Alunāna "Draudzes bazārs" ar krietnu ironijas devu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Nacionālā teātra sezonas atklāšanas pirmizrādē - Ādolfa Alunāna, Raimonda Paula un Jāņa Petera dziesmu spēlē tautiskā garā "Draudzes bazārs" - būs krietna ironijas deva par demokrātiju, vēlēšanām, latvisko sentimentālo mīlestību un tradicionālo teātra spēlēšanas manieri, šodien preses konferencē pastāstīja teātra direktora pienākumu izpildītājs Ojārs Rubenis.

Izrādē tautisks būs ne tikai sižets ar mīlestības pārpratumiem, kad uz jauno ārstu pukst gan viņa iecerētās Ainas, gan kaislīgas un precību kāras atraitnes Karlīnes sirds. Tautiskas būs arī izdarības, kad pagasta ļaudis organizē labdarības bazāru jeb tirdziņu, bet, to rīkojot, sastrīdas līdz pat kautiņam, nekādi nespēdami rast vienprātību.

Tā kā jauniestudējums top Saeimas vēlēšanu priekšvakarā, arī Žurkai Kornēlijai prologā būs šis tas sakāms gan par politiku, gan par "neatkarīgo" presi.

Latviešu teātra kritiķi nekad nav augstu vērtējuši Alunāna lugu saturu, nedalītas skatītāju simpātijas parasti izpelnījās Alunāna iestarpinājumi - kuplejas par tā brīža aktualitātēm.

Kā pastāstīja režisors Edmunds Freibergs, jauniestudējumā apmēram trešo daļu izrādes aizņems Raimonda Paula dziesmas, kurām tekstus sacerējis dzejnieks Jānis Peters. Dzejnieks īpaši uzsvēra Alunāna 1911.gadā sacerētās lugas sulīgo latviešu valodu, atsevišķus vārdus, kas varētu tikt reanimēti. Piemēram, dzirnavnieka centieni "iebļaut" viņu vadošā amatā. Savukārt starpbrīdī teātra bufetē ar kādu grādīgu dzērienu varēs "iestērķelēties".

Arī Pauls, sacerot mīlestības šlāgerus, vēlējies paironizēt, piemēram, par savulaik tik populāro Noras Bumbieres un Viktora Lapčenoka duetu.

Kā pastāstīja Rubenis, "Draudzes bazāra" jauniestudējums top ar "Lido" un SIA "Alfor", kam pieder laimētavu "Fēnikss" tīkls, finansiālu atbalstu.

"Draudzes bazārā" lomas atveidos Svetlana Bless, Ģirts Jakovļevs vai Voldemārs Šoriņš, Liene Gāliņa vai Dita Lūriņa, Zigurds Neimanis, Lāsma Kugrēna vai Gunta Virkava, Egils Melbārdis, Indra Burkovska, Juris Hiršs, Mārcis Maņjakovs un citi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu