Losandželosā miris ietekmīgais mūzikas biznesmenis Dons Ardēns

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Losandželosā sestdien 81 gada vecumā miris pagājušā gadsimta sešdesmito un septiņdesmito gadu ietekmīgais mūziķu aģents un menedžeris Dons Ardēns, kas bija Ozija Osborna sievas Šeronas tēvs.

Ardēns, kas savu mežonīgo biznesa metožu dēļ tika dēvēts par popmūzikas Alu Kaponi, par zvaigznēm padarīja tādas grupas kā "The Small Faces", "Electric Light Orchestra" un "Black Sabbath".

Osborna atsvešinājās no sava tēva 1979.gadā pēc cīņas par to, kurš vadīs viņas vīra Ozija Osborna karjeru.

Tēvs ar meitu salīga mieru tikai 2002.gadā, kad Ardēnam diagnosticēja Alcheimera slimību. Osbornas pārstāvis informēja, ka viņas tēvs miris kādā Losandželosas pansionātā.

Ardēns, īstajā vārdā Harijs Levijs, piedzima 1926.gadā Mančesterā. Pēc Otrā pasaules kara viņš kļuva par dziedātāju Vestendā un radio. 1950.gadā viņš apprecēja Houpu Šovu un uzsāka savu biznesu, organizējot tādu ASV mākslinieku turnejas Lielbritānijā kā Džīns Vinsents un "Little Richard".

Pēc kādā laika viņš kļuva par mūziķu menedžeri un ieguva sliktu slavu ar savu ātro dabu un nežēlību.

Slavenākais incidents notika 1966.gadā, kad viņš esot pārkarinājis savu konkurentu Robertu Stigvudu pāri ceturtā stāva balkona malai par to, ka tas centies pārvilināt viņa grupu "The Small Faces".

"Tas, ka viņš centās nozagt manu atklājumu, bija nepiedodami," 2004.gadā Ardēns rakstīja savā autobiogrāfijā "Mr Big". "Jā, es draudēju nomest Robertu Stigvudu no viņa biroja balkona, taču es personīgi viņu nekarināju pāri balkona malai, turot aiz zābakiem. Es nebūtu smērējis savas rokas."

Pēc incidenta Ardēns izbaudīja savu jauno gangstera reputāciju.

"Bailes kļuva par manu ieroci," viņš rakstīja. "Es to apzinājos un izmantoju."

Ardēna panākumu laiks mūzikas biznesā bija pagājušā gadsimta sešdesmitie un septiņdesmitie gadi, kā arī astoņdesmito gadu sākums. Viņš pat nodibināja nelielu ierakstu kompāniju "Jet Records", kura izdeva tādu grupu un mūziķu ierakstus kā "Electric Light Orchestra", Ozijs Osborns, Rojs Vuds, "Riot", "Magnum".

Taču viņš pamanījās saķildoties arī ar saviem mūziķiem, ieskaitot "The Small Faces" un dziedātāju Linsiju de Polu, kas apgalvoja, ka Ardēns neesot samaksājis viņiem pienākošos ienākumu daļu.

Taču viņa cerības par šovbiznesa dinastijas izveidošanu sagruva 1979.gadā, kad viņa meita Šerona atņēma viņam kontroli pār Ozija Osborna solo karjeru.

Viņu atsvešinātība tikai pieauga, kad 1981.gadā Ardēns uzsāka dēku ar jaunāku sievieti.

Pēc viņu izlīgšanas 2002.gadā Ardēns bieži bija redzams MTV realitātes šovā "The Osbournes".

Nesen kādā televīzijas intervijā Osborna atzina, ka visu mūžu viņa sevī nēsājusi tēva uzvedības radītās psiholoģiskās traumas.

"Man visapkārt bija varmācīgi cilvēki, varmācīgas sarunas, varmācīga uzvedība, tādēļ tas nebija kas neparasts redzēt, kā mans tēvs kādam draud vai draudīgi vicina šaujamieroci," viņa stāstīja.

"Mans tēvs patiešām bija ar raksturu. Viņam bija balss, kas skanēja pa visu māju," atcerējās Osborna. "Pāris reizes viņš man iebelza un mēdza raustīt aiz matiem. Es neteiktu, ka mani apvainoja vai sita. Tajos laikos tā bija normāla parādība."

Ardēns nomira sestdien Losandželosā. Viņa sieva Houpa nomira 1998.gadā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu