Izvirzīti otrās Purvīša balvas fināla kandidāti

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

"Purvīša balvas 2011" ieguvējs tiks paziņots 18.februārī, šodien preses konferencē sacīja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce.

Balvai par izcilāko sniegumu vizuālajā mākslā 2009.gadā un 2010.gadā ir izvirzīti astoņi mākslinieki - Ilmārs Blumbergs, Kristīne Kursiša, Kristaps Ģelzis, Imants Lancmanis, Kaspars Podnieks, Mārtiņš Ratniks, Inta Ruka un Krišs Salmanis.

Ilmārs Blumbergs par izstādi "Lietiņš līst, lietiņš līst! Sapērk bildītes. Sapērk bildītes!" "Arsenāla" Radošajā darbnīcā (12.12.2010-30.01.2011),
Kristīne Kursiša par personālizstādi "Ārpus kontroles" galerijā "Alma" (28.09.-22.10.2009.),
Kristaps Ģelzis par personālizstādi "Varbūt" ("Maybe") galerijā "Māksla XO" (15.10.-03.11.2009.),
Imants Lancmanis par izstādi "Piektais bauslis. Gleznu cikls "Revolūcija un karš"" Latvijas Kara muzejā (4.04.-31.08.2009.),
Kaspars Podnieks par personālizstādi "Neparasta vieta" galerijā "VKN" (16.01.-07.02.2010.),
Mārtiņš Ratniks par izstādi "Zeme" galerijā "VKN", "KIM?" Spīķeros (12.09.-02.10.2009.),
Inta Ruka par personālizstādi "Amālijas iela 5a" Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (09.01.-03.02.2009.),
Krišs Salmanis par personālizstādi "Pazudušie" Rīgas mākslas telpā (25.04.–24.05.2009.).

Ilmārs Blumbergs
Ilmārs Blumbergs Foto: publicitātes

Kā piebilda Lāce, par pieciem no astoņiem balvas kandidātiem žūrija bijusi vienisprātis, bet par trim kandidātiem norisinājušās spraigas diskusijas. Kopumā divu gadu laikā balvai tikušas nominētas 37 izstādes.

Gan jauni, gan pieredzējuši mākslinieki

Purvīša balvas kandidātu vidū ir gan pavisam jauni, gan pieredzējuši mākslinieki, jo balva tiek piešķirta, ņemot vērā mākslinieka pašreizējo sniegumu, nevis pieredzi un iepriekšējo veikumu.

"Šo mākslinieku sniegums rāda ļoti bagātu pašreizējo mākslas ainu,"

par balvas nominantiem sacīja ekspertu darba grupas pārstāve Laima Slava.

Līdz ar Purvīša balvas pasniegšanu 18.februārī plkst.18 LNMM izstāžu zālē "Arsenāls" tiks atklāta visu astoņu "Purvīša balvas 2011" kandidātu darbu izstāde, kas "Arsenālā" būs aplūkojama līdz 10.aprīlim.

Purvīša balvas ieguvēju noteiks žūrija

Purvīša balvas ieguvēju noteiks žūrija, kuras sastāvā ir septiņi Latvijas un trīs ārvalstu pārstāvji.

Žūrijā darbojas Lāce, LNMM patrona SIA "Alfor" valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns, kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība"), Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, habilitētais doktors mākslā Eduards Kļaviņš, mākslas kuratore un teorētiķe Helēna Demakova, mākslas kuratore, teorētiķe un laikraksta "Kultūras forums" galvenā redaktore Inga Šteimane, mākslas kolekcionārs Andris Kļaviņš, mākslas vēsturniece, kritiķe un kuratore Anda Rotenberga no Polijas, mākslas teorētiķis un kurators, Krievijas Valsts mākslas muzeja "Ermitāža" laikmetīgās mākslas nodaļas vadītājs Dmitrijs Ozerkovs un mākslas teorētiķe, Lietuvas Nacionālās mākslas galerijas vadītāja Lolita Jablonskiene.

Kristīne Kursiša
Kristīne Kursiša Foto: publicitātes

Lai nodrošinātu nepārtrauktu Latvijas vizuālās mākslas ainavas vērtēšanu, darbu sākusi jaunā ekspertu grupa, kura strādās nākamos divus gadus - 2011.gadā un 2012.gadā. Tajā iekļauta LNMM Vizuālās mākslas departamenta vadītāja Ginta Gerharde-Upeniece, LNMM izstāžu kuratore Irēna Bužinska, mākslas zinātniece un kuratore Inese Baranovska, mākslas kritiķis un kurators Vilnis Vējš, mākslas kritiķis Jānis Borgs, Laikmetīgā mākslas centra direktore Solvita Krese un mākslas zinātniece, izdevniecības "Neputns" galvenā redaktore Laima Slava.

Purvīša balva

Purvīša balva tika iedibināta 2008.gada janvārī ar mērķi regulāri un sistemātiski apzināt aktuālos notikumus un novērtēt izcilākos sasniegumu Latvijas profesionālajā vizuālajā mākslā, veicināt Latvijas mākslas procesa intensitāti, jaunu projektu un oriģinālu ideju attīstību, popularizēt Latvijas mākslinieku radošos panākumus gan Latvijā, gan ārpus mūsu valsts robežām.

Balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kas dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Pirmo Purvīša balvu 2009.gada 11.februārī saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu "Solitude".

Par balvas ieguvēju kļūst autors, kurš saņēmis augstāko ekspertu un žūrijas vērtējumu, un balvas apmērs ir 20 000 latu.

Balva nosaukta latviešu glezniecības vecmeistara Vilhelma Purvīša (1872-1945) vārdā, kurš bija ievērojams sava laika mākslinieks un mākslas pedagogs un guvis atzinību ne tikai Latvijā, bet arī starptautiskā līmenī.

Purvīša balvas konkursu vizuālajā mākslā organizē LNMM sadarbībā ar muzeja patronu SIA "Alfor", kas apņēmies piedalīties balvas organizēšanā vismaz desmit gadus.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu