Gaisā smaržo globusi un Oskari (2)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jo tuvāk Ziemassvētkiem, jo tuvāk kinopasaules galvenais notikums – Oskara balvas 79. pasniegšanas ceremonija, kas norisināsies 2007. gada 25. februārī. Kā teikts tās oficiālajā mājas lapā, Coming soon.

Gods – Morikonem Pagājušajā nedēļā kļuvis zināms, ka goda Oskaru šoreiz saņems neviens cits kā radio Skonto dīdžeju (un droši vien arī klausītāju) iecienītais itāliešu izcelsmes komponists Enio Morikone. Zīmīgi, ka

78 gadus vecais komponists, kas savā 45 gadus ilgajā karjerā radījis mūziku vairāk nekā 300 filmām, tostarp ne vienu vien lipīgu un prātā palikušu melodiju, par kurām mūsdienās droši var teikt – kinofilmu klasika, līdz šim tā arī ne reizi nav ieguvis prestižo Oskara balvu. Kaut gan veiksme bijusi tik tuvu – Enio Morikone savulaik piecreiz ticis nominēts kā labākais komponists par filmām Days of Heaven (1978), The Mission (1986), The Untouchables (1987), Bugsy (1991), Malena (2000), tomēr Kinoakadēmijas locekļi allaž lēmuši par labu kādam citam. Oficiālajā paziņojumā teikts, ka "akadēmijas vadība izvēlējās piešķirt balvu Morikones kungam, ņemot vērā nevis to, cik daudzām filmām viņš komponējis mūziku, bet to, cik daudzi no tiem ir kļuvuši par populāriem un iecienītiem skaņdarbiem". Šim viedoklim var tikai piekrist. Jāatgādina, ka Enio Morikone radījis mūziku arī tādām filmām kā Once upon a time in America, Cinema Paradiso, In the Line of Fire, daudzām itāliešu šausmu filmām, arī padomju laikos megapopulārajam televīzijas seriālam Astoņkājis.

Zelta globuss – Bābelei ?

Lai gan, atskatoties uz šāgada Oskara balvas pasniegšanas ceremoniju un geju vesterna Kuprainais kalns remdenajiem panākumiem, to vis neteiksi – ārzemju preses avoti joprojām apgalvo: "Zelta globuss, ko organizē Holivudas Ārzemju preses asociācija, ir Holivudas otrās prestižākās balvas un tiek uzskatītas par vēstnesi tam, kuras filmas var cerēt uz panākumiem Amerikas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā."

Spriežot pēc šādas loģikas, meksikāņu režisora Alehandro Gonsalesa Injaritu filma Bābele, kas pagājušajā nedēļā tika nominēta septiņām Zelta globusa balvām, saņems lauru vainagu arī Oskaru ceremonijā (lai nu prognozēto laurlapu kaut zupai pietiktu!). Palūkojoties nomināciju listē, var secināt – ārzemju preses asociācijas pārstāvji ir sajūsmā. Bābele nominēta labākās drāmas kategorijā, Alehandro Injaritu – labākais režisors, Breds Pits – labākais otrā plāna aktieris, Adriana Barasa un Rinko Kikuči – labākās otrā plāna aktrises.

Sešās kategorijās nominēta Martina Skorsēzes filma The Departed (Atkritēji). Uz gada labākās drāmas godu pretendē arī britu karaļnama drāma The Queen, Toda Fīlda filma Little Children un amerikāņu senatora Roberta Kenedija slepkavībai veltītā Bobby. Ievērojot iepriekšējo gadu notikumus – ja vien Bobijs nav absolūta neveiksme, gan jau šai amerikāņu prātus aizkustinošajai drāmai atlēks arī kāds zelta puisēns – Oskars –, bet pārējā pasaule varēs, pieklājīgi mājot ar galvu, šai brīnumā skatīties.

Trešais Zelta globusu nomināciju līderis ir Dremgirls, kas izvirzīts balvām piecās nominācijās, ieskaitot labākā mūzikla/komēdijas kategorijā, kur tas sacentīsies ar Little Miss Sunshine, The Devil Wears Prada, Borat: Cultural Learnings of America For Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan un Thank You for Smoking. Pie nominācijas ticis arī brašais britu komiķis Saša Barons Koens kategorijā labākais komēdijas aktieris. (Interesanti, ar kādiem izlēcieniem Saša Barons Koens izcelsies šoreiz – MTV balvu pasniegšanas ceremonijā pēc viņa tekstiem bālēja pat dzīvē daudz pieredzējušie pasākuma vadītāji.)

Veterāns Klints Īstvuds šogad nominēts labākā režisora balvai par divām (!) filmām par Otro pasaules karu Japānā Flags of our Fathers un Letters from Iwo Jima. Par labākā režisora godu sacentīsies arī jau pieminētie Injaritu, Skorsēze un Stīvens Frīrs (The Queen). Arī mūžīgais Oskaru neveiksminieks Leonardo di Kaprio izvirzīts labākā pirmā plāna aktiera kategorijā par divām filmām Blood Diamond un The Departed, un nebūs brīnums, ja esošajai globusu kolekcijai pievienos vēl kādu. Par labākā aktiera godu drāmā ar di Kaprio kungu sacentīsies Pīters O"Tūls par lomu filmā Venus, Vils Smits par lomu filmā The Pursuit of Happiness un Forests Vaitekers par lomu filmā The Last King of Scotland.

Spēcīga pretendentu kompānija šogad sapulcējusies nominācijā par labāko aktrisi: Penelope Krusa (Volver), Magija Džilenhola (Sherrybaby), Keita Vinsleta (Little Children), Helēna Mirena (The Queen) un Džūdija Denča (Notes on a Scandal).

64. Zelta globusu pasniegšanas ceremonija notiks pēc nepilna mēneša, 15. janvārī, Beverly Hilton Hotel Beverlihilzā Holivudā. Pārraides tiešraides tiesības pieder korporācijai NBC.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu