Noskaidroti labākie filmu mūzikas komponisti (10)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Beļģijas pilsētā Ģentē Pasaules filmu mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā kino pasaule godinājusi industrijas labākos komponistus.

Sestdien notikušajā ceremonijā vakara galvenās godalgas saņēma franču komponists Aleksandrs Desplā un ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvas laureāts A.R.Rahmans. Balvu par mūža ieguldījumu saņēma amerikāņu komponists Mārvins Hamlišs (Marvin Hamlisch), kurš veidojis skaņu celiņus tādām filmām kā "The Sting" ("Afēra") ar Polu Ņūmenu galvenajā lomā un "The Way We Were" ("Tādi mēs bijām") un par savu darbu godalgots ar trīs "Oskara" balvām.

9. Pasaules filmu mūzikas balvu pasniegšanas ceremonija iezīmēja Ģentes filmu festivāla kulmināciju.

Kategorijā "labākā oriģinālmūzika filmai" bija izvirzīti četri komponisti - Kārters Bērnvels par mūziku filmai "Burn After Reading" ("Sadedzināt pēc izlasīšanas"), Aleksandrs Desplā par "The Curious Case of Benjamin Button" ("Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu"), Hanss Cimmers par "Frost/Nixon" ("Frosts pret Niksonu") un A.R.Rahmans par "Slumdog Millionaire" ("Graustu miljonārs"). Ceremonijas pirmo godalgu saņēma 48 gadus vecais Desplā par mūziku Frānsisa Skota Ficdžeralda stāsta "The Curious Case of Benjamin Button" ("Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu") ekranizācijai.

2009.gadā Desplā sacerēja mūziku četrām filmām, tāpēc viņa uzcītība apbalvota ar gada filmu mūzikas komponista balvu, uz kuru pretendēja Kārters Bērnvels, kas sarakstījis mūziku filmām "Burn After Reading" ("Sadedzināt pēc izlasīšanas") un "Twilight" ("Krēsla"), Denijs Elfmens, kas sarakstījis mūziku filmām "Milk" ("Milks"), "Taking Woodstock" ("Ieņemot Vudstoku") un "Notorious B.I.G.", Maikls Džakino par "Star "Trek" ("Zvaigžņu ceļš"), "Up" ("Augšup") un "Land of the Lost", kā arī Hanss Cimmers par "Frost/Nixon" ("Frosts pret Niksonu"), "Angels and Demons" ("Eņģeļi un dēmoni") un "The Dark Knight" ("Tumšais bruņinieks").

Ceremonijā Desplā diriģēja Briseles filharmonijas orķestri, kas izpildīja viņa oriģināldziesmas, kā arī skaņdarbu no 2003.gada drāmas "Girl With A Pearl Earring" ("Meitene ar pērļu auskaru") ar Skārletu Johansoni galvenajā lomā.

Kā atklāja Desplā, uzvara filmu mūzikas balvu pasniegšanas ceremonijā viņam ir ļoti nozīmīga. "Šī balva nozīmē, ka mūzika, ko es rakstu dienām un naktīm, dažreiz 18, 21 stundu dienā, noslēdzies savā istabā, ir tā vērta. Mūzika sniedzas pāri manas mājas logiem, dodas pāri okeāniem, valstīm un aizkustina cilvēku sirdis. Tas ir pats lielākais gandarījums," atzina komponists.

Par labāko oriģināldziesmu ar jaunajiem talantiem sacentās Holivudas veterāni Klints Īstvuds filmā "Gran Torino" un Brūss Springstīns par dziesmu filmā "Wrestler" ("Cīkstonis"), tomēr uzvaras laurus plūca A.R.Rahmans. Kā atzina komponists, viņaprāt, filmas "Slumdog Millionaire" ("Graustu miljonārs") panākumi slēpjas tās vienkāršajā vēstījumā. "Es un visa pasaule piedzīvo pārmaiņas, bet šī filma dod tik daudz cerību, kas dzimušas izmisuma situācijā. Domāju, ka filmā pirmo reizi mākslinieciski kvalitatīvi tiek atspoguļota kādas kultūras daļa. Denijs paveicis izcilu darbu, kurā iesaistīja tādus jaunos indiešu talantus kā mani."

Amerikāņu komponists Mārvins Hamlišs, kurš saņēma balvu par mūža ieguldījumu, sacerējis mūziku filmām, mūzikliem un televīzijai. Viņš ir trīs "Oskara" balvu laureāts, no kurām divas piešķirtas par mūziku romantiskajai drāmai "The Way We Were" ("Tādi mēs bijām"), bet viena par mūziku kriminālkomēdijai "The Sting" ("Afēra"). Līdzās komponistam Ričardam Rodžersam viņš ir vienīgais mākslinieks, kurš apbalvots ar "Emmy", "Grammy", "Tony" un "Oskara" balvām, kā arī saņēmis Pulicera prēmiju. "Parasti saņemtās balvas es nolieku savā birojā un tās atrodas man aiz muguras, lai tad, kad ienāku, es tās redzu, bet, kad apsēžos, nē," atklāja Hamlišs. "Tā kā godalgas atrodas aiz manas muguras, es pievēršos domām par nākotni. Esmu ļoti lepns. Katru dienu ieejot birojā, balvu redzēs daudzi cilvēki, arī es. Ceru, ka esmu tās vērts."

Balvu "Gada atklājums" par mūziku filmai "The Reader" ("Priekšlasītājs") saņēma komponists Niko Mulijs, savukārt Kristofers Slaskijs tika apbalvots kā Eiropas labākais jaunais komponists.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu