Izstāde "Padomju Jūrmala" Aspazijas mājā Dubultos

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šā gada 9. novembrī plkst. 18.00 Aspazijas mājā Dubultos (Z.Meierovica prosp. 20) durvis vērs jaunākā Jūrmalas pilsētas būvvaldes Kultūrvēsturiskā mantojuma nodaļas sagatavotā izstāde „Padomju Jūrmala” - dokumentāls apkopojums par Jūrmalas pilsētvides, sabiedrības un arhitektūras mantojuma metamorfozēm 20 gadsimta 60. - 70. gados.

Laika periods, kas nu jau vairs nav pieskaitāms pie visjaunāko laiku vēstures un tomēr spilgti glabājas daudzu jūrmalnieku atmiņās pārsteigs ar strauji izzudušiem laikmeta simboliem, atribūtiem, sadzīves un pilsētvides attēliem. Tas būs stāsts par laiku, kas ir noliegts, neatgriezeniski izdzēsts no Latvijas pilsoņa jūtu hrestomātijas un tomēr, kas ir daļa no ikviena mums.

Padomju laiks nav tikai Jūrmalas lepnuma – koka arhitektūras mantojuma degradācijas laimets. Tas ir periods, kurā Jūrmala tika veidota par iespaidīgu atpūtas templi, kura apmeklējums ikvienam zemeslodes sestās daļas pilsonim bija prestiža jautājums un liecināja par tā izsmalcināto gaumi.

Nelielā ekspozīcija veidota kā atraktīva fotoreportāža, kurā skatītājs varēs sastapties ar čalojošu pionieru vienībām, aktrisi Viju Artmani pirmajos kūrorta svētkos, lielo sanatoriju kompleksu celtniekiem, Majoru universālveikala pārdevējām, asfalta ieklājējiem, oficiantiem un vienkārši līksmiem atpūtniekiem.

Savukārt tiem, kam fotogrāfijas nespēj atsaukt atmiņā aizgājušos laikus, sagatavots īpašs pārsteigums – dokumentālo kinohroniku kokteilis. Unikālajā izlasē apkopoti 20.gs.vidus Jūrmalas kūrortdzīves un ikdienas filmu kadri vairāk kā stundas garumā. Materiāls tapis pateicoties Jūrmalas domes Tūrisma un Informācijas nodaļas atbalstam.

Uz izstādi atceļojuši arī vairāki arhitekta Valda Gavara privātās priekšmetu kolekcijas eksponāti, kuru laikmeta izcelsme īpašus komentārus neprasa. Tie ir ģipša pionieri, skārda taures un bungas, V.I.Ļeņina profila intarsijas, ceļojošie karogi u.c.

Izstādē apkopoti materiāli no Jūrmalas pilsētas muzeja, Valda Gavara privātās kolekcijas un Valsts Kinofonofotodokumentu arhīva krājumiem. Izstādes autors – Gundars Ūķis, tekstu autori – Anita Naudiša, Inta Baumane, Inese Helviga, mākslinieks – Gints Ozoliņš, fotoreproducētājs – Raivis Puriņš.

Izstāde „Padomju Jūrmala” Aspazijas mājā Dubultos apskatāma no 9.novembra līdz 1.decembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu