Izabelas de Madarjagas "Ivans Bargais. Pirmais Krievijas cars"

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grāmatu virknē “Dzīvā vēsture” esam laiduši klajā Izabelas de Madarjagas grāmatu “IVANS BARGAIS (JĀNIS BRIESMĪGAIS) PIRMAIS KRIEVIJAS CARS”.

Ivans IV „Bargais” (1533―1584) ir viens no svarīgākajiem tēliem Krievijas vēsturē, tomēr arī viens no tiem, kas pamesti novārtā. Bēdīgi slavena ar neapvaldīta terora politikas aizsākšanu un sava dēla nogalināšanu, viņa valdīšana bija postoša gan Krievijai, gan tās tautai. Šis ir pirmais mēģinājums uzrakstīt Ivana biogrāfiju no dzimšanas līdz nāves brīdim, pētīt viņa politiku, laulības, zvērības un nestabilo personību un sasaistīt tās kā saskanīgu veselumu.

Izabela de Madarjaga novieto Ivanu uz sešpadsmitā gadsimta Krievijas politiskās attīstības fona. Un, zīmīgi salīdzinot ar Anglijas, Spānijas un citiem Eiropas galmiem, iekļauj viņu tā laika starptautiskajā kontekstā. Biogrāfija ietver jaunu liecību par astroloģijas un maģijas nozīmi Ivana galmā un sagādā jaunu ieskatu viņa ārpolitikā. Cīnoties ar grūtībām, kas saistītas ar autentiskumu (lielākā daļa Ivana arhīva gāja bojā ugunsgrēkā 1626. gadā) un pretrunām, kas ir paralizējušas Rietumu zinātniekus, de Madarjaga cenšas parādīt Krieviju drīzāk no Kremļa, nevis ārpasaules skatpunkta, un pilnībā aptvert Ivana valdīšanas laika traģēdiju.

Izabela de Madarjaga ir Krievijas studiju goda profesore Londonas universitātē. Viņa ir darbu Krievija Katrīnas Lielās laikā (Russia in the Age of Catherine the Great, 1981) un Katrīna Lielā: Īsa vēsture (Catherine the Great: A Short History, 1990) autore un 1991. gadā tika iecelta par Britu akadēmijas locekli.

„[..] šī vienkārši izcilā grāmata ir ievērojams sasniegums zinātniskajā pētniecībā, skaisti veidots prozas darbs un lieliski raksturo satricinoši samaitāto briesmoni, kurš bija gan atbaidoši sadistisks noziedznieks, gan traģiski nožēlojams varas upuris. [..] Profesore Izabela de Madarjaga vēl aizvien ir kā imperatore Krievijas vēsturnieku vidū.”

Saimons Sebags Montefjore, Londonas Evening Standard

No angļu valodas to tulkojusi Paula Prauliņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu