadā pēkšņi ielēca bērnu literatūrā ar diezgan lecīgo dzejoļu krājumu «Burtiņu zupa», saceļot strīdus tīklos un iegūstot «Literatūras gada balvu», spēj uzrunāt arī dzejai grūti pievēršamā jaunākā pusaudžu vecuma lasītājus, it īpaši zēnus.

www.lielsmazs.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu