"Instrumenti" gatavi savam lielākajam uznācienam

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Šovakar ar lielkoncertu Valmierā savu debijas albuma "Tru" turneju aizsāks pašmāju elektropopa grupa "Instrumenti". TVNET paviesojās mūziķu ģenerālmēģinājumā pirms lielā uznāciena, lai gūtu priekšstatu par to, kā tad tas viss īsti būs.

Pēdējās tehniskās nianses grupas skaņas un skatuves gaismām tiek pieslīpētas basketbola bumbu dunoņas pavadībā. Aiz melnā priekškara trenējas vietējie sportisti, bet, kolīdz atskan Ziemassvētku laikam piestāvošā skaņdarba "Zemeslodes" pirmie akordi, neviļus piemirstas, ka tu esi Vidzemes Olimpiskajā centrā.

Koncerta izmēram neesot izšķirošas nozīmes

Mēģinājumi sporta hallē pamainījuši plānus vietējiem skolotājiem un komandām, taču, kā klāsta "Instrumentu" vokālists Jānis Šipkēvics, vietējie to uztvēruši ar sapratni un pat humoru:

"Mums pasaka paldies par muzikālo noformējumu florbola treniņam, bet kāds astoņgadīgs puika tikko prasīja, kur te ir kāds rokkoncerts."

Uz joku, vai viņi jau nejūtas kā stadionu grupa, abi atbild diplomātiski – ir labi izmēģināt nelielas, intīmas koncertvietas, kā arī atvēzēties ar lielāku vērienu. "Šobrīd esam nonākuši tur, uz ko gājām," norāda bundzinieks Reinis Sējāns, taču piebilst, ka koncerta izmēram nav izšķirošas nozīmes.

Grupas bundzinieks Reinis Seijāns atzīst, ka ar izziņotajiem lielkoncertiem šobrīd grupa nonākusi tur, uz ko gāja
Grupas bundzinieks Reinis Seijāns atzīst, ka ar izziņotajiem lielkoncertiem šobrīd grupa nonākusi tur, uz ko gāja Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

"Mūsu mērķis ir radīt pēc iespējas interesantāku vidi ap sevi. Ja mūsu nākamā tūre būs 1000 koncerti un katrā atnāks pa vienam cilvēkam, mums tas arī būs interesanti," turpina Reinis.

Gaidāmās uzstāšanās laikā paredzēti vairāki pirmatskaņojumi, bet uz ģenerālmēģinājumu atbraukušajiem mediju pārstāvjiem grupa nospēlē trīs dziesmas no jaunā ieraksta "Tru" – jau minēto "Zemeslodes", radiostacijās bieži spēlēto "Born To Die", kā arī mazāk zināmo "Medicine".

Skatītājiem jānovērtē arī vizuālā estētika

Izsakot savu subjektīvo viedokli, jāpiezīmē, ka mūzika kombinācijā ar videoprojekciju, kurā apspēlēta okeāna tēma, pēdējās minētās dziesmas laikā rada baudāmu sajūtu ausīm un acīm. Pat neņemot vērā faktu, ka priekšnesums tiek veltīts nevis tūkstošgalvainam pūlim, bet aptuveni 15 cilvēkiem tukšā sporta zālē.

Māris Lagzdiņš un Ksenija Zaķe, kas kopā ar Katrīnu Neiburgu ir autori koncerta vizuālajam noformējumam, uzsver – nevienā brīdī nav bijusi doma radīt projekcijas, kas skatītājus "nogāztu no kājām". Tas darīts ar mērķi piešķirt papildu dziļumu un telpu dziesmai.

"Ļoti svarīgi it tas, ko tu redzi tajā brīdī, kad tu kaut ko dzirdi,"

paskaidro Ksenija. "Man šķita interesanti tas, ka projekcijas kopā veidoja trīs dažādi cilvēki un galarezultātā būs saistoši vērot to, kā tas līmējas kopā vienā veselumā," turpina Māris.

Viena no trim koncerta video projekciju autorēm Ksenija Zaķe, atbildot uz vietējās televīzijas jautājumiem
Viena no trim koncerta video projekciju autorēm Ksenija Zaķe, atbildot uz vietējās televīzijas jautājumiem Foto: Mārtiņš Otto/TVNET

Radītās videoprojekcijas apspriestas arī ar abiem mūziķiem, taču visiem to autoriem dota brīva vaļa viņu radošajām izpausmēm. Kopējā bilde būšot skaidra tikai pēc sestdienas koncerta. Kaut arī iespējamas dažas korekcijas, abi vizualizāciju autori iztēlojas, ka lielformātā uz Arēnas skatuves tās varētu izskatīties visai iespaidīgi.

Arēnas skatuvi bīdīs tālāk par Gustavo

Ar biļešu tirdzniecību Instrumentiem sokas labi. Par to liecina grupas menedžeres Līvas Pētersones atklātais, ka skatuve uz grupas uzstāšanos Arēnā Rīga tiks bīdīta mazliet tālāk nekā pagājušā gada Gustavo lielkoncertā. Kā zināms, tieši šis pasākums būtībā aizsāka citu skatuves mākslinieku vēlmi uzstāties lielākā mērogā nekā ierastie klubi.

Izziņotie albuma "Tru" prezentācijas lielkoncerti tomēr neaptver visus Latvijas reģionus, kaut gan nav šaubu, ka par grupas koncertu priecātos arī citas pilsētas. Kā stāsta grupas menedžere, pirms Valmieras, Liepājas un Rīgas izskatīti arī citi varianti, piemēram, Latgalē, tomēr ne visas vietas pēc tehniskajiem kritērijiem atbilda koncertu rīkotāju prasībām. Tomēr mūziķi sola nākotnē koncertēt arī citviet un esot saņemti arī vairāki piedāvājumi.

Pagaidām visa uzmanība veltīta gaidāmajiem trim uznācieniem, kas būs lielākie "Instrumentu" līdzšinējā darbībā. "Ja ne tagad, tad kad?" ar TVNET starpniecību uzrunājot potenciālos gaidāmo koncertu apmeklētājus, jautā Jānis. Savukārt menedžere Līva piebilst, ka neaizgājušiem var nākties piedzīvot nožēlu brīžos, kad draugi vai paziņas stāstīs, cik kolosāls koncerts ir palaists garām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu