Nacionālais teātris piedalīsies Blaumaņa festivālā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālais teātris ar jauniestudējumu "Ļaunais gars" piedalīsies Rūdolfa Blaumaņa festivālā Valmierā.

Savukārt režisors Edmunds Freibergs sacīja, ka Blaumaņa "Ļaunajā garā", kas nebūt nav viņa populārākais darbs, ir jau redzami vairāku citu lugu aizmetņi un varoņi. Piemēram, lugā darbojas Ābrams, kurš kļūst par vienu no galvenajiem personāžiem "Skroderdienās Silmačos". Lugas varoņu vidū manāms arī nākamais Akmentiņš no drāmas "Ugunī".

"Ļaunais gars" ir iezīmīgs arī ar detalizētajām autora remarkām, kas liecina par Blaumaņa vēlmi pašam režisēt savas lugas iestudējumu.

Nacionālajā teātrī Freiberga iestudētās Blaumaņa komēdijas "Ļaunais gars" pirmizrāde paredzēta 30.oktobrī.

Pētot latvieša raksturu, jāsecina, ka latvieši ne tikai gaužas par savu grūto likteni vai apskauž kaimiņu, bet viņiem patīk garšīgi smieties - jo īpaši par saviem tautasbrāļiem. Šiem smiekliem gan senos laikos, gan tagad allaž bijusi arī morāla daba - smiedamies par otra kļūmēm un alošanos, vari cerēt, ka pats tādas kļūdas nekad nepieļausi, norāda izrādes autori.

Blaumaņa komēdijās smiekli vienmēr ir bijuši dzīvesgudri, arī "Ļaunajā garā", tālab šis darbs izraudzīts kā Nacionālā teātra sezonas komiskā ass, lūkojoties uz Latviju un latviešiem. Tik pazīstama un cilvēciski labi saprotama arī šodien ir Cīruļu saimnieku laime, saņemot ziņu par loterijā laimētiem 75 000 rubļu, bet laimests sagriež ierasto mājas dzīvi kājām gaisā un Cīruļos skan ne tikai smiekli.

Freiberga izrādē uz skatuves uznāks ne tikai Blaumaņa varoņi, bet arī pats autors.

Izrādes scenogrāfs būs Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece - Liene Rolšteina, komponists - Valdis Zilveris, horeogrāfs - Alberts Kivlenieks, vokālais pedagogs - Andris Daņiļenko.

Lomas atveidos: Autors - Ainārs Ančevskis, Jānis - Normunds Laizāns, Anna - Daiga Gaismiņa vai Ilze Rūdolfa, Jāņa māte - Līga Liepiņa, Andrievs - Jānis Āmanis, Līze - Gunta Virkava, Ieva - Liene Gāliņa, Lūciņš - Rūdolfs Plēpis vai Zigurds Neimanis, Ābrams - Uldis Dumpis, Vilks - Voldemārs Šoriņš, Lapsa - Uldis Norenbergs, Juris - Mārtiņš Brūveris, Pieteris - Mārtiņš Egliens.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu