Rudens kamermūzikas festivāls 2008

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šogad VSIA "Latvijas Koncerti" organizētais Rudens kamermūzikas festivāls notiks no 17. septembra līdz 5. oktobrim Rīgā un citās Latvijas pilsētās – Cēsīs, Gulbenē, Salaspilī, Burtniekos, Pļaviņās, Mazsalacā, Preiļos, Ventspilī, Jelgavā un Talsos –, kopumā piedāvājot 20 koncertus.

Šogad pirmo reizi festivālam ir savs patrons – viens no Latvijas mūzikas jomas dižvīriem Pēteris Vasks. Festivāla koncertos iekļauti gan paša Pētera Vaska opusi, gan arī katrā koncertprogrammā ir kāda Latvijas autora skaņdarbs.

Rudens kamermūzikas festivāls ir lielākais un tradīcijām bagātākais kamermūzikas festivāls Latvijā, kas īpaši izceļas ar intimitāti un mūziķu tuvumu klausītājiem. Festivāla devīze ir tete-ą-tete – zem četrām acīm jeb saruna divatā.

Rudens kamermūzikas festivālu 17. septembrī Mazajā ģildē atklās ansambļa "The Seattle Chamber Players" koncerts. Šī mūziķu grupa, kas dibināta pirms gandrīz divdesmit gadiem, interesējas galvenokārt par laikmetīgo mūziku. Grupas pamatsastāva instrumentārijs ir flauta, klarnete, vijole un čells. Kopš 2005. gada kvarteta mākslinieciskā vadītāja ir no Krievijas uz ASV emigrējusī mūzikas pētniece Jeļena Dubineca. Ansamblis organizējis četrus starptautiskus festivālus Icebreaker, kas bijuši veltīti dažādu pasaules reģionu (Krievijas, Baltijas, Kaukāza un Amerikas) mūsdienu mūzikai. Rīgā dzirdēsim Pētera Vaska un Imanta Mežaraupa mūziku, kā arī triju ASV komponistu skaņdarbus, no kuriem divi Eiropā skanēs pirmoreiz.

Vēl festivālā piedalīsies četri izcili kameransambļi. 23. septembrī Anglijā dzīvojošā Latvijas pianiste Diāna Ketlere un viņas domubiedri no Londonas jeb ansamblis RARO Mazajā ģildē prezentēs šogad klajā nākušo disku ar Brāmsa un Vaska kvartetiem, ko pagājušā gada augustā kvartets ieskaņoja Grīnvaldē un kas tapis sadarbībā ar Bavārijas radio.

25. septembrī Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā trio – altiste Andra Dārziņa, klarnetists Mārcis Kūlis un pianists Ventis Zilberts – piedāvās jaunu programmu ar Klāras Šūmanes, Roberta Šūmaņa, britu starpkaru komponistes un altistes Rebekas Klārkas, kā arī Maijas Einfeldes mūziku.

2. oktobrī iecienītais tandēms Dita Krenberga un Ieva Oša romantiskas mūzikas programmā satiksies ar austriešu čellistu Rūdolfu Leopoldu Melngalvju namā, savukārt 5. oktobrī aplaudēsim ekspresīvajai Vācijas amerikānietei Tičīnai Vonai, ko uz Rīgu vedīs Grācas operas repetitors Māris Skuja – šo abu mūziķu programmā būs gan Verdi, Doniceti, Bārbers un Aivzs, gan Lūcija Garūta.

Rudens kamermūzikas festivālā piedalīsies arī lielāki mūziķu sastāvi. 26. septembrī Lielajā ģildē Sinfonietta Rīga muzicēs vācu diriģenta Ekarta Hibnera vadībā un līdzās Mocarta operas "Dons Žuans" uvertīrai un Haidna t. s. simfonijai ar timpānu tremolo atskaņos Kurta Veila Koncertu vijolei un pūšaminstrumentiem, kur soliste būs spožā Vineta Sareika. Savukārt 30. septembrī Latvijas radio kora grupa Kaspara Putniņa vadībā atklās franču ģēnija Olivjē Mesiāna 100. dzimšanas dienai veltīto pasākumu sēriju ar koncertu, kurā skanēs gan paša simtgadnieka, gan viņa kādreizējo kolēģu Andrē Žolivē un Žana Īva Daniela-Lezīra mūzika. Koncerts notiks Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā.

Kamermūzikas spektra paplašināšanas nolūkā festivālā šogad iekļauts džeza koncerts – 19. septembrī Lielajā ģildē uzstāsies Intars Busulis un Māra Briežkalna kvartets.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu