Kurš slēpjas aiz Barona maskas (11)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kad atklātībā parādījās ziņa, ka dažiem LNT veidotā seriāla „Svešā dzīve” varoņiem ir reāli prototipi, bet Jura Bartkeviča atveidotajam varonim – deputātam Baronam piemīt līdzība ar kādu Saeimā strādājošu tautas kalpu, sākās mafijai veltīta seriāla cienīgas kaislības. „Svešās dzīves” veidotāji saņēma mājienus: deputāta Barona tēlam nekaitētu korekcijas vai arī skatītāji seriālu tā arī neredzēs.

Kāpēc tik asa reakcija? Vai tiešām seriāls tik tuvu pienācis tām reālās politikas norisēm, par kurām runāt nav pieņemts?

Seriāla producente Ligita Lukstraupe saka: „Par reakciju laikam pareizāk jautāt būtu tiem, kam tā piemīt. Mēdz taču teikt – kas vainīgs, tas – bailīgs... Cita lieta, ka liela daļa politiķu tiktāl iegājuši savā orbītā, ka baidās kļūt smieklīgi, kas ir neizbēgami, tuvāk ieskatoties šajos tautas kalpos, kuri urķējas pašu izdomātā pasaulē, pat nenojaušot (un negribot nojaust), kas notiek aiz loga. Patiesībā jau mēs neatklājam neko jaunu – kurš gan nezina, kādas iespējas dod piekļūšana pie Saeimas siles. Mūsu Viktors Barons ir spējis un pratis izdzīvot un dabūt labumu visos laikos, neesot gluži pirmajā ietekmīgāko cilvēku ducī, viņš vienmēr juties stabili. Ja nu viņš šķiet bīstams tieši šā iemesla dēļ... Taču pienāk brīdis, kad izrādās, ka kāds ir vēl viltīgāks un tālredzīgāks arī par viņu...”

„Svešā dzīve” ir spriedzes un intrigu pilna, savā ziņā šo seriālu pat var dēvēt par itāļu mafijas krusttēva latviešu versiju. Netīrās politikas aizkulises, varas elites intrigas, politikāņu saites ar noziedzīgo pasauli, nemitīga manipulācija ar līdzās esošajiem cilvēkiem — tā īsumā varētu raksturot seriāla „politisko līniju”. Seriālā redzam mūsu dzīves realitāti bez slepenības maskas. Ne velti „Svešās dzīves” veidotāji ir pārliecināti, ka šīs pašmāju norises skatītājiem būs interesantākas pat par vispikantāko notikumu ārzemēs.

Pilnīgi iespējams, ka „Svešās dzīves” varoņos sevi atpazīs vēl ne viens vien skatītājs, jo seriālā redzamie notikumi lielā mērā ir mūsu ikdienas dzīves spoguļattēls.

„Jo vairāk skatītāju sevi atpazīs, jo priecīgāki būsim,” atzīst Ligita Lukstraupe. „Tiesa, ieraudzīt sevi no malas spēj tie stiprākie un godīgākie, citiem baļķis acī traucē. Es pati justos gandarīta, ja „Svešās dzīves” skatītāji sajustu, ka manipulē nevis ar Anitu, Pēteri vai Vitāliju, bet konkrēti ar katru no viņiem. Un ja vēl seriāla iespaidā kāds tiešām iztaisnos savu muguru un nolems: Gana! Es gribu dzīvot pats savu dzīvi!... tad būsim trāpījuši desmitniekā.”

Kāds ar nekustamo īpašumu biznesu saistīts tautas kalps jau ir saskatījis līdzību ar seriāla galveno tēlu Saeimas deputātu Viktoru Baronu un pat mēģinājis panākt seriāla filmēšanas apturēšanu. Deputāta Barona darbībās un dzīves ainās varot atpazīt konkrētus notikumus no viņa dzīves...

Uz jautājumu, vai deputāta Barona tēlam patiešām ir reāls prototips Saeimā, seriāla producente Ligita Lukstraupe atbild, citējot „Svešās dzīves” varoni Uldi: „To nu gan jūs gribētu zināt...”

„Pati no sevi piebildīšu, ka mūsu Barons ir krietni piesātinātāks, interesantāks un daudzšķautņaināks par tām personām, kuras ceturtdienās pulcējas Jēkaba ielas namā,” saka L.Lukstraupe.

Seriālā Bartkeviča atveidotais tēls Viktors Barons ir deputāts, kurš ir saistīts ar nekustamajiem īpašumiem un manipulē ar savu tuvinieku un citu cilvēku dzīvi, lai panāktu sev vēlamo rezultātu. Deputāta Barona moto ir: „Domājot par Latviju, neaizmirsti par sevi!”

Seriāla varoņu lomās iejutušies Juris Bartkevičs, Lilita Ozoliņa, Mārtiņš Brūveris, Pēteris Gaudiņš, Sarmīte Rubule, Liene Šomase, Māris Bezmers, Karina Lučiņina, Maija Korkliša, Esmeralda Ermale un citi.

„Svešās dzīves” režisors ir Harijs Petrockis, bet scenāristi ir Ansels Kaugers, Ingus Rubenis un Solveiga Erdmane. Mūziku komponējis Kārlis Lācis.

Komentāri (11)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu