Ar Eiropas filmu nedēļu vēlas diskutēt par migrācijas procesiem Eiropā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Kinoteātrī «Splendid Palace» no 20. maija līdz 26. maijam notiks Eiropas filmu nedēļa «No kurienes? Uz kurieni?», ar kuru iecerēts pastiprināt diskusiju par migrācijas procesiem Eiropā, kas būtiski maina katra Eiropas iedzīvotāja dzīvi, tostarp bagātina mūsu kultūru un ekonomiku, uzskata Gētes institūta Rīgā direktors Arne Šnaiders.

Eiropas filmu nedēļai veltītajā preses konferencē Šnaiders pauda viedokli, ka filmu parāde būšot lielisks piemērs Eiropas valstu un institūciju sadarbībai, jo tās rīkošanā aktīvi iesaistījušās vairākas Latvijā esošās vēstniecības. Šnaiders stāstīja, ka Eiropas filmu nedēļā iecerēts apkopot dažādus redzējumus par vienu tēmu, ļaujot veidot vienu koptēlu un rosinot domāt par notiekošajiem procesiem.

«Vadmotīvam jābūt atvērtam, jo migrācija skar visas Eiropas valstu sabiedrības. No Vācijas vien aptuveni 1000 cilvēki studē Latvijā, savukārt Eiropā gandrīz ik dienu ieplūst jauni cilvēki, kuri bēg no vajāšanām,» sacīja Šnaiders, norādot, ka migrācija izmainījusi Eiropas dzīvi un kultūru.

Gētes institūta direktors informēja, ka festivāla filmas pievērsīsies reālajiem notikumu aspektiem - kā migrācija maina mūsu sabiedrību, kā tā bagātinās mūsu kultūru un ekonomiku. «Mākslas un kino mērķis nav vienkārša parunāšana. Tieši individuālie stāsti veido kopainu, kas atklāj mūsu sabiedrības daudzveidību,» sacīja Šnaiders.

Savukārt kinokritiķe Daira Āboliņa atzīmēja, ka šādas filmu dienas nepieciešamas, lai parādītu daudzveidību un saprastu notiekošo - kā cilvēki dzīvo pasaulē. Pēc viņas vārdiem, Eiropas filmu nedēļā tiks piedāvāts filmu balanss. «Nav abstraktu bēgļu, nav arī abstraktu draudu. Ir tikai cilvēki, kuri vēlas piederēt jaunajai kultūrai,» piebilda Āboltiņa. Eiropas filmu nedēļa ļaušot sabiedrībai iepazīties ar aktieriem, režisoriem un tēmām, kuras, iespējams, daudziem vēl nav pazīstamas.

Programmas kuratore Sonora Broka piedalās preses konferencē par Eiropas filmu nedēļas "No kurienes? Uz kurieni?" norisi
Programmas kuratore Sonora Broka piedalās preses konferencē par Eiropas filmu nedēļas "No kurienes? Uz kurieni?" norisi Foto: LETA

Eiropas filmu nedēļas mērķi ir vairāki - plašā programma ilustrēs migrācijas tēmas aspektus Eiropas valstu kontekstā, neizvairoties arī no ikdienas attēlošanas un izaicinājumiem, tā atklās Eiropas šodienas realitāti, kas pastāv līdzās politiskajām debatēm un, pateicoties daudzām iesaistītajām organizācijām, demonstrēs uzskatāmu sadarbību starp Eiropas valstīm, stāstīja tās rīkotāji.

Filmu nedēļā skatāmās filmas būs bez maksas, interesentiem vien iepriekšējā dienā būs nepieciešams saņemt savas biļetes kinoteātra kasēs.

Eiropas filmu nedēļas programmā iekļautas gan mākslas, gan dokumentālās filmas, kas ieguvušas prominentas kino balvas, tostarp 2016.gada Berlīnes starptautiskā kinofestivāla galvenās balvas, «Zelta lāča», ieguvēja dokumentālā lente «Ugunis jūrā», kā arī citas.

Eiropas filmu nedēļas laikā notiks arī diskusija par sociālpolitisko notikumu ietekmi uz dažādām mākslas formām. Diskusijā piedalīsies dokumentālā kino režisors un Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā notiekošā «ArtDocFest» programmas kurators Vitālijs Manskis, Eiropas filmu nedēļas programmā iekļautās dokumentālās filmas «Partizāna dēls» autors Zanjars Adami, kā arī vācu žurnāliste Sineba el Masrara, kuras ģimene nāk no Marokas. Diskusijas moderators būs režisors Gints Grūbe.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu