Garīgās mūzikas koncerts Rīgas Doma baznīcā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

9. starptautiskā garīgās mūzikas festivāla ietvaros šodien, 31. augustā, Rīgas Doma baznīcā notiks garīgās mūzikas koncerts.

Koncerta programmā poļu komponista Vojceha Kiļara (Wojciech Kiłar, 1932) skaņdarbs "Angelus", kurā komponists izmantojis tradicionālo Dievmātes lūgšanas tekstu, un Andra Dzenīša (1978) opusa "Fides. Spes. Caritas" pasaules pirmatskaņojums, kura pamatā ir Jaunās Derības Pāvila Pirmās vēstules korintiešiem 13. nodaļas teksts (tajā Pāvils runā par mīlestību). Koncerta sākums plkst. 19.00.

Koncertā piedalās Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Kristīne Gailīte - soprāns, diskanta solo - Miks Ēvalds, Aivis Greters, Kārlis Moors, Jānis Pētersons. Diriģents Māris Sirmais.

Viens no mūsdienu Polijas pazīstamākajiem simfoniskās, vokāli instrumentālās un kinomūzikas komponistiem Vojcehs Kiļars (1932) dzimis Ļvovā (toreizējā Polijas pilsētā), mācījies Katovices mūzikas augstskolā, laikmetīgas domāšanas aizmetņus smēlies slavenajā Darmštates vasaras skolā, ar Francijas valdības finansiālu atbalstu studējis Parīzē pie leģendārās Nadjas Bulanžē. Kā raksta Kiļara daiļrades speciālisti, komponistam vienmēr patikušas vienkāršas, iedarbīgas struktūras; būtisks viņa iedvesmas avots ir Tatru kalnu tradicionālā mūzika.

Īpaša vieta komponista darbu sarakstā ir kinomūzikai – Kiļars sadarbojies ar tādiem kinematogrāfa grandiem kā Fransiss Fords Kopola (Drakula), Kšištofs Kišļovskis, Andžejs Vajda, Romans Poļanskis un citi. Skaņdarbs "Angelus" pabeigts 1984. gadā, komponists izmantojis tradicionālo Ave Maria jeb Dievmātes lūgšanas tekstu. "Angelus" radītais ekstātiskais iespaids nenoliedzami sakņots poliski katoliskajā tradīcijā.

Andris Dzenītis (1978) dzimis Rīgā, mācījies Emīla Dārziņa mūzikas skolā (kompozīciju pie Pētera Vaska). Būdams Herdera stipendiāts, studējis kompozīciju Vīnes Mūzikas un drāmas augstskolā (1996–1997) pie Kurta Švercika. Studijas turpinājis Latvijas Mūzikas akadēmijā (1997–1999) pie Pētera Plakida, tad Lietuvas Mūzikas akadēmijā (1999–2003) pie Osvalda Balakauska, iegūdams maģistra grādu kompozīcijā. Darbi atskaņoti Latvijā un ārzemēs: festivālos Warsaw Autumn (1997), Gaida Viļņā (1998, 2002), Maerzmusik Berlīnē (2003), NYYD Tallinā (2003), Bergen International Music Festival (2005), Klangspuren Austrijā (2005), jaunās mūzikas koncertā Glen Gould studio Toronto (Kanāda, 2006) u. c. Saņēmis Autortiesību Bezgalības balvu 2003, ieguvis 1. vietu starptautiskajā Jurgensona komponistu konkursā Maskavā (2006).

Par savu jauno kompozīciju Andris Dzenītis stāsta: „Opusa "Fides. Spes. Caritas" pamatā ir viens no Jaunās Derības, manuprāt, centrālajiem, spēcīgākajiem tekstiem – 13. nodaļa no Pāvila Pirmās vēstules korintiešiem. Mīlestība ir vienīgais un visspēcīgākais iemesls, kāpēc mums dzīvot… Izlasot vēstuli korintiešiem, mums ir dota iespēja novērtēt, cik patiesi mēs esam savā mīlestībā, cik daudz no dotās mīlestības definīcijas mēs atradīsim sevī… Vēlējos emocionālā, iespējami meditatīvā rakursā manas mūzikas klausītāja apziņā raisīt enerģētiski uzlādētas jūtas, kas piepildītas ar universālas gaismas siltumu, netiecoties pēc ilustratīvisma vai teksta tieša pārlikuma mūzikā. Jā, te ir arī daļa šaubu un ēnu, taču tiekšanās pēc piepildītas un grandiozas gaismas ir nepārvarama. Tā patiesi ir mana šodienas ikdiena un visas cilvēces nākotne. "Fides. Spes. Caritas" (Ticība. Cerība. Mīlestība) ir rakstīts lielam izpildītāju sastāvam – korim, simfoniskajam orķestrim, zēna balsij un solo trompetei. Darbs ir viendaļīgs – veidoju to kā vienotu, nepārtrauktu, enerģētisku teksta un mūzikas plūsmu uz cerēto mērķi. Opuss veltīts manas vecmāmiņas piemiņai – viņa bija kopā ar mani visu mūžu līdz pavisam nesenai pagātnei.”

Festivālu organizē Valsts akadēmiskais koris "Latvija" sadarbībā ar SIA "Latvijas Koncerti".

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu