KM: «Muzeju nakts» ir muzeju dāvana sabiedrībai svētkos

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Akcija «Muzeju nakts» sestdien, 21.maijā, ir muzeju dāvana sabiedrībai Starptautiskās muzeju dienas svētkos, preses konferencē par akciju stāstīja Kultūras ministrijas (KM) Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns.

««Muzeju nakts» ir muzeju dāvana sabiedrībai, ziedojot savu laiku, nodrošinot bezmaksas apmeklējumu, kā arī dāvājot šo svētku brīdi. Tā ir iespēja muzeju darbiniekiem satikties ar saviem apmeklētājiem un otrādi,» teica KM pārstāvis.

Garjāns aicināja izmantot «Muzeju nakti» kā svētku brīdi, zināšanu un nopietnu atziņu iegūšanu atliekot citam brīdim.

KM Muzeju nodaļas vadītājs norādīja, ka no 54 muzeju pasākuma 2005.gadā, kuru apmeklēja 65 tūkstoši cilvēku, «Muzeju nakts» ir izaugusi par akciju, kuru ik gadu apmeklē aptuveni 200 tūkstoši interesentu. Šogad «Muzeju naktī» piedalās 150 muzeji. No tiem 44 ir Rīgas muzeji, tomēr vairāk nekā simts muzeju savas durvis ver citur Latvijā. No Vidzemes akcijā piedalās 41 muzejs, no Kurzemes - 27 muzeji, no Zemgales - 15, bet no Latgales - 14 institūcijas.

Pirmo reizi «Muzeju naktī» piedalīsies topošais Imanta Ziedoņa muzejs. Tā darbinieki savā birojā, Aldaru ielā 5, tiksies ar interesentiem un informēs par savām iecerēm. Savukārt pēdējo reizi savā līdzšinējā mājvietā, Kronvalda bulvārī 4, akcijā piedalīsies Latvijas Universitātes (LU) muzejs, kuram plānota pārcelšanās uz jaunajām LU telpām Torņakalnā.

Garjāns uzsvēra, ka «Muzeju naktī» piedalīsies ne tikai muzeji, bet arī citas institūcijas, piemēram, skolas un baznīcas. Rīgā apmeklētājiem būs atvērta arī Saeimas ēka.

Organizatori skaidroja, ka akcija «Muzeju nakts» ik gadu norisinās sestdienā, kura ir vistuvākā 18.maijam, Starptautiskajai muzeju dienai. Šajā dienā tradicionāli ieeja muzejos ir bez maksas, kā arī tiek rīkoti dažādi pasākumi un ekskursijas. KM pārstāvis norādīja, ka daudzi muzeji izvēlējušies arī 18.maijā nodrošināt ieeju savās ekspozīcijās bez maksas. Starptautiskajā muzeju dienā Rīgas Mākslas telpā norisinās arī muzeju nozarei veltīta konference «Pārjaunot muzeju».

Lai muzeju apmeklētājiem «Muzeju naktī» būtu iemesls izrauties no Rīgas centra, Latvijas Radio 6 «Radio Naba» šogad sagatavojis četrus velo maršrutus, kuros katrā iekļauti no trim līdz četriem muzejiem. Savukārt Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā visu 21.maija vakaru plānoti dažādi muzikāli un deju pasākumi, no Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālā ansambļa «Morgenrot» dziedājumiem līdz pat Argentīnas tango paraugdemonstrējumiem.

Šā gada akcijas tēma Latvijā rosina mirkli pakavēties uz sliekšņa un pavērot, kādas durvis mēs veram – aicinošas, pārsteigumus sološas vai varbūt smagas, bijību raisošas.

Akcija Eiropas «Muzeju nakts» vienlaicīgi notiek daudzās Eiropas valstīs. Akcijas iniciators un koordinators ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu