Nacionālajā teātrī pirmizrāde "Princis un ubaga zēns" (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien Nacionālā teātra Lielajā zālē notiks režisora Edmunda Freiberga veidotās muzikālās izrādes "Princis un ubaga zēns" pirmizrāde.

Freibergs izrādi "Princis un ubaga zēns" pirmo reizi toreizējā Drāmas teātrī iestudēja 1983.gadā, toreiz tā bija viņa režisora diplomdarba izrāde.

"Princis un ubaga zēns" bija teātra repertuārā desmit gadus. Izrādes karaļa tronis Freibergam tika uzdāvināts viņa 50.dzimšanas dienā un tagad no režisora virtuves atkal atgriezīsies uz teātra skatuves.

Arī divi iepriekšējā iestudējuma dalībnieki - Vaironis Jakāns un Jānis Skanis - atkal atveidos savas ierastās lomas - Bleiku un jaunāko šerifu. Abos iestudējumos spēlēs arī Uldis Dumpis, kurš agrāk bija Maikls Hendons, bet tagad būs karalis Henrijs VIII.

Iestudējuma mūzikas autors ir Imants Kalniņš, tekstu autors - Viktors Kalniņš, scenogrāfs - Gunārs Zemgals, bet kostīmu māksliniece - Anita Znutiņa.

"Ja teātra mākslu iedala tajā, kas trāpa sirdij, un tajā, kas prātam, tad atgriešanās pie "Prinča un ubaga zēna" notiek, lai uzrunātu sirdis. Līdzīgi kā Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienas Silmačos" nav iedomājamas bez to meldiņiem, "Princis un ubaga zēns" bez Imanta Kalniņa mūzikas - "Astoņkāju songa" vai "Zilā putniņa"," uzsver izstādes veidotāji.

"Griezies, kur gribi, neviens Teātra dienas pasākums, nevienu Imantdienu koncerts neiztiek bez šīm dziesmām, kas pārvērtušās klasikā. Šīs dziesmas nebūtu tapušas bez brīnišķīgā Marka Tvena stāsta par ubaga zēnu, kas sapņoja nokļūt pilī un būt par princi, kā arī par jauno princi, kas pēkšņi nonāca uz ielas un bija spiests iepazīt savas tautas dzīvi. Tā kā uzaugušas vairākas paaudzes, kas Kalniņa dziesmas zina, bet to avotu ne, tiek gatavots slavenās Nacionālā teātra izrādes atjaunojums, protams, ar jaunu tēlotāju sastāvu," norāda darba autori.

Režisors Edmunds Freibergs uzskata, ka pasakas patīk visiem, sākot ar bērniem un beidzot ar sirmgalvjiem. "Laikam jau tādēļ, ka tajās allaž notiek brīnums un tām ir laimīgas beigas - uzvar labais, bet ļaundari saņem pelnīto sodu. Marka Tvena leģendārais darbs "Princis un ubaga zēns" nav izņēmums."

"Arī šodienas Latvijas sabiedrība arvien vairāk kļūst par prinču un ubagu zemi. Un nebūtu slikti, ja arī mūsdienu prinči kaut uz brīdi uz savas ādas izjustu, kā dzīvo ubagi. Tad varbūt arī dzīvē, gluži kā pasakā, notiktu brīnums - tie, kas pelnījuši, saņemtu sodu un beidzot tos uzveiktu labais," atzīmējis režisors.

Izrādē lomas atveidos Uldis Anže, Ainars Ančevskis, Uldis Dumpis, Juris Hiršs vai Mārcis Maņjakovs, Normunds Laizāns, Lāsma Kugrēna, Svetlana Bless vai Gunta Virkava, Daiga Gaismiņa, Dita Lūriņa vai Liene Gāliņa.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu